Munteanu susține că o va chema pe Spătaru în instanță. Politiciana: „Am spus că se vor activiza slugile lui Șor”
Full Article 5 minutes read

Munteanu susține că o va chema pe Spătaru în instanță. Politiciana: „Am spus că se vor activiza slugile lui Șor”

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru susține că, după ce a participat în demascarea schemei de finanțare ilegală a partidelor politice din Moldova, se aștepta la „o reacție vehementă” din partea partidelor Renaștere, Șansa, PSRM sau PCRM. Potrivit acesteia, „au ieșit să-l apere pe Șor” politicienii pro-europeni. Printre „cei mai acerbi politicieni”, potrivit Arinei Spătaru, este Igor Munteanu care ar avea o prestanță „relevantă pentru stilul lui Șor”. Într-o reacție, liderul CUB a numit declarațiile fostei deputate drept „aberații” și a menționat că o va chema în instanță. 

Spătaru a declarat pe 27 septembrie că nu s-a așteptat că politicienii pro-europeni vor „reacționa vehement” la investigația ei. Ea a adăugat că, printre aceștia – care „au ieșit să-l apere pe Șor” – este Igor Munteanu.

Atunci când am anunțat această investigație am spus că se vor activiza slugile lui Șor, că vor arunca zoaie nu doar asupra mea dar asupra la toată ancheta, asupra la toți cei care au muncit pentru această investigație. (…) Politicienii cumpărați de Șor sunt înspăimântați de datele care sunt în anchetă, ei sunt înspăimântați că vor fi deconspirați și ies la rampă unul câte unul. (…) Noi ne așteptam că partidele lui Șor – Renaștere și Șansa – vor reacționa vehement, ne așteptam că socialiștii și comuniștii vor reacționa vehement. (…) Dar iată că la rampă au ieșit politicienii pro-europeni, au ieșit să-l apere pe Șor. Printre cei mai acerbi politicieni pro-europeni care atacă această investigație s-a remarcat Igor Munteanu și colegii lui din conducerea CUB. Partidul este prea mic să-i dau o replică, dar modelul este relevant pentru stilul lui Șor de acțiune”, a declarat Spătaru.

Domnul Munteanu, de fapt, trebuia să-și înceapă conferința cu un simplu fapt: Mihai Bagas, deja arestat pentru că transporta saci cu bani pentru partidele din Moldova, a fost membru-fondator al Coaliției pentru Bunăstare”, a adăugat politiciana.

Într-o reacție, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu a numit declarațiile fostei deputate drept „aberații” și a menționat că o va chema în instanță.

Aberațiile pretinsei ”VIctoria Bogatu” au bătut azi toate recordurile. Este și agent sub acoperire. Și matușkă. Și etalon de integritate. Și buzunar de partid în care au încăput 1,45 mln euro de la Șor. O voi chema în instanță pentru ca minciunile ei să fie scoase la apă limpede. Repet, partidele politice nu trebuie să fie poligonul oligarhilor și nici al serviciilor speciale (nereformate)”, a comunicat Munteanu.

***

Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. În aceeași zi a fost reținut candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale din partea Ligii Orașelor și Comunelor Mihail Bagas, fiind „suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari și complicitatea și instigare la spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Potrivit procurorului general interimar Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea.

În ultimele zile, Șor a venit cu mai multe acuzații la adresa Arinei Spătaru. El a acuzat-o, inclusiv, că ar fi furat 1,45 milioane de dolari – bani pe care i-ar fi achitat ex-deputatei timp de patru luni. Arina Spătaru a respins public acuzațiile menționând că fiecare bănuț primit de la Șor au fost reținuți și sunt anchetați de organele de drept.

Pe 26 septembrie, președintele CUB Igor Munteanu a declarat că Arina Spătaru ar fi investigat cazul „sub acoperire” inclusiv pe teritoriul Israelului. La scurt timp, Procuratura Anticorupție și Serviciul Informație și Securitate au dezmințit informația, precizând că Arina Spătaru a investigat cazul exclusiv pe teritoriul Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: