«Napoleon» ca acasă. Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei

«Napoleon» ca acasă
Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei
«Napoleon» ca acasă
Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei
Patiseria „Vanilie" este situată chiar în centrul sectorului Botanica din capitală. În meniu – „Napoleon", „Kiev" și „Tort cu nuci", „Medovik", „Cheesecake", „Eclere". S-ar părea că e ca la toți. Dar există un aspect – gustul este altul, ca acasă. În mare parte, datorită faptului că aceste torturi și prăjituri se produc din ingrediente naturale. De fapt, la început, această idee a „gustului ca acasă" aducea doar pierderi. NM povestește, de ce, în pofida tuturor dificultăților, Ana Ceapai, proprietara „Vanille", nu a închis afacerea, cum a activat patiseria în perioada carantinei și de ce prețurile produselor lor sunt mai mari decât cele de pe piață.
Cum o pasiune a devenit o afacere
Patiseria „Vanille" este situată în apropiere de intersecția străzilor Dacia și bulevardul Traian. În cafeneaua „Vanille", mică și confortabilă, sunt câteva măsuțe. Aici ai parte de o atmosferă calmă, unde poți servi o ceașcă de ceai sau o cafea cu o bucățică de tort sau ecler. Iarde curând a apărut și o terasă.

Familia Ceapai și-a deschis patiseria în anul 2009.
directorul și coproprietarul „Vanille"
Ana Ceapai
«Încă din copilărie mi-a plăcut să gătesc torturi și biscuiți, dar ideea de a deschide propria afacere nu mi-a venit dintr-odată. Soțul m-a susținut, spunând că dacă îmi place atât de mult acest lucru, trebuie să mă ocup de el la nivel de profesionist».
Ea și soțul său nu erau începători în afaceri, dar activau într-un alt domeniu – Ana Ceapai presta servicii de brokeraj. După ce s-au mai gândit, soții au decis să cumpere o mică patiserie, care de trei ani nu mai funcționa. „Era într-o stare tare jalnică. Am început să construim totul, cărămidă cu cărămidă. Știind acum prin ce am trecut, nu sunt convinsă că aș fi acceptat să mai trec o dată prin aceasta", menționează Ana Ceapai.

Fiica sa Tatiana a devenit cofondator al afacerii. „Am început să achiziționăm utilaje. Acolo era doar un cuptor, un mixer și câteva frigidere", își amintește Ana. Ea afirmă că încă de la bun început, a dorit ca prăjiturile și torturile din patiseria sa să fie ca acasă.
Ana Ceapai: «Îmi doream ca prăjiturile noastre să fie deosebite, să aibă gust de casă și să fie din ingrediente naturale».
Ana Ceapai: «Îmi doream ca prăjiturile noastre să fie deosebite, să aibă gust de casă și să fie din ingrediente naturale».
Am început cu rețetele de familie cunoscute: în primul meniu aveam „Napoleon", „Kiev", „Tortul cu nuci", „Medovik", „Chessecake". În prima perioadă, în patiseria noastră lucrau câteva persoane.

Dar lucrul nu a mers imediat. Din cauza ingredientelor naturale costisitoare, costul de producere și prețul de vânzare a produselor era mai mare decât cel al concurenților.
Mulți nu înțelegeau, de ce este atât de scump: în alte cafenele o porție de tort „Napoleon" costa 6-10 lei, iar la mine – 27 de lei.
Ana Ceapai
Cum o pasiune a devenit afacere
De la pierderi până la profit a fost o cale lungă – afacerea a fost neprofitabilă timp de aproape cinci ani.
Timp de trei ani, au fost minusuri teribile, apoi, periodic, ajungeam la zero. Acopeream pierderile cu banii din afacerea mea de brokeraj, soțul mă ajuta, dar în fiecare lună îmi promiteam că voi mai lucra până la sfârșitul lunii și îmi voi vinde afacerea.
Ana Ceapai
Antreprenoarea povestește că în toți cei cinci ani de pierderi, lipsa plăților pentru chirie a ajutat-o să se mențină pe linia de plutire, pentru că patiseria era proprietatea lor.

Pentru a depăși situația, Ana și fiica sa extindeau asortimentul, perfecționau produsele, căutau clienți noi. Au încercat chiar și să ieftinească producerea, pentru că pe piață exista o ofertă mare de premixuri și alte ingrediente care sunt utilizate de multe industrii în domeniul patiseriei pentru reducerea costurilor materiei prime. Dar au renunțat foarte repede la cea din urmă, pentru că înlocuirea ingredientelor afecta calitatea și gustul, ceea ce nu corespundea conceptului Anei.
«Producătorii de premixuri veneau la noi și ne spuneau – luați praf, puțină apă și crema este gata. Dar voi folosiți gălbenușuri, lapte»,își amintește Ana Ceapai.
«Producătorii de premixuri veneau la noi și ne spuneau – luați praf, puțină apă și crema este gata. Dar voi folosiți gălbenușuri, lapte»,își amintește Ana Ceapai.
Ea mai spune că a încercat să investească și în publicitate, dar s-a constatat că publicitatea bună nu era pentru buzunarul lor.

„Situația s-a schimbat în anul 2014, când produsele noastre au apărut în vitrinele rețelei de supermarketuri „Pegas". Datorită acestei colaborări, au apărut clienți noi și brandul nostru a devenit recunoscut", povestește Ana.
Cum afacerea a luat avânt
Ana Ceapai spune că atunci când afacerea era în pierdere, fiica sa i-a propus să extindă asortimentul cu bucate obișnuite. „Dar conceptual, eu nu vedeam în cafeneaua noastră nimic altceva, decât dulciuri", menționează antreprenoarea. Ce-i drept, în meniu există totuși câteva poziții care nu sunt dulci – este vorba despre cunoscutele plăcinte „quiche" și „banitsa", producție proprie.
Imediat ce afacerea a luat avânt, numărul de angajați ai întreprinderii a crescut până la 32 de persoane, iar încăperile de producere ocupă acum aproape 190 m.p. În această perioadă s-a schimbat și asortimentul patiseriei: s-au adăugat poziții noi, de exemplu, eclerele franțuzești, macarons, torturile cu mousse ș.a.
«De obicei, noi singuri găsim rețete noi. De exemplu, când sunt peste hotare, văd vreun tort, îl gust apoi încercăm acasă să creăm ceva al nostru, inspirat de gusturile noi», —povestește Ana Ceapai.
«De obicei, noi singuri găsim rețete noi. De exemplu, când sunt peste hotare, văd vreun tort, îl gust apoi încercăm acasă să creăm ceva al nostru, inspirat de gusturile noi», —povestește Ana Ceapai.
Iar acum doi ani ea a hotărât să-și facă afacerea mai eficientă din punct de vedere energetic, ceea ce ar corespunde mai mult spiritului companiei, dar și ar favoriza economii considerabile de resurse financiare. Patiseria obținea energie electrică de la o clădire din preajmă, care era mai scumpă decât dacă ar fi fost obținută direct de la furnizor. Atunci, Ana și Tatiana Ceapai au decis să aplice pentru susţinerea unui proiect de consultanţă la BERD. Astfel, în cadrul Programului Consultanță pentru Micul Business, care deja de 15 ani oferă servicii de consultanță pentru afacerile mici și mijlocii, Ana și fiica sa au obținut un grant în valoare de 10 mii de euro din fondurile Uniunii Europene. Grantul a fost oferit pentru a elabora un audit energetic complex al încăperilor, dar și pentru documentația tehnică pentru sistemul intern de asigurare cu energie electrică, sistemul extern de asigurare cu energie electrică, sistemul de ventilație, sistemul de aer condiționat și de încălzire pentru satisfacerea necesităților companiei privind asigurarea cu energie electrică.
A fost un proiect costisitor pentru noi care necesita investiții – trebuia să întindem firele electrice de la scut, să schimbăm o mulțime de lucruri în sistemul de ventilație, de încălzire etc.Totodată, am înlocuit toate echipamentele vechi cu altele mai econome din punct de vedere energetic.. Am obținut o economisire considerabilă pentru că sarcinile noastre de muncă au crescut de 2-3 ori, iar facturile – doar de 1,5 ori.
Ana Ceapai
Ce impact a avut pandemia asupra afacerii
Din cauza carantinei, cafenelele și restaurantele nu au funcționat aproape toată primăvara. Ana susține că patiseria lor a reușit să supraviețuiască datorită livrărilor pe care le făceau în magazinele alimentare, care atunci erau deschise.

Cu puțin timp înainte de carantină, Ana Ceapai a decis să amenajeze o terasă de vară.
În toți acești 10 ani, mi-am dorit o terasă de vară, dar nu aveam posibilitatea. În sfârșit, când au apărut banii, am comandat un proiect de terasă și am decis să înnoiesc vitrinele din cafenea. Și când colo – carantină. Cer anularea proiectului, dar mi se spune – nu putem, echipamentul este deja pe drum.
Ana Ceapai
Iar în această vară, la patiseria „Vanille" a apărut terasa. Ce-i drept, banii pentru ea încă nu s-au recuperat, menționează Ana.
directorul și coproprietarul „Vanille"
Ana Ceapai
«O problemă este și faptul că, din diferite motive, nu livrăm în magazine toate pozițiile, iar asta scade din profit. Și mai este o problemă – acum, din cauza epidemiei, nu toți vor să iasă din casă ori nu doresc să meargă la Botanica. Atunci am înțeles că pentru noi este foarte important să facem un site modern, cu serviciul de comandă și livrare, pentru a oferi un serviciu și mai bun tuturor clienților noștri, mai ales că acest lucru permite nu numai să creștem vânzările și să reducem riscurile pandemiei, dar și să devenim mult mai competitivi pe o perioadă îndelungată».
Elaborarea unui site web, de asemenea, se realizează cu suportul BERD. În cadrul programului „Femeile în Afaceri", finanțat de Guvernul Suediei, compania va obține un grant în valoare de 60 la sută din costurile (fără TVA) serviciilor de consultanță pentru crearea site-ului.

Cei de la „Vanille" speră că după Anul Nou, după ce va fi lansat noul site, va ajunge la nivelul de vânzări de dinaintea crizei.
Аutor: Nicolai Paholnițchi
Prezentare: Cristina Demian

Articol de parteneriat

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eva Marie Uzcategui/Reuters

„Productive”, dar „mai este de lucru”: bilanțul negocierilor americano-ucrainene din Florida

Delegațiile ucrainene și americane au discutat, la întâlnirea din Florida, planul de încetare a războiului din Ucraina. Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a numit negocierile productive, dar a adăugat că încă mai rămâne de muncit, iar secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Rustem Umerov, care conduce delegația ucraineană, le-a descris drept „productive și de succes”, relatează BBC.

„Am avut încă o sesiune foarte productivă, în care ne-am bazat pe ceea ce am realizat la Geneva și pe evenimentele din această săptămână”, a declarat secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio. „Dar mai este de lucru”, a adăugat acesta. „Există foarte multe componente și, desigur, în acest proces este implicată și o altă parte, care trebuie să facă parte din ecuație. Totul va continua mai târziu în această săptămână, când domnul Whitkoff va pleca la Moscova, deși am fost și în contact cu partea rusă și avem o înțelegere destul de bună a punctelor lor de vedere”, a declarat Rubio.

„Scopul nostru este o Ucraină prosperă și puternică. Am discutat toate problemele importante pentru Ucraina. Și Statele Unite ne-au sprijinit foarte mult”, a declarat Umerov, la finalul întâlnirii din Florida.

Potrivit agenției AFP, negocierile din Florida nu au fost simple, iar o sursă CNN le-a descris drept „grele, dar foarte constructive”.

Negocierile decurg bine și există șanse pentru un acord, a comentat președintele SUA, Donald Trump. „Ele se desfășoară și decurg bine. Vrem să punem capăt uciderii oamenilor… Cred că există șanse bune să reușim să încheiem un acord”, a declarat Trump jurnaliștilor.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că participanții la negocieri i-au raportat „despre principalii parametri ai dialogului, prioritățile și unele rezultate”. „Este important că există un caracter constructiv în discuții și că toate problemele au fost abordate deschis, cu scopul de a asigura suveranitatea și interesele naționale ale Ucrainei”, a scris Zelenski pe rețelele sale sociale. El nu a oferit alte detalii despre negocieri și a promis să „continue munca”. „Aștept raportul complet al echipei noastre la o întâlnire personală”, a adăugat Zelenski.

Potrivit sursei citate, acum, pentru discutarea planului de pace cu președintele rus Vladimir Putin, trimisul special al președintelui SUA Donald Trump, Steve Whitkoff, se va deplasa la Moscova. Presa a relatat că Whitkoff, împreună cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, va pleca luni spre Moscova, iar întâlnirea cu Putin este programată pentru marți. La Kiev, în această săptămână, este de așteptat și trimisul special al lui Trump, Dan Driscoll, pentru continuarea discuțiilor privind planul de pace.

Planul inițial de pace, propus de partea americană, conținea 28 de puncte. După cum au scris numeroase publicații occidentale, acesta reflecta în mare măsură poziția Rusiei și, printre altele, includea prevederi inacceptabile pentru Kiev, privind recunoașterea anexării de către Rusia a unor teritorii ucrainene, limitarea efectivelor Forțelor Armate ale Ucrainei și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, notează sursa citată. Totuși, după consultările cu Ucraina și partenerii europeni de la Geneva, planul a fost modificat, scrie BBC. Ultima sa versiune nu a fost făcută publică, dar Kievul și Washingtonul vorbesc despre progrese semnificative realizate în cadrul negocierilor. Mass-media occidentală a scris că cele mai dificile chestiuni — privind teritoriile și garanțiile de securitate din partea SUA — pot fi „puse deoparte” și lăsate spre examinare de către președinții Donald Trump și Vladimir Zelenski.

Shutterstock

Minime de până la 0 grade. Vremea în prima săptămână din decembrie în Moldova

În prima săptămână din decembrie, în Republica Moldova sunt anunțate predominant ploi slabe și cer noros. Datele se regăsesc pe platforma Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

În centrul țării, în această săptămână, temperaturile vor ajunge ziua până la +8°C, iar noaptea vor fi cuprinse între +3°C și +5°C. Pentru luni sunt prognozate ploi slabe, urmate de patru zile cu cer noros. În weekend, cerul va fi variabil.

În partea de nord a țării, la Briceni, temperaturile vor ajunge ziua până la +5°C, iar noaptea vor fi cuprinse între 0°C și +2°C. Pentru zilele de luni, marți, joi și vineri sunt prognozate ploi slabe.

În sudul Republicii Moldova, temperaturile vor ajunge ziua până la +10°C, iar noaptea vor fi cuprinse între +5°C și +7°C. Începând cu 1 și până pe 5 decembrie, cerul va fi noros, iar în weekend – variabil.

Tudor Mardei / Newsmaker

Salariu lunar de 105 mii lei și credit de 2 mln: ce a declarat Emil Ceban la preluarea funcției de ministru al Sănătății

Ministrul Sănătății, Emil Ceban, și-a publicat declarația de avere și interese personale. Potrivit documentului, în calitate de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, el a avut un salariu de peste 105.000 de lei pe lună.

În declarația de avere pentru anul 2024, Emil Ceban a declarat un salariu de circa 1,2 milioane de lei de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în calitate de rector, ceea ce înseamnă aproximativ 106.000 de lei pe lună. Emil Ceban a indicat și un salariu anual de 30 de mii de lei de la Academia de Științe a Republicii Moldova, dar și un salariu de 18 mii de lei de la organizația Trimbos Moldova. Tot de la USMF, Ceban a mai ridicat peste 8 500 lei drept indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă. Soția sa a obținut aproape 580 de mii de lei din salarii și peste 1,2 milioane de lei din dividende.

Ceban a indicat două terenuri „în circuit civil”. Primul, a fost achiziționat în 2010 și este evaluat la 45 de mii de roni. Cel de-al doilea teren a intrat în proprietate prin donație, în 2019, și este estimat la aproape 90 de mii de lei. În 2024 și 2025, Emil Ceban a mai trecut în declarația de avere trei averi imobile, fără a preciza natura acestora, cu valori estimate la 140 de mii de euro, 25 de mii de euro și, respectiv, 5 mii de euro. Ceban a indicat și o casă de locuit dobândită în 2019 printr-un contract de donație, cu suprafața de 175 m², care este evaluată la peste 2,4 milioane de lei. El a declarat și un garaj de 57 m², dobândit în 2011 și evaluat la peste 102 mii de lei. 

În garajul familiei se află două vehicule: un vehicul motorizat K750M din 1966, achiziționat în 2022 (10 mii de lei), și un BMW X5 fabricat în 2025, dobândit prin leasing în 2025. Valoarea bunului fiind 99 de mii de euro, iar titularul – OCN „MAIB Leasing” SA.

Familia lui Ceban deține și un sistem fotovoltaic, dobândit în 2020, în valoare de 170 de mii de lei.

Familia sa deține șase conturi bancare cu peste 941 de mii de lei, iar în patru dintre acestea titular este Emil Ceban. În 2024, Ceban a contractat un credit de 2 milioane de lei, scadent în 2044, cu o rată a dobânzii de 7%. Totodată, în 2025, familia sa a contractat un credit de 20 de mii de euro, scadent în 2030, cu o rată a dobânzii de 6,75%.

În 2024 și 2025, familia sa a cheltuit peste 87 de mii de lei și mai mult de 2.700 de euro pentru servicii turistice. Serviciul din 2025 a fost achiziționat la 30 iulie pentru mai mult de 24 de mii de lei.

Emil Ceban a preluat funcția de ministru pe 1 noiembrie, în noul cabinet condus de Alexandru Munteanu.

NM by mihaelaconovali25

Tudor Mardei / Newsmaker

Averea cu care Andrian Gavriliță a venit în funcția de ministru al Finanțelor (DOC)

Ministrul Finanțelor, Andrian Gavriliță, și-a completat declarația de avere și interese personale pentru anul 2024. Gavriliță a preluat funcția de ministru pe 1 noiembrie, în noul cabinet condus de Alexandru Munteanu.

În declarația de avere pentru 2024, Gavriliță a declarat un salariu anual de aproape 55 000 de euro, venit obținut la locul său principal de muncă pentru serviciile de consultanță prestate. Gavriliță a declarat și peste 810 000 de lei drept venituri obținute din surse în afara locului său principal de muncă, pentru activități de consultanță.

De asemenea, a indicat 3 468 RON drept indemnizație pentru creșterea copiilor. Totodată, a indicat un venit de 312 000 de lei din vânzarea unui autoturism. Familia sa a obținut 27 200 de euro din darea în chirie a imobilelor.

Familia sa folosește o casă de locuit, dobândită în 2025, cu o suprafață de 156 m², evaluată la 1.700.000 MDL, în baza unui contract de folosință gratuită, cod cadastral în proces de atribuire. Totodată, familia sa deține în proprietate două apartamente. Primul, dobândit în 2015, are o suprafață de 125,9 m² și o valoare de 1.022.003 MDL. Al doilea, dobândit în 2019, are o suprafață de 90,4 m² și o valoare de 105.990 EUR.

Familia sa deține și două autoturisme. Primul, un Volvo XC40 fabricat în 2023, a fost dobândit în 2025 și are o valoare de 704.186 MDL. Al doilea, un BMW i3 fabricat în 2015, a fost dobândit în 2022 și are o valoare de 260.000 MDL. Titularul ambelor autoturisme este Andrian Gavriliță.

Familia oficialului are două conturi bancare. Pe primul sunt păstrați 278.240 MDL, cu dobândă/dividende de 3,5%. Pe al doilea se află 8.544 EUR, fără dobândă/dividende. Titularul ambelor conturi este Andrian Gavriliță. Familia sa deține o investiție la o bancă din Moldova, care generează o dobândă de 6,41%, precum și o investiție la Ministerul Finanțelor, care generează o dobândă de 6,9%. Titularul ambelor bunuri este Andrian Gavriliță.

NewsMaker by mihaelaconovali25

Potrivit informațiilor publice, Andrian Gavriliță, născut în 1986, a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), fiind licențiat în marketing și logistică, și are un masterat la Școala Europeană de Management și Tehnologie din Berlin. Într-un interviu din aprilie 2025, el a declarat că a lucrat anterior pentru McKinsey & Company, firmă americană de consultanță în strategie și management. Gavriliță a avut legături cu Partidul Liberal Democrat, candidând pe listele formațiunii la alegerile parlamentare din 2009 și la cele pentru Consiliul Municipal Chișinău din 2015, fără a fi însă ales. De-a lungul timpului, a activat de mai multe ori în Guvern: în 2011 a fost șef al echipei de atragere a investițiilor din cadrul Cancelariei de Stat pe vremea premierului Vlad Filat, în 2015 a fost numit șef al Cabinetului premierului Chiril Gaburici și a fost consultant în Cabinetul prim-ministrului Dorin Recean, conform unui decret prezidențial din februarie 2025.

Argint pentru judocanul din Moldova, Mihail Latîșev, la Grand Slam-ul de la Abu Dhabi

Judocanul din Republica Moldova, Mihail Latîșev, a obținut medalia de argint la Grand Slam-ul de la Abu Dhabi. Informația a fost comunicată pe 30 noiembrie de Comitetul național olimpic și sportiv din Republica Moldova.

Potrivit Comitetului, Mihail Latîșev a concurat la categoria 90 kg. 

„El a dispus de bulgarul Boris Georgiev, estonianul Klen Kaljulaid, sârbul Nemanja Majdov şi azerul Murad Fatiyev. În finală, Mihail Latîșev a fost învins de dublul campion olimpic, georgianul Lasha Bekauri”, a comunicat instituția.

Menționăm că, la Grand Slam-ul de la Abu Dhabi, un alt judocan din Republica Moldova, Victor Sterpu, a obținut medalia de bronz, potrivit anunțul făcut de Comitet pe 29 noiembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: