Spătaru l-a investigat pe Șor „sub acoperire”, în Israel? Precizările PA și SIS
Full Article 6 minutes read

Spătaru l-a investigat pe Șor „sub acoperire”, în Israel? Precizările PA și SIS

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a investigat sub acoperire, împreună cu organele de anchetă, finanțarea ilegală a partidelor politice de către grupul infracțional condus de politicianul fugar Ilan Șor, doar pe teritoriul Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după ce președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a declarat pe 26 septembrie că Spătaru ar fi investigat cazul „sub acoperire” inclusiv pe teritoriul Israelului – țară în care se ascunde Șor.

Acuzațiile CUB

În cadrul unei conferințe de presă susținută pe 26 septembrie, președintele Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), Igor Munteanu, i-a acuzat pe oamenii legii de lipsa informațiilor oficiale cu referire la anchetă. Munteanu le-a reproșat autorităților de drept că i-ar fi permis Arinei Spătaru să lucreze sub acoperire în Israel.

„Pentru prima dată în Moldova, un politician susține că a efectuat spionaj pe teritoriul unui stat străin”, a declarat Igor Munteanu.

Liderul CUB a adresat în acest context mai multe întrebări, în special către șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, precum și președintei Maia Sandu.

Munteanu a îndemnat-o pe Dragalin să confirme public dacă a vizitat municipiul Bălți în perioada martie-aprilie 2023 „pentru a autoriza o acțiune de spionaj pe teritoriul statului Israel”. „În baza căror competențe și calificări ați identificat-o pe doamna Arina Spătaru să fie implicată în această investigație?”, mai vrea să știe liderul CUB de la șefa PA.

Igor Munteanu s-a adresat, în cadrul conferinței, inclusiv șefului SIS. El l-a întrebat pe Musteața cine a autorizat investigarea „sub acoperire” a Arinei Spătaru, care este lider al unui partid politic aflat în campanie electorală și care nu are pregătire specială pentru astfel de situații. „Sunteți oare la curent cu faptul că legislația cu privire la partide  interzice intervenția serviciilor speciale în activitatea unor partide politice?”, a întrebat Igor Munteanu.

Șeful CUB s-a adresat, inclusiv, președintei țării, Maia Sandu, pe care a întrebat-o dacă este la curent cu ceea ce se petrece în serviciile speciale și cum vede ea această situație. Întrebări similare au fost adresate și în adresa CEC și APP.

„Am senzația că asistăm la o ruinare coordonată a instituțiilor statului. Cerem claritate în acest caz, or în cazul în care nu veți da curs acestor solicitări, vom cere demisiile dvs., inclusiv a directorului SIS și a ofițerilor care au permis racolarea unor civili fără experiență”, a conchis Igor Munteanu.

Reacția Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție a comentat public declarațiile lui Igor Munteanu potrivit cărora Arina Spătaru, președinta ALDE, ar fi acționat ca investigator sub acoperire pe teritoriului statului Israel. Potrivit PA, măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

„Reiterăm că pe teritoriul statului Israel nu au fost autorizate și nici efectuate măsuri speciale de investigație cu participarea Arinei Spătaru. Acesteia i-a fost atribuită calitatea de investigator sub acoperire după ce a fost audiată ca martor pe marginea discuțiilor purtate în Israel cu Ilan Șor și a altor detalii despre deplasare. Asigurăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale”, anunță PA.

Reacția SIS

Urmare a declarațiilor publice lansate de către Munteanu, cu precizări a venit și Serviciul de Informații și Securitate. Într-un comunicat difuzat, SIS precizează că a acordat suport operațional în cadrul dosarului penal gestionat de către Procuratura Anticorupție.

„Asigurăm că investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale. Măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de către procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova”, anunță SIS.

Instituția menționează că activitatea Serviciului se desfășoară strict în conformitate cu legile în vigoare și că instituția își îndeplinește misiunile pentru asigurarea securității naționale doar în limitele constituționale și în serviciul cetățenilor Republicii Moldova.

„Instituția este și va rămâne consecventă respectării principiilor democratice și a statului de drept, inclusiv a principiilor instituționale ce vizează non-partitismul și neutralitate politică, independența și imparțialitatea”, mai precizează SIS.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție (PA) investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. Detalii – AICI.

În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: