Moldova sărbătorește
Moldova a reacționat cu entuziasm la vestea privind începerea negocierilor de aderare la UE. Astfel, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile steagurilor Moldovei și UE, iar ședința parlamentului de a doua zi a început cu intonarea imnurilor Moldovei și al UE. Deputații PAS au aplaudat momentul în picioare.
Președinta Maia Sandu a invitat toți doritorii de a sărbători acest eveniment istoric, duminică, în curtea președinției. Și premierul Dorin Recean a îndemnat oamenii să participe la sărbătoare.
Iar reprezentanții Platformei Naționale «Forumul Societății Civile» au organizat flash-mob în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău. «Mulțumim, UE», «Moldova este europeană!», «Noi venim!» — au scandat participanții. În fața mulțimii a venit ambasadorul Janis Mazeiks. «Urmează multă muncă, dificilă, și decizii complexe, dar azi vă invit să sărbătorim împreună. Europa este Moldova și Moldova este Europa!», a declarat ambasadorul.
Decizia UE: reacții internaționale
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a menționat că Moldova și Ucraina vor adera la UE «atunci când va veni timpul».
Iar Moscova s-a arătat convinsă că nici Moldova și nici Ucraina nu ar fi gata de aderare, ba chiar «ar putea destabiliza UE».
Ce urmează după decizia UE?
În pofida veștii îmbucurătoare pentru Moldova, este important să nu uităm că negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană constituie un proces îndelungat. De exemplu, Croația a început negocierile în 2005 și a devenit membră a UE după opt ani, în 2013. României i-au trebuit șapte ani, în timp ce Polonia, Lituania și Estonia au avut nevoie de cinci. De obicei, după ce o țară începe negocierile de aderare, începe etapa de screening, în timpul căreia situația internă a țării candidat este examinată în detaliu. În urma acestui proces, Bruxelles-ul elaborează o «hartă de drum» conform căreia Moldova va progresa către UE. Detalii în materialul «Când va adera Moldova la UE?».
Știri din Parlament
În cadrul ședinței Parlamentului din 15 decembrie, deputații au aprobat Strategia Națională de Securitate, prezentată de președinta țării Maia Sandu. Printre principalele direcții enumerate sunt investițiile și apărarea, reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, combaterea corupției și dezvoltarea relațiilor de parteneriat în domeniul securității cu alte țări.
Parlamentarii l-au audiat pe ministrul Educației Dan Perciun. Acesta și-a început discursul cu rezultatele slabe obținute de elevii moldoveni la testul internațional PISA. Ministrul a remarcat că jumătate dintre elevii evaluați au cunoștințe mai jos de medii la materiile matematică, citire și științe naturale. Asta cu toate că Moldova cheltuiește pentru educație circa 6% din PIB, în timp ce în medie, țările UE cheltuiesc doar 4%. Dan Perciun a mai spus că, începând cu anul viitor, guvernul își propune să atragă în domeniul educației pedagogi tineri, iar alocația unică va fi majorată la 200 000 lei.
Perciun a vorbit și despre subiectul închiderii unor școli, dar și despre camerele video pentru supravegherea examenelor după clasa a 9-a. Detalii în materialul Alinei Mihalchina.
Săptămâna viitoare, parlamentul planifică să desfășoare audieri publice despre evoluțiile în dosarul «furtul miliardului». La acestea urmează să participe instituțiile implicate în procesul de recuperare a banilor — Procuratura, Banca Națională, Centrul Național Anticorupție, etc.
Economie
BNM a păstrat neschimbată rata de bază — 4,75%, iar inflația anuală a căzut în luna noiembrie la 5,5%.
Sport
Maia Sandu a decernat premii pentru cei mai buni sportivi moldoveni ai acestui an. Aceștia sunt luptătoarea Anastasia Nichita, canoistul Serghei Tarnovschi și judocanul Oleg Crețul.
Neformat
În seara de 15 decembrie, în centrul capitalei a fost observată o tânără care se plimba cu capra. Animalul purtat în lesă purta un pulover roz și o perucă. Se pare că trecătorilor le-a plăcut ideea.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!