„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel
Full Article 10 minutes read

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

Cum ar putea dezvolta împreună agricultura Moldova și Israelul? De ce cele mai mari sume de bani care ajung în țara noastră sunt transferate din Israel? Când va vizita prim-ministrul Israelului Moldova? Și de ce nu este extrădat în Moldova Ilan Șor? Acestea și alte informații le aflați din interviul acordat NM de către ambasadorul Moldovei în Israel, Alexandr Roitman.

„La întâlnirile pe care le am în Israel aduc cu mine harta pentru a arăta unde se află Moldova, unde e UE, NATO, unde e războiul”

Ce legături există între Moldova și Israel?

În Israel locuiesc imigranți din Moldova, care au emigrat încă în perioada sovietică sau mai târziu. Acum, mulți dintre ei își restabilesc cetățenia moldovenească. Din diverse motive, inclusiv antropologice (cum se spune, „nepoții vor să-și amintească ceea ce bunicii ar dori să uite”). Își caută rădăcinile. Și acum Moldova li se pare o țară interesantă care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În Israel, apropo, acest parcurs este apreciat foarte pozitiv.

În Basarabia au trăit destul de mulți evrei: din 1812 până în 1898 numărul acestora a crescut de la 20 de mii la 250 de mii, în timp ce numărul total al populației era de 2 milioane de oameni, adică vorbim de 10-11% din populație. Și acest fapt a lăsat o amprentă nu doar asupra istoriei Moldovei, ci și asupra istoriei Israelului. Astăzi, în Israel, imigranții din Moldova sunt implicați activ în politică, ocupă funcții de primari și de adjuncți ai acestora. Vreau să spun că contextul istoric joacă un rol important în relațiile noastre și unul important pentru ambele părți.

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

NewsMaker

Cum s-au dezvoltat relațiile dintre cele două țări în ultimii ani?

La începutul lunii august s-a împlinit un an de la numirea mea în funcția de ambasador. Predecesorii mei au făcut multe pentru a crea o bază pentru relațiile dintre țările noastre. Au fost multe vizite, dar mai ales într-o singură direcție – în Israel. Și acest lucru este tipic pentru relațiile Israelului cu multe țări. Aș vrea să schimb această tendință.

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

Din păcate, în ultimii ani, relațiile dintre Moldova și Israel nu s-au dezvoltat din cauza instabilității politice atât de acolo, cât și de aici. Acum ambele țări au guverne stabile și mi-am propus ca obiectiv  dezvoltarea relațiilor în diferite domenii. Pentru aceasta e nevoie ca politicienii să clarifice contextul. Pentru Israel e caracteristică concentrarea pe propria țară, orientarea spre Orientul Mijlociu. Este ceva normal. Moldova este concentrată și pe vecinii săi, pe Uniunea Europeană. Prin urmare, la întâlnirile din Israel, aduc mereu o hartă pentru a arăta unde se află Moldova, România, unde este Uniunea Europeană, unde este NATO, unde se desfășoară războiul. Atunci apare contextul pentru politicieni.

Aceasta aduce rezultate. În luna mai, au avut loc consultări între secretarii de stat ai Ministerelor de Externe. Aceasta înseamnă că părțile se așază la masa de negocieri și discută toate problemele la nivel bilateral. Aceste discuții au confirmat încă o dată faptul că avem un potențial mare de cooperare în diferite domenii.

În iunie, au apărut informații precum că premierul izraelian, Benjamin Netanyahu, ar putea vizita Moldova. Este veridică informația și când ar putea avea loc această vizită?

Salutăm întotdeauna contactele la nivel înalt. Pe masa prim-ministrului Israelului se află o invitație în Moldova. Și pe masa președintelui Israelului, la fel. Posibil că aceste vizite vor avea loc anul viitor, încă discutăm despre ele cu colegii noștri israelieni. Prim-ministrul Israelului nu a fost niciodată în Moldova, iar Președintele Israelului a fost în Moldova în 2003.

„Israelul are nevoie de grâu, iar Moldova de tehnologii”

Recent a apărut o informație precum că Moldova și Israelul vor semna un acord de liber schimb. Ce va avea de câștigat din aceasta Moldova?

Acordul de liber schimb înseamnă acces mai mare la piața israeliană. Este foarte dificil să ajungi pe piața israeliană, autoritățile de aici își protejează activ producătorii. Dar, în ciuda faptului că există o mare varietate de produse în Israel, consumatorul israelian este mereu în căutarea produselor noi atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității. De exemplu, vinul moldovenesc este un produs căutat în Israel.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a anunțat că în octombrie în Moldova va sosi ministrul Agriculturii al Israelului. Care ar fi oportunitățile de cooperare în domeniul agriculturii?

Pentru autoritățile israeliene, garanțiile securității alimentare sunt foarte importante.

Cert este că atunci când există o problemă de acces la bunuri de primă necesitate și la alimente, apar unele procese politice, iar nemulțumirea cetățenilor afectează stabilitatea politică a țării. Există țări în care imposibilitatea de a cumpăra grâu de pe piețele obișnuite a dus la probleme de stat. Israelul se gândește cu câțiva pași înainte. Israelul a cumpărat în mod tradițional grâu din țările Europei de Est, mai ales din Rusia și Ucraina.

Moldova are pământ foarte fertil. Producem mai mult grâu decât consumăm. Din câte știu eu, 75% se exportă. În așa mod, există interesul Israelului de a cumpăra grâu pentru a completa rezerva de stat și interesul Moldovei de a-l vinde. Aici am găsit numitor comun.

În plus, Israelul are o agricultură foarte tehnologizată: vorbim aici despre irigare și alte metode de producție agricolă intensivă. Guvernul Republicii Moldova dorește acum să dezvolte producția agricolă intensivă și nu cea extensivă, iar tehnologiile israeliene pot fi utile în acest caz. Ministrul israelian al Agriculturii urmează să viziteze Moldova în octombrie. Israelul are nevoie de grâu, iar Moldova are nevoie de tehnologii. Cred că această vizită ne va ajuta să rezolvăm aceste probleme.

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

NewsMaker

„Compania aeriană israeliană a răspuns foarte prompt”

Israelul ocupă locul doi în ceea ce privește transferurile de bani în Moldova, iar înainte de războiul din Ucraina era pe primul loc. Cum s-a întâmplat aceasta?

Israelul are o economie foarte dezvoltată, iar salariile sunt destul de mari. Dar să nu uităm că cetățenii noștri muncesc din greu în Israel. Imaginează-vă cum este să lucrezi în construcții la patruzeci de grade cu plus. Iar serviciile de menaj – este practic o muncă 24/24, șapte zile pe săptămână, fără pauze și fără odihnă.

Zilele trecute s-a aflat că compania aeriană israeliană Israir va opera curse regulate Chișinău-Tel Aviv deja din toamnă. Ce oportunități se deschid?

Israelul și Moldova au un acord de „Cer deschis”. Acordul prevede că companiile aeriene israeliene și cele moldovenești pot opera zboruri către Israel și Moldova. Acum în Moldova este un deficit de zboruri  către Tel Aviv, deoarece Air Moldova nu zboară, iar alte companii aeriene anulează zborurile. Compania israeliană a răspuns rapid solicitării noastre. Zborurile directe înseamnă mai multe oportunități atât pentru oameni, cât și pentru companii. În plus, creșterea traficului de pasageri are un efect pozitiv asupra turismului și cooperării dintre țări. În același timp, israelienii văd că la Chișinău zboară „propria companie aeriană”, „propriul lor brand”.

„Israelul înțelege ce se petrece în regiunea noastră și cum este afectată întreaga lume”

Ce alte sarcini practice de cooperare cu Israelul rezolvă astăzi Chișinăul? Și cum acestea pot ajuta cetățenii moldoveni?

Vă voi povesti despre câteva acorduri pe care le pregătim în prezent. Săptămâna trecută, Guvernul Republicii Moldova a pregătit pentru semnare Acordul privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere moldovenești și israeliene. Cetățenii Moldovei nu vor trebui să susțină un examen în Israel pentru a confirma permisul de conducere, la fel ca şi cetățenii israelieni în Moldova. De exemplu, cetățenii noștri care locuiesc în Israel au avut următoarea întrebare: la sosirea în Israel, nu aveau permis de conducere, au primit permis în Israel, dar ce să facă la întoarcere în Moldova – să susțină din nou examenul pentru obținerea permisului? Noul acord va ajuta în astfel de cazuri. Astfel se va rezolva problema atât a cetățenilor israelieni din Moldova, cât și a cetățenilor moldoveni din Israel, care, de altfel, sunt aproximativ 13 mii.

Un alt acord important prevede angajarea în anumite domenii ale economiei israeliene. Am semnat așa-numitul „Protocol A”, care reglementează activitatea cetățenilor moldoveni din Israel în domeniul construcțiilor. Datorită acordului, procedura are loc absolut legal, la nivel de guverne. Persoana care vrea să muncească și a trecut de această procedură, vine legal în Israel, știind unde va lucra și știind că drepturile îi vor fi respectate. Acum definitivăm „protocolul B”, care reglementează munca în domeniul îngrijirii domiciliului. Aproximativ 5 mii dintre cetățenii noștri lucrează în acest domeniu în Israel, în mare parte femei, dar obțin locuri de muncă prin companii private și plătesc mulți bani pentru asta. Ajunși în Israel, muncesc mai întâi pentru a întoarce aceste sume enorme. Acordul va reduce această sumă, dar cel mai important – totul va fi legal.

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

NewsMaker

Este important pentru noi ca cetățenii noștri să trăiască și să lucreze legal. Am organizat mai multe întâlniri video între cetățenii noștri și reprezentanții Ministerului Muncii astfel încât cetățenii noștri să-și cunoască drepturile și este important pentru noi ca aceste drepturi să fie respectate.

Un alt acord la care lucrăm în prezent este reducerea prețurilor de roaming. Acest lucru este important atât pentru turiști, cât și pentru cetățenii noștri care lucrează în Israel. Sper că vom semna acest acord în viitorul apropiat.

Un alt domeniu important al cooperării noastre cu Israelul este securitatea. Domeniul securitate și apărare este foarte dezvoltat în Israel. Guvernul alocă foarte mulți bani pentru acest domeniu. La fel, în Israel, sunt extrem de bine dezvoltate tehnologiile în acest domeniu și există tehnologii care ar putea fi utile Moldovei pentru modernizarea armatei. Deci există potențial de cooperare și în această direcție. Nu voi intra în detalii, dar există contacte la nivelul Ministerelor Apărării dintre cele două țări. Israelul înțelege ce se întâmplă în regiune și cum afectează aceasta întreaga lume. Rusia folosește drone iraniene în Ucraina, iar acest lucru nu poate decât să îngrijoreze Israelul.

„După ce pe numele lui Șor a fost dictată sentința definitivă, această informație a fost trimisă ministerului israelian”

La ce etapă sunt negocierile privind extrădarea lui Ilan Șor?

Ministerele Justiției din cele două țări sunt în contact direct și cooperează strâns în ceea ce privește această problemă. După ce Șor a fost în cele din urmă condamnat, această informație a ajuns la ministerul israelian.

Iar ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a mai remarcat că Israelul are o „atitudine serioasă” față de problemele juridice legate de extrădarea oligarhului moldovean fugar Ilan Șor.

Ce frânează această extrădare? Există deja sentința. De ce el încă se află acolo?

După pronunțarea sentinței, ministrul Justiției al Republicii Moldova a transmis informația actualizată în cererea de extrădare. Miniștrii sunt în contact direct. Pregătim un acord privind cooperarea juridică, dar deocamdată este doar un proiect.

„Mulți imigranți din Moldova își restabilesc acum cetățenia moldovenească”. Interviu NM cu ambasadorul Republicii Moldova în Israel

Deputata și vicepreședinta partidului „ȘOR”, deja neconstituțional, Marina Tauber, a spus că sancțiunile europene împotriva ei sunt „manifestări ale Holocaustului”. Cum afectează astfel de declarații relațiile moldo-israeliene și dacă, în general, le afectează?

Pentru Moldova, ca țară democratică, este foarte importantă memoria istorică. S-au făcut multe pentru a obține progres în această direcție. Noi [Moldova] am recunoscut raportul [Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului] Elie Wiesel. Se fac multe pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a victimelor acestuia. Este important că există o memorie colectivă, iar atât Guvernul, cât și statul și-au asumat responsabilitatea și vorbesc deschis despre „paginile negre” ale istoriei.

Cu privire la acest caz, ambasadorul Israelului în Moldova, Joel Lion, și-a exprimat nemulțumirea față de declarația deputatului Marina Tauber.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: