NM Espresso: de ce deputații din Găgăuzia s-au supărat pe PAS, cine va verifica averea lui Dodon și cum Ministerul Culturii vrea să „aibă grijă” de monumente
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce deputații din Găgăuzia s-au supărat pe PAS, cine va verifica averea lui Dodon și cum Ministerul Culturii vrea să „aibă grijă” de monumente

Consiliul Superior al Procurorilor

În jurul inițiativei PAS cu privire la excluderea procurorului șef al Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor, care face parte din acesta datorită funcției, s-a iscat un scandal. Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au îndemnat conducerea Parlamentului să revadă hotărârea, calificând-o drept un „precedent periculos”.

Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a fixat data de 19 noiembrie pentru desfășurarea adunării generale a procurorilor, în cadrul căreia urmează să fie aleși noii membri ai Consiliului și colegiile specializate de pe lângă Consiliu.

Consiliul Superior al Magistraturii

Iar ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost contramandată, din cauza lipsei de cvorum. Procurorul general și ministrul Justiției, care fac parte din CSM datorită funcției, au preferat să participe la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, care s-a desfășurat la aceeași oră cu ședința CSM.

Letonia

Ministrul Afacerilor Externe a Letoniei Edgars Rinkēvičs, care a efectuat o vizită oficială în Moldova, nu a oferit un răspuns clar jurnaliștilor care i-au cerut părerea cu privire la proiectul de lege elaborat de PAS, care permite demiterea procurorului general. Rinkēvičs a calificat subiectul drept „sensibil” și a menționat că acesta trebuie examinat „în contextul fiecărei țări în parte”.

PAS

Primii pași ai PAS în calitate de partid de guvernare, care deține întreaga putere în țară, a provocat reacții diferite în societate. Răspunsul la întrebarea de ce partidul de guvernare nu trebuie să depășească limitele doar pentru că deține puterea îl găsiți într-un editorial semnat de analistul politic Dionis Cenușa pentru NM – „Debutul PAS – cu „propriile” reguli” («Дебют PAS — по „своим” правилам»).

Cadre

Agenția Servicii Publice va fi condusă din nou de către Mircea Eșanu, care a deținut această funcție în timpul guvernului Sandu. Vicepremierul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu l-a caracterizat pe Eșanu drept „un specialist de excepție în domeniu, care are o vastă experiență de activitate, inclusiv cu donatorii”.

Monumente

Ministerul Culturii intenționează să modifice componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, dar și a regulamentului de organizare și funcționare a acestuia. Datorită acestei inițiative, ministrul Culturii speră să obțină „păstrarea monumentelor de arhitectură care încă mai pot fi salvate și stoparea fărădelegilor care s-au permis până acum”, a declarat Sergiu Prodan.

Dodon

Autoritatea Națională de Integritate verifică averea președintelui Partidului Socialiștilor Igor Dodon. Potrivit conducerii instituției, verificările au fost inițiate în urma mai multor investigații jurnalistice în care se arată că averea sa depășește veniturile obținute din salariul de persoană angajată de mulți ani la stat.

Chișinău

Autoritățile municipale au revenit asupra subiectului cu privire la elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) al Chișinăului, după eșecul de acum un an. În iulie, Consiliul Municipal a aprobat planul de acțiuni pentru elaborarea PUG-ului Chișinăului. În articolul „PUG-ul ne apare doar în vis” NM a căutat răspunsuri la întrebările: care este problema cu planul de acțiuni și din ce motiv Chișinăul, de mai bine de un deceniu, există fără un plan general modern.

Imunizare

La Chișinău, pe 20 și 21 august, se va desfășura un maraton de vaccinare împotriva coronavirusului pentru angajații din școli și grădinițe. Între timp, sindicatele au propus ca angajații care se vaccinează să beneficieze de zi liberă în ziua administrării dozelor. Potrivit acestora, inițiativa va motiva oamenii să se imunizeze.

Situația epidemiologică

În ultimele 24 de ore, în Moldova, au fost înregistrate 345 cazuri noi de infectare cu coronavirus. Cele mai multe – în Chișinău (93), Edineț (43), Cahul (25) și Anenii Noi (20). Din cauza complicațiilor de sănătate provocate de infecție au murit încă șapte persoane. Sunt în proces de tratament 1979 de pacienți. 39 dintre ei sunt în stare extrem de gravă, iar trei sunt conectați la aparate de respirație dirijată..

Și despre ceea ce se va întâmpla astăzi, 18 august

Se va desfășura ședința Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană.

P.S. Newsletterul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poșta electronică, gratis, în trei limbi. Este simplu – trebuie doar să vă abonați, accesând linkul de mai jos.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: