NM Espresso: de ce a fost instituită stare de urgență în Moldova, ce se va întâmpla cu gazele naturale și cum autoritățile (nu) au stins Focul Veșnic în Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce a fost instituită stare de urgență în Moldova, ce se va întâmpla cu gazele naturale și cum autoritățile (nu) au stins Focul Veșnic în Chișinău

Stare de urgență

La inițiativa guvernului, în Moldova a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației critice privind gazele naturale. Potrivit afirmațiilor premierului Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este motivată prin posibilitatea de a deroga de la anumite legi pentru a urgenta procesul de achiziție a gazelor naturale din surse alternative. Gavrilița a mai spus că în urma negocierilor de două zile de la Moscova, nu există siguranța că Chișinăul va reuși să convină asupra livrărilor de gaze naturale rusești.

Detalii despre modul în care autoritățile au instituit stare de urgență și ce a declarat Gavrilița — puteți să aflați din transmisiunea online asigurată de NM din parlament, dar și să urmăriți din reportajul video «Зима близко или молдавский Перл-Харбор» («Iarna e aproape sau Pearl Harbor de Moldova»).

De asemenea, noi am relatat succint, ce permite autorităților instituirea stării de urgență. Iar despre modul în care s-a discutat despre criza gazelor naturale și starea de urgență pe rețelele sociale, puteți citi în articolul «Лучше бы отключили тепло в зданиях правительства, парламента и администрации президента» («Mai bine ar deconecta căldura în sediile guvernului, parlamentului și administrației președintelui»).

 

Gazele naturale

Vineri seara, presa din Rusia a anunțat, cu referire la propriile surse, că negocierile dintre Chișinău și Moscova privind gazele naturale s-au încheiat fără niciun rezultat. Potrivit informațiilor mass-media, delegația moldovenească a insistat asupra reducerii de două ori a prețului comparativ cu prețul de piață.

Iar cei de la Kiev au comunicat că sunt dispuși să ofere Chișinăului gaze naturale pe datorie, în condiții de rambursare. Premierul Gavrilița s-a adresat către autoritățile Ucrainei cu rugămintea de a acorda ajutor Moldovei în problema gazelor naturale.

 

 

Focul Veșnic

După instituirea stării de urgență, Ministerul Apărării a solicitat companiei «Chișinău-gaz» să deconecteze alimentarea cu gaze naturale a Focului Veșnic de la Complexul Memorial «Eternitate». Potrivit informațiilor Ministerului Apărării, Focul Veșnic a fost stins din cauza unor defecțiuni privind alimentarea cu gaze naturale.

După aceasta, chișinăuienii au început să vină la Memorial și să aprindă lumânări. Mai târziu, Focul Veșnic a fost reaprins. Premierul Gavrilița a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că deconectarea alimentării cu gaze naturale a Focului Veșnic a fost cauzată de niște «defecțiuni tehnice».

 

 

Alegerile

În timp ce în parlament se discuta despre instituirea stării de urgență, CEC a anunțat că, din cauza stării de urgență, va trebui să fie amânate alegerile locale care urmau să se desfășoare la 21 noiembrie, la Bălți și în alte 14 localități. Însă deputații s-au orientat la timp și au votat pentru niște amendamente care permit organizarea alegerilor în perioada stării de urgență. Amendamentele au fost susținute și de către deputații Blocului PCRM-PSRM.

Iar Marina Tauber, deputat de la «Șor», a anunțat că va candida la alegerile locale pentru primăria de la Bălți. «În parlament pur și simplu nu ai ce face. Politica se face în raioane, orașe, sate», a declarat Tauber.

 

TV

Consiliul Audiovizualului (CAA) a criticat decizia majorității de la guvernare de a readuce sub controlul parlamentului compania publică Teleradio-Moldova (TRM). Cei de la CAA au numit acest lucru «încălcare a independenței pieței media» și «tentativă de control politic». Decizia respectivă a indignat și ONG-urile de media, care au declarat că acest lucru ar putea provoca subordonarea TRM intereselor politice ale guvernării actuale.

 

«Metalferos»

Sergiu Catană, directorul financiar al SA «Metalferos», a demisionat. Câteva zile mai devreme, a demisionat Igor Cujba, directorul general al întreprinderii. În calitate de director interimar al «Metalferos» a fost numit Andrei Ivancov, fostul director-adjunct al Centrului Național Anticorupție. Acesta a fost și șef de direcție în cadrul Agenției Proprietății Publice, dar și a condus SA RED-Nord.

 

 

Convenția de la Istanbul

Ratificarea de către parlament a Convenției de la Istanbul a provocat o reacție contradictorie în societate. Documentul prevede combaterea violenței față de femei. Noi am decis să aflăm, ce cred deputații și trecătorii din Chișinău despre această convenție. Despre toate acestea — în materialul video «Насилие — наша традиция?» («Violența este tradiția noastră?»).

 

 

Situația epidemiologică

2057 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 35 de lucrători medicali. Alte 38 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: