Spătaru reacționează la denunțul lui Șor: „Să își numere banii împreună cu procurorii”
Full Article 6 minutes read

Spătaru reacționează la denunțul lui Șor: „Să își numere banii împreună cu procurorii”

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru a reacționat la denunțul politicianului fugar Ilan Șor. Pentru NewsMaker, Spătaru a declarat că acțiunea este „o nouă bătaie de joc a lui Ilan Șor la adresa cetățenilor Republicii Moldova” și i-a repetat invitația de acum câteva zile – „să revină în țară și să își numere banii împreună cu procurorii”. 

Nimic nou din partea domnului Șor. Are nostalgii după regimul lui Plahotniuc, când denunțurile orchestrate de infractori erau luate în serios. Noi repetăm invitația de acum câte zile. Îl așteptăm cu nerăbdare pe cetățeanul Ilan Șor să revină în țară, să dea declarații la procuratură, și să își numere banii împreună cu procurorii. Slabo? Serios vorbind – aceasta este o nouă mostră de bătaie de joc a lui Ilan Șor la adresa cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Spătaru pentru NewsMaker.

Cum altfel putem numi această acțiune în care el apelează la justiția Republicii Moldova, justiție pe care o sfidează deja de mai bine de 3 ani. Justiția din Moldova îl cheamă acasă să stea la pușcărie și el refuză. Justiția din Republica Moldova l-a găsit vinovat în furtul miliardului și el refuză să întoarcă banii. Dar tot el, Ilan Șor pretinde că apelează la justiția din Republica Moldova pentru a-i întoarce o pretinsă sumă de 1,5 milioane de dolari. Astfel, domnul Șor își mai bate joc odată de instituțiile din Republica Moldova, de statul Republica Moldova, de cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat Spătaru.

Președinta ALDE a mai spus că „Ilan Șor pozează în victimă nu în față autorităților Republicii Moldova”.

El știe că asta nu-l scapă de pușcărie. El pozează în victimă în fața agenților Kremlinului. Înțelegem că Ilan Șor încearcă în acest mod să-și justifice eșecul în fața oamenilor lui Putin dar este cunoscut de toți că Moscova nu crede în lacrimi” a conchis politiciana.

Pe 3 octombrie, politicianul fugar Ilan Șor a scris pe rețelele de socializare că s-a adresat Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Celei din urmă, politicianul i-a cerut atragerea la urmărire penală a cetățenilor Arina Spătaru și Adrian Culai „pentru înșelăciune și deturnarea unei sume mari de bani”.

Și zilele trecute, președinta ALDE Arina Spătaru a venit cu o reacție, după ce politicianul fugar Ilan Șor a învinuit-o că ar i-ar fi „furat”, împreună cu Adrian Culai, secretarul general al ALDE, 1,45 milioane de dolari. Fosta deputată, care a conlucrat cu organele de drept pentru a dejuca planul lui Șor de a prelua un partid pretins pro-european, dar care să-i promoveze, de fapt, interesele, a declarat că banii primiți de Șor în acest scop au fost trimiși și documentați de Procuratură. Pentru mai multe detalii, Spătaru i-a sugerat lui Șor, care s-ar ascunde de justiția moldovenească în Israel, după ce a fost condamnat în dosarul „Frauda bancară”, să revină în Moldova pentru a răspunde la întrebarea: „Unde-i miliardul?”.

***

Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor a declarat că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Șor a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele acestuia.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai declarat că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Ulterior, pe 9 decembrie, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor și de către Guvernul Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.

Pe 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, iar bunuri în valoare de 5 miliarde de lei au fost confiscate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: