9 mai
De 9 mai, în Republica Moldova va sosi un oaspete de rang înalt – Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres. El se va afla în Moldova timp de două zile și se va întâlni cu conducerea de vârf a țării.
Vor fi aplicate amenzi de 9 mai, pentru utilizarea simbolurilor interzise? Vor fi aplicate sancțiuni și pentru simbolurile Z și V, care nu sunt menționate în lege? Ce va face poliția în cazul unor provocări sau altercații? Răspunsurile le-a oferit șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în interviul „Nu facem diferență între Chișinău, Bălți sau Găgăuzia” («Мы не делаем различий между Кишиневом, Бельцами и Гагаузией»).
Despre Ziua Victoriei, NM a discutat și cu Mihail Gabovici, cercetător al Forumului Einstein din Potsdam. Acesta a explicat de ce în opinia sa celebrarea Zilei Victoriei este atât de dificil de separat de războiul actual din Ucraina, dacă era cazul interzicerii în Moldova a panglicii Sf. Gheorghe și din ce motiv reacția are legătură cu identitatea oamenilor. Mai mult detalii în interviul „Memoria despre război nu aparține doar Rusiei” ( «Память о войне не принадлежит одной России»).
Iar despre manifestările și acțiunile planificate în orașele Moldovei în data de 9 mai, am relatat în materialul „Marșuri, curse auto, concerte, bucătărie de câmp”. («Марши, автопробеги, концерты, полевая кухня»).
Pericol
Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că, în prezent, nu există pericole pentru extinderea războiului pe teritoriul Moldovei – nici pe malul drept, nici pe cel stâng al Nistrului. Cu toate acestea, Gavrilița a menționat că extinderea acțiunilor militare pe teritoriul Moldovei ar însemna atragerea în război și a altor țări.
Președinta Maia Sandu a discutat despre subiectul securității țării cu omologul său român, Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat au condamnat orice fel de provocări și tentative de atragere a Moldovei în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea și securitatea țării, se arată în declarația administrației prezidențiale din România.
Sondaj
Mai mult de jumătate dintre locuitorii Moldovei consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Cu toate acestea, cea mai mare încredere dintre politicieni îi revine președintei Maia Sandu. Majoritatea moldovenilor sunt îngrijorați de costul vieții, creșterea prețurilor și problemele de securitate. Sunt datele sondajului IRI.
Prețuri
În mai puțin de un an, rata de bază a crescut în Moldova de cinci ori, până la 15,5%. BNM susține că în acest mod se evită creșterea prețurilor, care în martie au ajuns la un nivel record în ultimii 20 de ani. În materialul „Economisim, nu consumăm” («Экономить, а не потреблять») NM a analizat cine suferă cel mai mult din cauza majorării ratei de bază și din ce motiv creșterea acesteia nu este o măsură eficientă de luptă cu inflația.
Găgăuzia
Maia Sandu i-a felicitat pe găgăuzi cu ocazia sărbătorii naționale „Hederlez”. Potrivit președintei, tradițiile acesteia „vin să unească oameni de diferite etnii, culturi și credințe, oameni ale căror inimi bat în unison pentru pace, liniște sufletească și bunăstare”. Cea care a mers în Găgăuzia a fost premierul Natalia Gavrilița.
Transnistria
Liderul de facto al Transnistriei Vadim Krasnoselski și-a exprimat regretul că regiunea a devenit obiectul interesului pentru presa internațională numai după incidentele recente. „Telefoanele nu încetează să sune. Jurnaliștii din toată lumea s-au trezit după aceste explozii. De ce au fost surzi față de soarta republicii timp de 30 de ani?”. Krasnoselski și-a exprimat convingerea că Transnistria va fi recunoscută la nivel internațional și a subliniat că acest lucru trebuie să se întâmple pe cale pașnică.
Ucraina
În Moldova a venit o delegație a deputaților Radei Supreme de la Kiev – reprezentanții grupului interparlamentar de prietenie dintre Moldova și Ucraina. Membrul delegației ucrainene Serghei Șveț a discutat cu NM despre scopurile vizitei în Moldova, negocierile cu Rusia și principalele așteptări ale Ucrainei față de Moldova. Mai multe detalii – în materialul „Ne așteptăm la prietenie” («Мы ждем от Молдовы дружелюбия»).
Premierul Ucrainei Denis Șmigal a declarat că, de la începutul războiului, Ucraina a primit peste $12 miliarde în calitate de ajutor. Este vorba atât despre bani, cât și despre armament. Cel mai mult ajutor a venit din partea SUA.
Iar ONU a anunțat că, de la începutul războiului, în Ucraina au murit 3 309 civili, inclusiv 330 de copii. ONU a precizat că datele reale sunt mai înalte, însă confirmarea acestora este mai dificilă în contextul războiului.
„Viața sub bombardamente” – noul reportaj video NM din Ucraina. În satul Pribugskoe din regiunea Nicolaev au locuit înainte de război 1300 de oameni. Acum rămân doar 29, cei care nu vor să își părăsească satul, în pofida focurilor.
P.S. Newsletterul nostru Espresso este disponibil pe mali, gratis și în trei limbi concomitent. Trebuie doar să vă abonați, accesând acest link.