NM Espresso: riscă oare Moldova să rămână fără gaze, de ce ACUM îl consideră că procurorul Morari este victimă și încotro zboară Filat
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: riscă oare Moldova să rămână fără gaze, de ce ACUM îl consideră că procurorul Morari este victimă și încotro zboară Filat

Gazele: guvernul se poartă ciudat?

Liderii ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că de la 1 ianuarie, Moldova riscă să înghețe, rămânând fără gaze. Sandu afirmă că negocierile cu Ucraina și România în privința livrărilor alternative de gaze sunt blocate. Iar Năstase a amenințat guvernul Chicu prin proteste în masă, dacă acesta nu va găsi o soluție pentru depășirea crizei energetice.

În replică, premierul Ion Chicu a învinuit guvernul Sandu de faptul că acesta nu s-a pregătit cum trebuie de sezonul rece al anului și a numit declarațiile lui Sandu «manipulări» și încercări de a atrage atenția asupra sa. Iar cei de la «Moldovagaz» au dat asigurări că reversul va fi, «în pofida a orice».

Iar NM a constatat că cele 90 de milioane de dolari pe care autoritățile moldovenești le-au solicitat de la BERD pentru achitarea livrărilor de gaze în situații excepționale, Moldova le va obține prin garanție de stat. În anumite circumstanțe, aceste 90 de milioane de dolari ar putea să se transforme în datorie de stat. NM a analizat, pe cât este de posibil acest lucru și de ce guvernul își asumă riscurile garanției de stat, dacă responsabilitatea principală pentru asigurarea țării cu gaze o poartă «Moldovagaz», întreprinderea care trebuie să soluționeze problema privind posibilele modalități de livrare.

Procuratura Generală: cu ce a început Stoianoglo

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a dat indicații să fie verificată activitatea procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, începând cu anul 2016. În legătură cu aceste verificări, Stoianoglo i-a suspendat din funcții pe șefii acestor procuraturi, Viorel Morari și Dorin Compan. Nu se știe, pe cât timp. Deocamdată, ei au fost transferați la Procuratura Generală.

În aceeași zi, la 9 decembrie, Morari a contestat în instanța de judecată dispoziția lui Stoianoglo cu privire la verificări și la suspendarea din funcție.

Cei din ACUM au motivat hotărârea procurorului general prin reluarea de către Procuratura Anticorupție a dosarului despre finanțarea ilegală din străinătate a PSRM. Alții, de exemplu, liderul Partidului «Stânga Europeană» Grigore Petrenco și ex-procurorul Ivan Diacov consideră că Morari a primit după merit. Diacov a amintit despre investigația furtului miliardului, pe care Procuratura Anticorupție o desfășoară deja de un an, iar Petrenco a sugerat blocului ACUM «să nu creeze» din Morari o victimă.

Filat: zboară din Moldova?

Ex-premierul Vlad Filat, a cărui eliberare înainte de termen din închisoare a fost contestată de către autorități, intenționează să zboare spre Ungaria. Potrivit lui Filat, el zboară spre Budapesta la invitația prietenului său, prim-ministrul Ungariei Viktor Orban.

Eliberarea din închisoare a lui Filat a provocat multe semne de întrebare. Ministrul justiției Fadei Nagacevschi a menționat că nu înțelege, cum Filat a fost eliberat condiționat înainte de termen, dacă acesta nu și-a ispășit nici o jumătate din cei nouă ani de pedeapsă. NM a analizat, împreună cu experții, cum a fost calculat termenul lui Filat și dacă eliberarea sa a fost legală.

Șor: deputatul fugar revine?

Noul primar de Taraclia, ales din partea Partidului «Șor», a organizat în oraș deschiderea festivă a sărbătorilor de iarnă. Evenimentul principal a fost discursul video al lui Ilan Șor. Deputatul anunțat în căutare a repetat promisiunea sa electorală de a transforma Taraclia într-un Nice moldovenesc și a dat asigurări că «în curând», va reveni în Moldova. Taraclienii l-au salutat bucuroși. Detalii despre aceasta aflați din reportajul NM.

Plahotniuc: cumpără o televiziune din România?

Fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc ar putea cumpăra postul de televiziune Prima TV din România. Conform informațiilor presei din România, Plahotniuc a propus aproape 4 milioane de euro pentru televiziunea care se află în prag de faliment.

Gripa: de ce nu se ajung vaccinuri

În Moldova din dreapta Nistrului, doar copiii sunt vaccinați gratuit contra gripei, precum și femeile însărcinate, persoanele în etate cu maladii cronice, medicii, polițiștii, militarii. Statul nu are bani pentru toți. O situație similară este și pe malul stâng al Nistrului. NM a analizat, de ce sunt insuficiente vaccinurile contra gripei și de ce doritorii de a se vaccina contra plată nu pot face acest lucru.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 decembrie

  • Consiliul Superior al Magistraturii va încerca din nou să convoace ședința. Celelalte patru încercări au eșuat din lipsă de cvorum.
  • Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.
  • În parlament va avea loc prima ședință a Platformei consultative a reprezentanților societății civile.
  • În parlament va fi vernisată expoziția consacrată rolului tinerilor în asigurarea drepturilor omului.
  • Anatol Postică, detectiv particular, va vorbi, în cadrul unei conferințe de presă, despre o escrocherie de pe piața imobiliară a Moldovei ce ține și de corupția din procuratură.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: