Noul tarif la gaz nemulțumește Moldovagaz? Ceban: urmează devieri tarifare semnificative în anul 2023
Full Article 2 minutes read

Noul tarif la gaz nemulțumește Moldovagaz? Ceban: urmează devieri tarifare semnificative în anul 2023

Moldovagaz a venit cu o reacție, după ce Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 7 iunie, noile prețuri la gazele naturale, achitate inclusiv de consumatorii casnici. Compania susține că decizia Agenției va duce la acumularea unor devieri financiare semnificate în 2023, dar și la creșterea pierderilor suportate de  companiile de distribuție a gazelor naturale.

Moldovagaz susține că a inclus în structura venitului reglementat al furnizorului de gaze naturale pentru anul 2023, la calcularea proiectului de prețuri, costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale, ținând cont de actualizarea venitului reglementat al operatorilor rețelelor de distribuție a gazelor naturale pentru anul curent în valoare de 2,044 miliarde lei.

Compania susține că în schimb ANRE, la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2023, a redus costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale cu 610,6 milioane lei, sau 810 lei/1000 metri cubi.

„Ca urmare, aceasta va duce la formarea unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și la o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție”, anunță Moldovagaz.

La sfârșitul anului 2022, pierderile operatorilor de distribuție a gazelor naturale din activități operaționale se ridicau la 525 milioane lei.

Menționăm că membrii ANRE au decis, pe 7 iunie, micșorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale. Prețul mediu de furnizare al gazelor naturale pentru anul 2023 a fost stabilit, așadar, în valoare de 15 259 lei/1000 m3 sau cu 42% mai mic decât cel din data de 1 octombrie 2022 și cu 9% mai mic decât cel solicitat de operator (16 688 lei/1000m3). A fost redus, inclusiv, tariful achitat de consumatorii casnici. Astfel, moldovenii vor achita, odată cu publicarea hotărârii în monitorul oficial, 18 lei și 7 bani pentru fiecare metru cub de gaz consumat, adică cu peste 11 lei mai puțin decât achită în prezent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: