Moody’s: Ratingul de credit al Republicii Moldova s-a ridicat de la „negativ” la „stabil”
Full Article 2 minutes read

Moody’s: Ratingul de credit al Republicii Moldova s-a ridicat de la „negativ” la „stabil”

Agenția de rating Moody’s a ridicat, pe 18 august, ratingul de credit al Republicii Moldova de la „negativ” la „stabil”. Potrivit instituției, acest lucru se datorează „îmbunătățirii semnificative a securității energetice a țării”. 

„Impactul invaziei ruse în Ucraina asupra ratingului de credit al Moldovei s-a dovedit a fi mai puțin semnificativ decât se aștepta. […] Moldova a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea securității energetice prin obținerea accesului la noi surse de aprovizionare”, se arată într-un comunicat al agenției.

Potrivit Moody’s, Moldova este mult mai bine pregătită pentru iarna care vine. Cu toate acestea, sectorul energetic este încă vulnerabil, deoarece cea mai mare parte a energiei electrice provine din regiunea transnistreană.

„În Moldova pot apărea întreruperi de curent în cazul deteriorării infrastructurii energetice a Ucrainei, așa cum sa întâmplat la sfârșitul anului 2022. Procesul care vizează separarea pieței de gaze, care să o alinieze la practicile UE și să reducă influența Gazprom, vor continua să se confrunte cu obstacole serioase”, spun experții.

În același timp, Moody’s se așteaptă ca sprijinul financiar și tehnic din partea instituțiilor internaționale să continue să consolideze ratingul de credit al Republicii Moldova, „contribuind la redresarea economică, micșorând riscurile de lichiditate și sprijinind progresul treptat al reformelor”.

Amintim că în aprilie 2022, Moody’s a înrăutățit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. Printre motivele invocate se numără apropierea teritorială a țării față de războiul din Ucraina, potențiala sursă de instabilitate din cauza regiunii transnistrene, precum și dependența semnificativă a Moldovei față de Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: