NM Espresso: cum Chicu și Ceban și-au prezentat rapoartele despre „100 de zile”, ce a spus Stoianoglo despre audierea lui Platon și s-au înțeles cumva PSRM și PDM în privința coaliției
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum Chicu și Ceban și-au prezentat rapoartele despre „100 de zile”, ce a spus Stoianoglo despre audierea lui Platon și s-au înțeles cumva PSRM și PDM în privința coaliției

Parlamentul: de ce a fost anulată ședința și care este contribuția lui Chicu

Ședința parlamentului din 21 februarie s-a terminat, practic, înainte de a se începe. Deputații blocului ACUM au blocat tribuna după ce au aflat că premierul Ion Chicu a venit în parlament cu un raport despre 100 de zile ale activității guvernului. Deputații ACUM au cerut revenirea la agenda ședinței, întrucât Chicu trebuia să prezinte raportul săptămâna viitoare.

100 de zile ale guvernului Chicu: cine îl conduce

Mai târziu, raportul despre 100 de zile a apărut pe site-ul guvernului. Printre cele mai importante realizări, Chicu a numit reforma Curții Supreme de Justiție și alegerea unui procuror general „independent și integru”. La fel, Chicu a dat asigurări că în bugetul de stat nu este nicio „gaură”, iar bani vor fi neapărat anul acesta, inclusiv de la FMI.

Vorbindu-le jurnaliștilor despre 100 de zile de activitate, Chicu a mai menționat că guvernul nu-și coordonează acțiunile cu președintele Igor Dodon.

Dacă vă mai amintiți, după numirea guvernului Chicu, președintele l-a numit „guvern al tehnocraților”. Însă mulți îl numesc „guvernul lui Dodon”. Multe hotărâri de-ale guvernului înseamnă realizarea ideilor și a propunerilor făcute publice de către președinte. NM a decis să reamintească unele din ele către primul „jubileu” al cabinetului de miniștri condus de Chicu. Totodată, să amintească și despre cum de două ori, public, premierul nu a fost de acord cu președintele.

Coaliția PSRM-PDM: s-au înțeles?

După ce zilele acestea a părăsit PDM, deputatul Andrian Candu susține că în guvernul Chicu ar putea ajunge câțiva reprezentanți ai Partidului Democrat. Afirmațiile sale au fost confirmate indirect de către președintele Dodon. El a declarat că nu exclude crearea coaliției de guvernare PSRM-PDM. Și a menționat că în guvern se prevăd remanieri de cadre.

Totodată, Dodon l-a amenințat cu demiterea pe ministrul agriculturii. Comentând această amenințare, Chicu a remarcat că faptul că președintelui nu-i convin unii miniștri nu este un temei pentru demiterea acestora.

Președintele: este Dodonline

Iar NM și experții au analizat, cum Dodon, cu ajutorul prezenței sale active în rețelele sociale, impune presei agenda sa informațională. De menționat că aceasta nu este invenția lui Dodon. Despre aceasta aflați în articolul „#Dodonline”.

Chișinău: 100 de zile ale lui Ceban

Și Ion Ceban a prezentat un raport despre primele 100 de zile de activitate în funcția de primar de Chișinău. El este convins că a reușit să facă tot ce a avut de gând să îndeplinească în această perioadă, în pofida diferitelor dificultăți, inclusiv financiare. Ce-i drept, multe idei se află încă în etapa de elaborare.

Dosarele penale: Șor, Platon și PSRM

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a comunicat că primul dosar penal al lui Veaceslav Platon (despre escrocheria la Banca de Economii) ar putea fi expediat spre reexaminare. Stoianoglo a mai spus că Platon a fost audiat pentru prima dată ca martor în dosarul despre furtul miliardului, fapt asupra căruia el a insistat mulți ani și că informația pe care el a oferit-o prezintă un interes foarte mare pentru anchetă.

Totodată, Stoianoglo a spus că Procuratura Generală va investiga dosarul despre finanțarea ilegală a PSRM și a inițiat audierea martorilor care au primit pe conturile lor bancare bani din străinătate.

Iar ministrul justiției Fadei Nagacevschi a cerut să fie pedepsiți disciplinar judecătorii și procurorii care tărăgănează „în mod batjocoritor” examinarea dosarului lui Ilan Șor. La fel, Nagacevschi a cerut să fie verificate averile (veniturile și cheltuielile) acestor judecători și procurori.

„Metalferos”: schemele continuă să funcționeze?

Businessmanul Valentin Eșanu susține că schemele frauduloase de la întreprinderea de stat „Metalferos”, care funcționau în perioada lui Vladimir Plahotniuc, funcționează și în prezent. Însă acum, potrivit lui Eșanu, în acestea sunt implicate actualele autorități. Eșanu a mai anunțat despre protestul antiguvernamental din 1 martie.

Limba: de ce e atât de dificilă această problemă în Moldova

La 21 februarie, în lume este marcată Ziua internațională a limbii materne, pe care ONU a instituit-o pentru a proteja diversitatea culturală lingvistică.  Cum ar putea Moldova să rezolve această problemă și de ce încă nu îi reușește aceasta – aflați din grupajul de materiale «Языковый вопрос» („Chestiunea lingvistică”).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: