NM Espresso: despre „gazul găgăuzilor” pentru toată Moldova, „contractul fals” prezentat de Guțul și ultima zi de agitație electorală
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre „gazul găgăuzilor” pentru toată Moldova, „contractul fals” prezentat de Guțul și ultima zi de agitație electorală

Alegeri 

Astăzi este ultima zi când este permisă agitația electorală. CEC le-a cerut concurenților electorali să își scoată afișele, inclusiv cele de pe billboard-uri.

Actualul scrutin se va desfășura conform noilor prevederi impuse de Codul Electoral, adoptat în luna decembrie a anului trecut. Printre acestea se numără faptul că data alegerilor poate fi ultima zi de duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie, interdicția implicării artiștilor și desfășurării concertelor în cadrul campaniilor electorale, coborârea vârstei minime admise pentru candidați, posibilitatea de a vota pe parcursul a două zile, etc. Mai multe detalii în materialul Ecaterinei Dubasova.

Iar în cea mai nouă ediție a proiectului „5 întrebări incomode” NM a discutat cu Ștefan Gligor, candidatul Partidului Schimbării la funcția de primar al capitalei. L-am întrebat de ce forțele proeuropene nu au reușit să găsească un candidat comun, ce planifică să realizeze în Chișinău și cum va construi relații cu guvernarea PAS, dacă va deveni primar.


„Gazul lui Guțul”

Dacă gazul promis de bașcanul Evghenia Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, și nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu.

Iar ministrul Energiei Victor Parlicov a organizat o conferință de presă special pentru a explica acest subiect. Oficialul a declarat că toate informațiile privind contractul demonstrat de bașcanul Evghenia Guțul constituie un fals, iar compania turcă indicată în document a negat că l-ar fi semnat.

La rândul său, Guțul a calificat drept „minciună neobrăzată” declarația lui Parlicov. De asemenea, aceasta a acuzat autoritățile de blocarea sumei de 15 mln lei, pe care a transferat-o „un sponsor” pentru ajutorul pensionarilor din Găgăuzia. PAS a recunoscut că transferul a fost blocat și a precizat că  „aceștia sunt bani ilegali, proveniți de la o grup criminal organizat” și că „acest lucru trebuie să-l cunoască cetățenii, iar organele de drept să investigheze proveniența banilor”.

Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că „banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”.


Televiziune

Mihail Poleanschi, candidatul Congresului Civic la funcția de primar al capitalei, a expediat o scrisoare în adresa președintelui companiei Teleradio Moldova Vlad Țurcanu, cu solicitarea de a i se permite organizarea unei întâlniri electorale cu angajații instituției. La întâlnire ar urma să fie discutat profesionalismul conducerii companiei, precum și „practica europeană de combatere de propagandei urii și discriminării”.

Șefa diplomației ruse Maria Zaharova a comentat decizia companiei Teleradio Moldova de e interzice la candidaților să vorbească limba rusă la dezbaterile electorale. Moscova a condamnat politica companiei de stat și a calificat-o drept „discriminare conform principiului lingvistic și încălcare a principiilor de bază ale democrației”.

Între timp, Consiliul Audiovizualului a suspendat pe o durată de două luni licența de emisie a postului Bravo TV, pentru întreruperea nejustificată a activității, în mod repetat.


Investigație 

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în cazul deputatei Irina Lozovan (care s-a alăturat Partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor) și a soțului său Pavel Gîrleanu. Cei doi sunt învinuiți că au beneficiat de finanțare ilegală a partidului din partea unei grupări criminale organizate. Mai precis, aceștia au încercat să îl mituiască pe primarul orașului Ocnița Victor Atamaniuc.


Diverse

Moldova nu va plăti cote de membru organizațiilor din cadrul CSI în acest an. Acest lucru va permite economisirea sumei de 16 mln lei în bugetul de stat, conform unui proiect propus de Guvern.

Liceul „Mihail Sadoveanu” din Ocnița a fost renovat datorită susținerii Japoniei. Reparațiile se ridică la 76 mii de dolari.

Consumatorii din nordul Moldovei ar putea plăti mai puțin pentru lumină. FEE Nord a propus ANRE o scădere cu 30 de bani a tarifului.


Cultură 

În Chișinău a avut loc evenimentul de lansare a Lunii filmului european, la care a participat inclusiv ministrul Culturii Sergiu Prodan. „Luna Filmului European” este o inițiativă a Academiei Europene de Film (AEF), organizată simultan în peste 75 de orașe din toată Europa. În Republica Moldova, evenimentul este organizat în premieră, de Europe Café, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Centrului Naţional al Cinematografiei.


AI 

Marea Britanie, SUA, UE și China au convenit că inteligența artificială (AI) prezintă un risc cu potențial catastrofal pentru umanitate. 28 de guverne au semnat Declarația Bletchley în prima zi a summit-ului privind siguranța AI, găzduit de guvernul britanic. Miliardarul Elon Musk a avertizat că „pentru prima oară, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai inteligent decât cel mai deștept om. Nu este clar pentru mine dacă putem controla astfel de lucruri”.


Ce ne așteaptă astăzi:

10:00 ședința ANRE;

11:00 Consiliul Audiovizualului

16:00 ședința CEC

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: