«Napoleon» ca acasă. Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei

«Napoleon» ca acasă
Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei
«Napoleon» ca acasă
Cum a reușit o patiserie de familie din Chișinău să se dezvolte în pofida pierderilor și a carantinei
Patiseria „Vanilie" este situată chiar în centrul sectorului Botanica din capitală. În meniu – „Napoleon", „Kiev" și „Tort cu nuci", „Medovik", „Cheesecake", „Eclere". S-ar părea că e ca la toți. Dar există un aspect – gustul este altul, ca acasă. În mare parte, datorită faptului că aceste torturi și prăjituri se produc din ingrediente naturale. De fapt, la început, această idee a „gustului ca acasă" aducea doar pierderi. NM povestește, de ce, în pofida tuturor dificultăților, Ana Ceapai, proprietara „Vanille", nu a închis afacerea, cum a activat patiseria în perioada carantinei și de ce prețurile produselor lor sunt mai mari decât cele de pe piață.
Cum o pasiune a devenit o afacere
Patiseria „Vanille" este situată în apropiere de intersecția străzilor Dacia și bulevardul Traian. În cafeneaua „Vanille", mică și confortabilă, sunt câteva măsuțe. Aici ai parte de o atmosferă calmă, unde poți servi o ceașcă de ceai sau o cafea cu o bucățică de tort sau ecler. Iarde curând a apărut și o terasă.

Familia Ceapai și-a deschis patiseria în anul 2009.
directorul și coproprietarul „Vanille"
Ana Ceapai
«Încă din copilărie mi-a plăcut să gătesc torturi și biscuiți, dar ideea de a deschide propria afacere nu mi-a venit dintr-odată. Soțul m-a susținut, spunând că dacă îmi place atât de mult acest lucru, trebuie să mă ocup de el la nivel de profesionist».
Ea și soțul său nu erau începători în afaceri, dar activau într-un alt domeniu – Ana Ceapai presta servicii de brokeraj. După ce s-au mai gândit, soții au decis să cumpere o mică patiserie, care de trei ani nu mai funcționa. „Era într-o stare tare jalnică. Am început să construim totul, cărămidă cu cărămidă. Știind acum prin ce am trecut, nu sunt convinsă că aș fi acceptat să mai trec o dată prin aceasta", menționează Ana Ceapai.

Fiica sa Tatiana a devenit cofondator al afacerii. „Am început să achiziționăm utilaje. Acolo era doar un cuptor, un mixer și câteva frigidere", își amintește Ana. Ea afirmă că încă de la bun început, a dorit ca prăjiturile și torturile din patiseria sa să fie ca acasă.
Ana Ceapai: «Îmi doream ca prăjiturile noastre să fie deosebite, să aibă gust de casă și să fie din ingrediente naturale».
Ana Ceapai: «Îmi doream ca prăjiturile noastre să fie deosebite, să aibă gust de casă și să fie din ingrediente naturale».
Am început cu rețetele de familie cunoscute: în primul meniu aveam „Napoleon", „Kiev", „Tortul cu nuci", „Medovik", „Chessecake". În prima perioadă, în patiseria noastră lucrau câteva persoane.

Dar lucrul nu a mers imediat. Din cauza ingredientelor naturale costisitoare, costul de producere și prețul de vânzare a produselor era mai mare decât cel al concurenților.
Mulți nu înțelegeau, de ce este atât de scump: în alte cafenele o porție de tort „Napoleon" costa 6-10 lei, iar la mine – 27 de lei.
Ana Ceapai
Cum o pasiune a devenit afacere
De la pierderi până la profit a fost o cale lungă – afacerea a fost neprofitabilă timp de aproape cinci ani.
Timp de trei ani, au fost minusuri teribile, apoi, periodic, ajungeam la zero. Acopeream pierderile cu banii din afacerea mea de brokeraj, soțul mă ajuta, dar în fiecare lună îmi promiteam că voi mai lucra până la sfârșitul lunii și îmi voi vinde afacerea.
Ana Ceapai
Antreprenoarea povestește că în toți cei cinci ani de pierderi, lipsa plăților pentru chirie a ajutat-o să se mențină pe linia de plutire, pentru că patiseria era proprietatea lor.

Pentru a depăși situația, Ana și fiica sa extindeau asortimentul, perfecționau produsele, căutau clienți noi. Au încercat chiar și să ieftinească producerea, pentru că pe piață exista o ofertă mare de premixuri și alte ingrediente care sunt utilizate de multe industrii în domeniul patiseriei pentru reducerea costurilor materiei prime. Dar au renunțat foarte repede la cea din urmă, pentru că înlocuirea ingredientelor afecta calitatea și gustul, ceea ce nu corespundea conceptului Anei.
«Producătorii de premixuri veneau la noi și ne spuneau – luați praf, puțină apă și crema este gata. Dar voi folosiți gălbenușuri, lapte»,își amintește Ana Ceapai.
«Producătorii de premixuri veneau la noi și ne spuneau – luați praf, puțină apă și crema este gata. Dar voi folosiți gălbenușuri, lapte»,își amintește Ana Ceapai.
Ea mai spune că a încercat să investească și în publicitate, dar s-a constatat că publicitatea bună nu era pentru buzunarul lor.

„Situația s-a schimbat în anul 2014, când produsele noastre au apărut în vitrinele rețelei de supermarketuri „Pegas". Datorită acestei colaborări, au apărut clienți noi și brandul nostru a devenit recunoscut", povestește Ana.
Cum afacerea a luat avânt
Ana Ceapai spune că atunci când afacerea era în pierdere, fiica sa i-a propus să extindă asortimentul cu bucate obișnuite. „Dar conceptual, eu nu vedeam în cafeneaua noastră nimic altceva, decât dulciuri", menționează antreprenoarea. Ce-i drept, în meniu există totuși câteva poziții care nu sunt dulci – este vorba despre cunoscutele plăcinte „quiche" și „banitsa", producție proprie.
Imediat ce afacerea a luat avânt, numărul de angajați ai întreprinderii a crescut până la 32 de persoane, iar încăperile de producere ocupă acum aproape 190 m.p. În această perioadă s-a schimbat și asortimentul patiseriei: s-au adăugat poziții noi, de exemplu, eclerele franțuzești, macarons, torturile cu mousse ș.a.
«De obicei, noi singuri găsim rețete noi. De exemplu, când sunt peste hotare, văd vreun tort, îl gust apoi încercăm acasă să creăm ceva al nostru, inspirat de gusturile noi», —povestește Ana Ceapai.
«De obicei, noi singuri găsim rețete noi. De exemplu, când sunt peste hotare, văd vreun tort, îl gust apoi încercăm acasă să creăm ceva al nostru, inspirat de gusturile noi», —povestește Ana Ceapai.
Iar acum doi ani ea a hotărât să-și facă afacerea mai eficientă din punct de vedere energetic, ceea ce ar corespunde mai mult spiritului companiei, dar și ar favoriza economii considerabile de resurse financiare. Patiseria obținea energie electrică de la o clădire din preajmă, care era mai scumpă decât dacă ar fi fost obținută direct de la furnizor. Atunci, Ana și Tatiana Ceapai au decis să aplice pentru susţinerea unui proiect de consultanţă la BERD. Astfel, în cadrul Programului Consultanță pentru Micul Business, care deja de 15 ani oferă servicii de consultanță pentru afacerile mici și mijlocii, Ana și fiica sa au obținut un grant în valoare de 10 mii de euro din fondurile Uniunii Europene. Grantul a fost oferit pentru a elabora un audit energetic complex al încăperilor, dar și pentru documentația tehnică pentru sistemul intern de asigurare cu energie electrică, sistemul extern de asigurare cu energie electrică, sistemul de ventilație, sistemul de aer condiționat și de încălzire pentru satisfacerea necesităților companiei privind asigurarea cu energie electrică.
A fost un proiect costisitor pentru noi care necesita investiții – trebuia să întindem firele electrice de la scut, să schimbăm o mulțime de lucruri în sistemul de ventilație, de încălzire etc.Totodată, am înlocuit toate echipamentele vechi cu altele mai econome din punct de vedere energetic.. Am obținut o economisire considerabilă pentru că sarcinile noastre de muncă au crescut de 2-3 ori, iar facturile – doar de 1,5 ori.
Ana Ceapai
Ce impact a avut pandemia asupra afacerii
Din cauza carantinei, cafenelele și restaurantele nu au funcționat aproape toată primăvara. Ana susține că patiseria lor a reușit să supraviețuiască datorită livrărilor pe care le făceau în magazinele alimentare, care atunci erau deschise.

Cu puțin timp înainte de carantină, Ana Ceapai a decis să amenajeze o terasă de vară.
În toți acești 10 ani, mi-am dorit o terasă de vară, dar nu aveam posibilitatea. În sfârșit, când au apărut banii, am comandat un proiect de terasă și am decis să înnoiesc vitrinele din cafenea. Și când colo – carantină. Cer anularea proiectului, dar mi se spune – nu putem, echipamentul este deja pe drum.
Ana Ceapai
Iar în această vară, la patiseria „Vanille" a apărut terasa. Ce-i drept, banii pentru ea încă nu s-au recuperat, menționează Ana.
directorul și coproprietarul „Vanille"
Ana Ceapai
«O problemă este și faptul că, din diferite motive, nu livrăm în magazine toate pozițiile, iar asta scade din profit. Și mai este o problemă – acum, din cauza epidemiei, nu toți vor să iasă din casă ori nu doresc să meargă la Botanica. Atunci am înțeles că pentru noi este foarte important să facem un site modern, cu serviciul de comandă și livrare, pentru a oferi un serviciu și mai bun tuturor clienților noștri, mai ales că acest lucru permite nu numai să creștem vânzările și să reducem riscurile pandemiei, dar și să devenim mult mai competitivi pe o perioadă îndelungată».
Elaborarea unui site web, de asemenea, se realizează cu suportul BERD. În cadrul programului „Femeile în Afaceri", finanțat de Guvernul Suediei, compania va obține un grant în valoare de 60 la sută din costurile (fără TVA) serviciilor de consultanță pentru crearea site-ului.

Cei de la „Vanille" speră că după Anul Nou, după ce va fi lansat noul site, va ajunge la nivelul de vânzări de dinaintea crizei.
Аutor: Nicolai Paholnițchi
Prezentare: Cristina Demian

Articol de parteneriat

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Shopping trip în inima modei – Milano te așteaptă

După succesul promoției din anul trecut, când câștigătorii au ajuns la Barcelona, maib și Mastercard te invită să descoperi o nouă destinație de vis: Milano – capitala modei și a rafinamentului italian. E momentul să-ți transformi fiecare plată cu cardul Mastercard maib gama premium într-o șansă de a câștiga o escapadă memorabilă în Italia și 1000 de euro pentru shopping în Fidenza Village.

Cum participi?

  • Fă cel puțin 5 tranzacții în fiecare etapă a promoției, în valoare minimă de 500 lei fiecare, cu cardul tău maib gama premium
  • Înregistrează-te pe pagina promoției pentru a fi eligibil la tombolă

Calendarul promoției

Promoția se va desfășura în trei etape, iar la finalul fiecăreia vor fi acordate câte un premiu mare și două premii intermediare. 

  • 01.08.2025 – 31.08.2025 
  • 01.09.2025 – 30.09.2025 
  • 01.10.2025 – 31.10.2025 

Detalii despre premii

Premiul mare
Un city break la Milano pentru două persoane, complet acoperit – zbor tur-retur, cazare premium și o experiență exclusivistă de shopping în Fidenza Village, parte din faimoasa The Bicester Collection. Aici, moda de lux și ofertele speciale se întâlnesc într-un decor italian autentic. Iar tu ai la dispoziție 1000 euro pentru a-ți reinventa stilul.

Experiența unui shopping local
La fiecare etapă, oferim 2 vouchere a câte 15.000 lei fiecare, valabile în magazinele partenere din Moldova. Pentru că moda e o atitudine – și poate începe chiar de aici, de acasă.

Încă nu ai un card maib gama premium? Îl poți deschide oricând, rapid și simplu, fără costuri dacă îndeplinești condițiile de smart pricing, adică faci lunar plăți de cel puțin 10.000 MD.

Mai multe achitări – mai mult șanse de câștig. 

Regulamentul promoției îl găsești aici. 

Tu conduci. maib

ТАСС

Plahotniuc, mai aproape de extrădare? Ședință săptămâna viitoare la Curtea de Apel din Atena

Curtea de Apel din Atena va examina, pe 13 august, cererea de extrădare în Republica Moldova a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Informația a fost comunicată de Procuratura Generală a Republicii Moldova. Instituția a precizat că această ședință nu reprezintă ultima etapă a procedurii, iar decizia finală urmează să fie luată de Ministerul Justiției al Republicii Elene.

„Procuratura Republicii Moldova informează că procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc din Republica Elenă este în desfășurare. Procurorii moldoveni mențin o comunicare constantă cu autoritățile competente din Grecia, subliniind în mod repetat complexitatea dosarelor penale în care acesta are calitatea de învinuit, importanța esențială a extrădării pentru buna desfășurare a investigațiilor și impactul semnificativ al cazului asupra opiniei publice”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

Instituția a adăugat că, „în urma acestui dialog instituțional, autoritățile din Grecia au informat că ședința de examinare de către Curtea de Apel Atena a cererii de extrădare inițiate la data de 24 iulie 2025, va avea loc la 13 august 2025”.

„Precizăm că această ședință nu reprezintă ultima etapă a procedurii, decizia finală urmând a fi luată de către Ministerul Justiției al Republicii Elene”, au declarat reprezentanții Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

***

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia pe 22 iulie, la șase ani după ce a fugit din Moldova. Odată cu el, pe aeroportul din Atena a fost reținut și fostul deputat democrat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al lui Plahotniuc. Cei doi urmau să zboare în Dubai. Oamenii legii au găsit în timpul perchezițiilor desfășurate la vila de lux pe care aceștia o închiriau în Elveția zeci de acte false, obiecte de lux și bani în diferită valută.

În prezent, atât Constantin Țuțu, cât și Vladimir Plahotniuc se află în arest preventiv în Grecia. Atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă au solicitat extrădarea lui Plahotniuc în propriile jurisdicții.

De menționat că, după reținerea sa în Grecia, Vladimir Plahotniuc a redevenit activ în spațiul public, lansând periodic mesaje prin intermediul avocatului său. Fostul lider democrat acuză autoritățile de la Chișinău că ar tergiversa intenționat procedura de extrădare și susține că și-ar dori să revină în Republica Moldova.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a respins acuzațiile. Potrivit acesteia, procedura a fost inițiată conform legislației și fără nicio întârziere. Ea a mai precizat că, la data de 24 iulie, Procuratura Generală a depus o cerere de extrădare, iar pe 4 august, o cerere similară a fost înaintată și de Ministerul Justiției.

Nu scapă de restricții: Ciochină, încă 60 de zile sub control judiciar

Fostul primar de Boldurești Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, rămâne sub control judiciar încă 60 de zile. Decizia a fost luată pe 7 august.

Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat că măsura preventivă „liberarea provizorie sub control judiciar” a fost dispusă ca urmare a demersului procurorului de caz din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

***

Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost inițial plasat în arest preventiv, iar ulterior, în arest la domiciliu. În februarie 2025, instanța a decis ca Nicanor Ciochină să fie plasat sub control judiciar. Ulterior, pe în luna mai, magistrații Curții de Apel Chișinău au hotărât că acesta nu mai trebuie să fie monitorizat electronic. Astfel, el a rămas sub control judiciar, însă cu mai multe interdicții. Mai exact, are voie să circule liber, fără restricții, doar pe teritoriul raionului Nisporeni. În alte zone ale țării poate merge doar cu acordul procurorului și al instanței de judecată.

BNM
Игорь Чекан, NewsMaker

Se ieftinesc creditele? Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază

Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt, de la 6,50% la 6,25% anual. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, această reducere reprezintă „un semnal de optimism prudent” și „o invitație la reactivare, în special pentru mediul de afaceri, sistemul bancar și persoanele fizice”. Totodată, BNM a modificat și ratele dobânzilor pentru creditele overnight, operațiunile repo și depozitele overnight.

Reprezentanții BNM au anunțat că rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost modificată și va fi de 6,25% anual. Decizia a fost luată pe 7 august de Comitetul executiv al băncii. Până acum, rata de bază era de 6,50% anual.

Totodată, au fost modificate și ratele de dobândă: pentru creditele overnight – la 8,25% anual (anterior 8,50% anual); pentru operațiunile repo – la 6,50% anual (anterior 6,75% anual); iar pentru depozitele overnight – la 4,25% anual (anterior 4,50% anual).

În același timp, BNM a decis să mențină neschimbată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă, la nivelul actual de 22,0% din baza de calcul. Totodată, instituția menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 31,0% din baza de calcul.

Ce este rata de bază și de ce a fost redusă acum

Economistul Veaceslav Ioniță a explicat că rata de bază reprezintă principalul instrument de politică monetară al BNM, prin care se stabilește cât de scumpi sau ieftini sunt banii în economie. „Când rata crește → creditele devin mai scumpe, oamenii și companiile iau mai puține împrumuturi, dar economiile cresc. Când rata scade → banii devin mai ieftini, crește cererea de credite, iar economiile scad”, a comunicat expertul economic.

În continuare, Ioniță a explicat de ce BNM a decis să reducă rata în această perioadă.

„La începutul anului 2025 existau temeri privind o inflație accelerată (posibil 10%), cauzată de scumpirea resurselor energetice. UE a oferit un grant (nu împrumut), iar Guvernul a folosit corect acești bani pentru a compensa tarifele, fără a injecta bani în consum. Rezultatul: inflația s-a temperat, chiar a scăzut ușor, iar BNM a menținut rata de bază până acum la 6,5%. Astăzi, cu inflația sub control și semnale de stabilizare, s-a făcut primul pas în direcția relaxării monetare. Ce semnal dă Banca Națională? „Începeți să investiți, să consumați, lucrurile reintră în normal”. Este un mesaj de încurajare. (…) Dar și un semnal de precauție: Inflația va rămâne, probabil, în coridorul 5–7% pentru o perioadă. Scăderea rapidă e puțin probabilă, pentru că baza comparativă din 2024 a fost joasă”, a scris Ioniță pe Facebook.

Potrivit expertului, „reducerea simbolică a ratei de bază e un semnal de optimism prudent”. „BNM nu vrea să supraîncălzească economia, dar nici să o lase în stand-by. Este o invitație la reactivare, în special pentru: mediul de afaceri, care are nevoie de încredere pentru a relua investițiile; sistemul bancar, care poate contribui la relansare prin politici de creditare mai dinamice; persoanele fizice, care deja accesează credite într-un ritm ridicat”, a conchis economistul.

1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Admitere liceu 2025: peste 11 mii de elevi acceptați în prima etapă. Profilul umanist, în top

După prima etapă a concursului de admitere în învățământul liceal, peste 11.200 de elevi din Republica Moldova au fost înmatriculați în clasa a X-a. Potrivit Ministerului Educației, această cifră reprezintă aproximativ 46% din totalul celor 24.380 de absolvenți de gimnaziu care au obținut certificate de studii.

Comparativ cu anul trecut, rata de înmatriculare a crescut cu 2,73 puncte procentuale, iar față de sesiunea din 2023 – cu 6,39 puncte procentuale.

Dintre elevii admiși, mai mult de jumătate – 6.043 – au optat pentru profilul umanist. Urmează profilul real, ales de 3.663 de elevi, și profilul general, cu 915 elevi. Au fost înmatriculați și 258 de elevi la profilul sportiv, 173 la profilul arte și tot 173 în clase bilingve.

Pentru a doua etapă a concursului, mai sunt disponibile 2.238 de locuri, dintre care:

  • 1.297 la profilul umanist,
  • 1.135 la profilul real,
  • 59 la profilul sport.

Nu mai sunt locuri disponibile la profilul arte.

În Republica Moldova sunt 327 de licee. Marea majoritate – 225- se află în orașe, iar 102 în sate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: