NM Espresso: despre prima ședință a guvernului, „marginalizarea limbii ruse” și cine încearcă „să sugrume Moldova”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre prima ședință a guvernului, „marginalizarea limbii ruse” și cine încearcă „să sugrume Moldova”

Guvernul: versiunea 2.0

Este prea devreme să spunem dacă a avut loc o resetare a sistemului politic din Moldova. Însă noul guvern condus de Dorin Recean a organizat prima ședință. În agendă au fost incluse 12 chestiuni. Printre primele decizii ale noului guvern cu o componență aproape veche este demisia lui Igor Talmazan, secretarul general al guvernului. Acum, această funcție este deținută de Artur Mija, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, iar Talmazan a revenit în funcția de director al Serviciului Vamal.

De asemenea, vă propunem să citiți un articol amplu NM «Дорин Речан — чем он отличился?» („Dorin Recean – prin ce s-a remarcat?”). În acest articol, noi am examinat trecutul politic al noului prim-ministru al Moldovei.

Conferința de Securitate de la München: Sandu și Revenco participă, Zelenski vorbește despre Moldova

Conferința de Securitate de la München și-a început lucrările, aceasta urmând să se desfășoare de la 17 până la 19 februarie. Moldova este reprezentată la eveniment de către președintele Maia Sandu și ministrul de interne Ana Revenco. Administrația prezidențială a menționat faptul că la München vor avea loc un șir de întrevederi importante. Cu cine anume? Deocamdată, această informație este păstrată în secret.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut deja un discurs în cadrul conferinței. El a declarat, printre altele, că „Kremlinul se gândește, cum să sugrume Moldova” și a chemat comunitatea politică internațională să grăbească furnizarea de arme pentru armata ucraineană.

În schimb, delegația Rusiei n-a fost invitată la conferință – este pentru prima oară de la începutul anilor 1990.

 

NATO ne va ajuta

După întrevederea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, s-a luat decizia de a oferi Moldovei un pachet de asistență neletală. Ministerul Apărării din Moldova a precizat, despre ce fel de asistență este vorba – aceasta va include „consultări, instruire și oportunități de modernizare a sectorului apărării și securității Moldovei”. Toate acestea ar trebui să ne ajute „în condițiile unui război hibrid”.

Moscova amintește despre limba rusă

Nici cei din Est nu uită de noi. Moscova a decis să amintească despre încercările „de marginalizare a limbii ruse” pe teritoriul Moldovei, Ucrainei și Țărilor Baltice. Despre aceasta a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe. Aceasta a prezentat bilanțul sărbătoririi Zilei internaționale a limbii materne (este marcată la 21 februarie). Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că acuzațiile sunt „false” și a acuzat Kremlinul că „menține retorica neconstructivă și instrumentalizarea subiectului limbii ruse în scopuri de propagandă”.

Sandu, din nou la înălțime

Președintele Maia Sandu continuă să completeze colecția de distincții. Ea a fost desemnată personalitatea europeană a anului 2022 de către publicația franceză Trombinoscope. Distincția a fost înmânată Corinei Călugăru, ambasador al Moldovei în Franța.

Prima întrevedere din acest an a delegațiilor de la Chișinău și Tiraspol

Prima întrevedere din acest an a delegațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului a avut lor la 17 februarie. Aceasta a fost organizată în oficiul Misiunii OSCE de la Tiraspol. Subiectele privind reglementarea conflictului transnistrean au fost discutate în contextul amendamentelor despre separatism și al acuzațiilor din partea Tiraspolului de blocada economică a regiunii. Delegația de la Chișinău a acordat o atenție deosebită chestiunii privind respectarea drepturilor omului de cealaltă parte a Nistrului. În schimb, „consultările informale” în formatul „5+2” deocamdată se amână.

Iar PSRM iarăși e împotrivă

Deputatul socialist Adrian Albu a făcut o interpelare oficială către SIS în care a solicitat informații detaliate despre planul „Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Moldova cu acapararea instituțiilor statului și luare de ostatici”. SIS tace.

Între timp, Curtea Supremă de Justiție a respins demersul procurorilor care au cerut plasarea fostului președinte Igor Dodon în arest la domiciliu. Ei și-au motivat cererea prin faptul că Dodon ar fi încercat să părăsească țara și să se ascundă de pedeapsa Femidei.

Nici primăria nu se lasă uitată

Nici primăria de Chișinău nu se lasă uitată. Edilul Ion Ceban a declarat că primăria va aloca 250 mii de lei pentru reabilitarea Marcelei Paladi, tânăra care și-a pierdut ambele picioare în urma unui accident pe Viaduct. Banii vor fi oferiți din fondul de rezervă al primăriei. De asemenea, tinerei i s-a promis un pat multifuncțional și acordarea suportului de reabilitare în cadrul instituțiilor medicale municipale.

Numai „codul galben” nu doarme

Se pare că va trebui să mai așteptăm vremea aproape primăvăratică în toiul iernii. Astăzi, 18 februarie, în raioanele din centrul și nordul țării va funcționa codul galben de intensificări ale vântului.

Deci, nu vă lăsați duși de vânt, iar NM vă va informa despre actualitatea din țară și din lume.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: