Moldovagaz se adresează Gazpromului: tariful aprobat pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz se adresează Gazpromului: tariful aprobat pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale

Moldovagaz spune că va executa ultima hotărâre a ANRE privind noile prețuri la gazele naturale. Totuși, compania declară că datele pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor financiare fața Gazprom. Astfel, Moldovagaz anunță că a adresat o cerere furnizorului extern pentru a fi amânată plata în august și o altă cerere către CSE – privind amânarea plății TVA. 

SA „Moldovagaz” anunță că va executa recenta hotărâre a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind prețurile reglementate la gazele naturale. De cealaltă parte menționează că cifrele „pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP „Gazprom””.

Astfel, compania spune că s-a adresat cu o cerere furnizorului extern privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință.

„O altă propunere a SA „Moldovagaz” este introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea”, comunică reprezentanții companiei.

Pe 4 august curent, ANRE a aprobat noile tarife pentru gazul natural. Acestea vor fi luate în considerate retroactiv, adică se vor regăsi în facturile pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz sau 21,29 (fără TVA). Asta în condițiile în care, în august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.

Potrivit conducerii Moldovagaz, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale. Șeful companiei mai spune că noile prețuri vor duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: