Moldpresa Grup: 27 ani pe piața presei din Republica Moldova

Fiecare companie are o istorie. Acesta începe din momentul apariției sale pe piață și se adaugă în fiecare zi, oră de oră. Moldpresa Grup și-a început istoria cu mai bine de 27 de ani în urmă. Pe parcursul acestor ani, ea se îmbogățește constant cu fapte interesante, evenimente strălucitoare și noi realizări. 

„Moldpresa Grup” SRL este o companie de succes pe piața publicațiilor periodice. Astăzi, la fel ca și la începutul activității sale, este lider pe segmentul de distribuție a presei și cărților în Republica Moldova. Datorită eforturilor depuse de angajații săi, locuitorii țării primesc informații actualizate zilnic despre știrile locale și internaționale. Compania nu numai că livrează și vinde presă, ci și se abonează la ziare și reviste publicate în Moldova, România, Rusia, Ucraina și alte țări.

„Moldpresa Grup” SRL are astăzi peste 630 de angajați. Aceștia sunt adevărați profesioniști care lucrează în echipe și pot servi zilnic aproximativ 60 de mii de clienți cu servicii de înaltă calitate. Angajații Moldpresa Grup sunt o mare familie și reprezintă cel mai valoros activ al companiei. Aceștia se bucură de condiții bune de muncă și de oportunități egale de dezvoltare profesională. Nivelul înalt de cultură al angajaților „Moldpresa Grup” SRL face posibilă obținerea celor mai înalte rezultate economice și a celei mai înalte calități a serviciilor pentru clienți.

„Moldpresa Grup” SRL este o companie responsabilă social. Acesta nu „uită” de obligațiile sale ca agent economic și plătește toate taxele și impozitele necesare către trezoreria statului.

În același timp, compania a inițiat întotdeauna acțiuni și evenimente benefice pentru oraș. De exemplu, în cadrul proiectului „Chișinăul Verde”, angajații companiei au plantat zeci de copaci în parcurile din oraș. De asemenea, în cadrul proiectului „Dăruiește copiilor sărbătoarea”, compania a oferit rechizite școlare copiilor din familii defavorizate social. Moldpresa Grup participă la un fond de caritate care ajută copiii din familii defavorizate și a sponsorizat în repetate rânduri proiecte de îmbunătățire a Chișinăului (de exemplu, renovarea Aleii Presei din parcul Catedralei).

În prezent, „Moldpresa Grup” SRL este reprezentată de o rețea de 190 de chioșcuri în Chișinău și în alte orașe și localități din țară. Există chioșcuri de presă în Bălți, Orhei, Hîncești, Soroca, Comrat, Cahul, Leova, Cimișlia și Strășeni. Toate chioșcurile sunt aprovizionate zilnic cu ziare și reviste care oferă publicului cele mai recente știri pe diferite subiecte: sociale, politice, economice, laice etc.

La începutul anului 2019, „Moldpresa Grup” a introdus un proiect de vânzare a abonamentelor de transport public. Acum, abonamentele de transport public pot fi achiziționate de la oricare dintre chioșcurile din rețea, ceea ce le face mai accesibile locuitorilor capitalei.

Standurile de presă ale „Moldpresa Grup” sunt amplasate în cele mai convenabile locuri pentru cetățenii și vizitatorii capitalei. De regulă, acestea se află în apropierea stațiilor de transport, a magazinelor și a parcurilor, astfel încât cei care doresc să cumpere un ziar sau o revistă să nu fie nevoiți să le caute.

„Moldpresa Grup” depune permanent eforturi pentru a-și îmbunătăți serviciile. În prezent, chioșcurile din rețeaua Moldpresa oferă nu doar ziare și reviste, ci și un număr mare de produse necesare: abonamente la transportul public, hărți ale orașului, suvenire etc. La chioșcuri puteți servi o cafea caldă și un croissant dacă nu ați reușit să luați micul dejun acasă. Există șervețele, apă sau suc, jucării sau cărți pentru copii, cărți de colorat și toate acestea la cele mai accesibile prețuri.

Apropo, în rețeaua de chioșcuri „Moldpresa Grup” puteți găsi presă proaspătă din România, Rusia și Ucraina. Astfel, moldovenii pot cumpăra ziarele de care sunt interesați fără a părăsi țara. Acest lucru plasează Chișinăul la egalitate cu marile capitale europene precum București, Paris, Kiev, Viena etc., unde cititul ziarelor rămâne o tradiție importantă care definește identitatea culturală a orașului.

Subliniem faptul că, prin activitățile sale de lungă durată, compania a îndeplinit o misiune socială și educațională importantă: deschiderea de noi oportunități pentru ca oamenii să se dezvolte, să-și petreacă timpul liber cultural și să primească informații.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ольга Гнаткова/NewsMaker

Gușan „s-a săturat să plătească” pentru Transnistria? Ce semnal transmite Moscovei și Chișinăului, oferind Tiraspolului $2 mil. din propriul buzunar

Proprietarul holdingului „Sheriff” din regiunea transnistreană, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din fonduri proprii administrației orașului Tiraspol – „pentru rezolvarea problemelor gospodărești”. Anunțul a fost făcut public, în contextul unei crize tot mai profunde în regiune, asociată cu reducerea ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că „situația este, într-adevăr, foarte rea” pe malul stâng? Este un semnat adresat Moscovei? Sau Chișinăului? Sau doar un gest dictat de convingeri personale? — detalii în analiza NM.

Bani din buzunarul lui Gușan

La începutul lunii iulie, unele surse media din regiunea transnistreană au relatat că proprietarul celui mai mare holding – „Sheriff” – Victor Gușan, a transferat bani „din contul său personal” către administrația orașului Tiraspol. Jurnaliștii, citând-o pe primara Tiraspolului Ilona Tiuriaeva, au declarat că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

„Astăzi, Tiraspolul trece printr-o perioadă foarte dificilă. La începutul anului a avut loc o criză energetică, care a dus la oprirea activității întreprinderilor-cheie din Transnistria. Iar acest lucru, desigur, a dus la întârzieri în finanțare. Din cauza acestor probleme nu este posibil să oferim un nivel adecvat de confort cetățenilor și oaspeților capitalei”, a spus Tiuriaeva. Ea a subliniat că „conducerea „Sheriff” a venit întotdeauna în ajutor în cele mai dificile momente pentru oraș”.

Menționăm că Tiuriaeva a fost numită în funcția de șefă a administrației Tiraspolului în 2024. În trecut, ea a lucrat ca adjunctă a directorului general al companiei „Sheriff” pe probleme de personal și afaceri sociale și a fost deputată în așa-numitul „parlament local” din partea partidului controlat de același „Sheriff” și Victor Gușan.

Transnistria în criză

Începând cu 11 iunie, regiunea transnistreană a reintrodus starea de urgență în economie. Pe 18 iunie, liderul nerecunoscut al regiunii, Vadim Krasnoselski, a avertizat în legătură cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a fost provocată de o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către republica nerecunoscută. Din această cauză, malul stâng al Nistrului a rămas timp de peste o lună fără gaz, căldură, apă caldă fiind afectată de de întreruperi programate de electricitate.

Apoi, Chișinăul și Tiraspolul au convenit asupra unei „scheme ungare” de livrare a gazelor în regiunea transnistreană. Potrivit Tiraspolului, această schemă este finanțată dintr-un credit oferit de Federația Rusă. Gazul este livrat de compania ungară MET, prin intermediul Moldovagaz, iar plățile sunt efectuate de o companie din Dubai (a cărei denumire nu a fost făcută publică). Atunci s-a anunțat că volumul livrat va ajunge până la 3 milioane de metri cubi pe zi, cantitate suficientă doar pentru necesitățile vitale – încălzire, electricitate și industria alimentară. Una dintre condițiile impuse de Chișinău a fost ca acest gaz să nu fie utilizat în scopuri industriale.

Totuși, autoritățile de la Tiraspol au decis să încheie anticipat sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale, care reprezintă principalele surse de venit la  „bugetul” regiunii, și-au reluat activitatea.

În luna iunie au reapărut problemele legate de aprovizionarea cu gaze. Volumul producției industriale din regiunea transnistreană s-a redus cu aproape 50% în această perioadă. Producția de energie electrică a scăzut cu 51,5%, iar cea din metalurgia feroasă cu 68%. Doar industria alimentară, orientată spre piața internă, a fost mai puțin afectată. Exporturile regiunii s-au diminuat cu 31,5%, iar această cifră nu include exportul de energie electrică de la MGRES către malul drept al Nistrului.

Criza nu s-a oprit aici. La începutul lunii iunie, gazul a dispărut de la stațiile de alimentare cu metan, iar așa-numitul guvern local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. De asemenea, pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a decis redirecționarea veniturilor acumulate la nivel local către „bugetul central” al republicii nerecunoscute.

Cel al cărui nume (nu) este rostit

Anunțul public despre „ajutorul personal” oferit de Victor Gușan, difuzat inclusiv prin canalele oficiale de televiziune din regiune, a generat o avalanșă de interpretări și speculații. Cu toate acestea, fostul deputat al Sovietului Suprem din Transnistria, Anatoli Dirun, a declarat că sprijinul financiar oferit „Sheriff” administrației din regiune nu este o noutate.

„Nu e nimic nou aici și nu ar trebui considerat un semn al unei situații catastrofale. A fost bine, a fost rău, au scăzut volumele de producție sau nu – în fiecare an Sheriff aloca bani, se reparau drumuri. Pur și simplu nu se acorda atenție. Transnistria, de fapt, a fost mereu într-o criză permanentă. De aceea, în ciuda dificultăților, suntem încă departe de o catastrofă în Transnistria”, a declarat Dirun pentru NM.

Victor Gușan / fc-sheriff.com

Totodată, el a atras atenția asupra faptului că numele directorului „Sheriff”, Victor Gușan, apare pentru prima dată în presă într-un astfel de context. „Poate că este o nouă filozofie a maturității la această persoană. Poate vrea ca despre el să se vorbească direct. Poate fi și un semnal pentru cineva, că el participă personal la rezolvarea problemelor de pe malul stâng și subliniază că Tiraspol este orașul lui natal și că va oferi sprijin maxim”, a remarcat expertul.

Un semnal către Moscova?

Fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea, are o altă interpretare. El consideră că, deși situația din regiunea transnistreană nu mai este atât de gravă ca în luna ianuarie, faptul că Victor Gușan anunță public alocarea banilor din fonduri personale este un semnal adresat Moscovei.

„Până acum, în ultimele șase luni, începând cu criza energetică, același Victor Gușan sau, într-un sens mai larg, compania „Sheriff” a acoperit din fonduri private gaura inevitabilă din bugetul nerecunoscutei RMN. Acum, acest lucru se face public. Se anunță o sumă rotundă, 2 milioane de dolari. Este un semnal către Moscova: „Băieți, deja mi-am arătat fața, se scrie despre mine în știri. M-am săturat să plătesc. Avem nevoie de ajutorul vostru. Nu ne vom descurca fără gaze, fără bani. Dați-ne una sau alta, sau, și mai bine, pe amândouă””, susține Flenchea.

În opinia sa, gestul poate fi și un semnal pentru Chișinău, care ar trebui să ia măsuri, întrucât situația din stânga Nistrului este dificilă. „Până la urmă, Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău sunt responsabile pentru toți cetățenii țării, indiferent unde trăiesc. Când vorbesc despre cetățeni, mă gândesc în ultimul rând la Victor (Gușan). Despre el ar trebui să vorbim într-un alt context – cel al responsabilității, inclusiv penale, pentru diverse fapte. Însă, la fel de disperat cum Tiraspolul transmite semnale că le este greu să susțină regiunea, la fel de insistent Chișinăul refuză să audă acest mesaj. Sau refuză să întreprindă acțiuni concrete pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional și legal al Republicii Moldova”, a concluzionat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
stiri.md

După aproape 3 săptămâni de scumpiri, prețurile la carburanți încep să scadă: cât vor plăti șoferii, în următoarele zile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță o scădere a prețurilor la carburanți, pe fondul ieftinirii produselor petroliere la nivel internațional, ca urmare a unei relative stabilizări a situației geopolitice din Orientul Mijlociu.

Astfel, în perioada 5-7 iulie 2025, prețurile maxime stabilite sunt:

  • 23,27 lei/litru pentru benzina COR 95, în scădere cu 15 bani;
  • 20,21 lei/litru pentru motorina standard, cu 17 bani mai puțin.

Potrivit ANRE, reducerea vine după o perioadă de fluctuații pe piețele internaționale. „După o perioadă de turbulentă, pe fundalul stabilizării relative a situației geopolitice din Orientul Mijlociu, cotațiile Platts înregistrează o tendință de descreștere, fapt ce contribuie direct la reducerea prețurilor la benzină și motorină standard pe piața internă”, menționează autoritatea.

ANRE precizează că, în luna iunie, prețurile la carburanți au crescut cu 4% la benzină și cu 11,2% la motorină, comparativ cu sfârșitul lunii mai. Totuși, în iulie, tarifele revin treptat la nivelurile de dinaintea crizei.

Amintim că prețurile la carburanți au început să crească la mijlocul lunii iunie, după escaladarea conflictului dintre Israel și Iran. Atunci, petrolul Brent, etalonul pentru piața europeană, a înregistrat o scumpire bruscă, depășind într-o zi nivelul de 78 USD/baril.

sfs.md

VIDEO Procurorii și Fiscul au descins la o asociație patronală: prejudiciu estimat la peste 11 mln lei

O asociație patronală din Republica Moldova, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor, este investigată pentru o posibilă schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, estimată la peste 11 milioane de lei. În acest sens, oamenii legii, inclusiv reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, au efectuat percheziții. Informațiile au fost comunicate pe 4 iulie de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procurorii PCCOCS, de comun cu Serviciul Fiscal de Stat, investighează o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani de peste 11.000.000 lei comisă de o asociație patronală în anii 2020-2024. Investigațiile preliminare arată că asociația patronală, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor a realizat profituri în proporții considerabile, fără să respecte cadrul legal aferent unei entități comerciale. S-a eschivat de înregistrare ca plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile și respectiv nu a achitat la buget taxa pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul în proporții deosebit de mari”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Potrivit instituției, oamenii legii au descins cu percheziții, de unde au fost ridicate „documente și obiecte probatorii, care constituie mijloace materiale relevante urmăririi penale”.

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

point.md/ foto simbol

Un asistent parental – condamnat la închisoare pentru viol. Victima – o fată de 12 ani, lăsată însărcinată

Un asistent parental, bărbat de 63 de ani din centrul țării, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru viol. Victima este o minoră care avea 12 ani la momentul comiterii faptelor și se afla în grija familiei acestuia. Cazul a fost descoperit în urma unui examen medical care a confirmat că fata era însărcinată. Informațiile au fost comunicate de Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Procurorii au anunțat că un bărbat de 63 de ani a fost recunoscut vinovat de viol și condamnat la 11 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închis.

„În perioada martie-iunie 2024, inculpatul, aflându-se la domiciliul său situat într-un sat din centrul țării, sistematic întreținea rapoarte sexuale neconsimțite cu o minoră de 12 ani care se afla în grija sa, fiind plasată în familia acestuia ca familia parentală. Faptele ilegale au fost descoperite urmare a examenului ecografic, care a stabilit că minora se afla în a 12-a săptămână de sarcină”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

Potrivit instituției, bărbatul și-a recunoscut vinovăția, menționând că regretă cele comise.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: