Noi aprobări la BNM. Ce s-a decis cu privire la rata de bază și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight
Full Article 2 minutes read

Noi aprobări la BNM. Ce s-a decis cu privire la rata de bază și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 21,5% anual. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 8 noiembrie, de către comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, prin vot  unanim au fost aprobat ca la creditele overnight, rata să se mențină la nivelul de 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

„Temperarea economiei mondiale și oferta restrânsă, cauzată de creșterea riscurilor geopolitice, vor influența cotațiile la materiile prime.Prețurile de consum vor crește în continuare, cel puțin, de la micșorarea recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie, războiul din Ucraina, ajustarea tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe (cu efectele lor secundare), indexarea pensiilor și de la creșterea salariilor.Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul II 2024. Această dinamică va fi determinată de toate componentele inflației”, informează Banca Națională a Moldovei.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 5 decembrie 2022.

Amintim că de la 1 iulie, dobânzile ipotecare au crescut de 1,5 ori în Republica Moldova, inclusiv cele din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă”. Autoritățile au promis deja asistență participanților la programul Prima Casă. Cu toate acestea, în ce va consta exact această asistență nu se știe încă. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, Guvernul analizează mai multe opțiuni, posibilitatea reducerii marjei bancare pentru a reduce mărimea dobânzii sau creșterea compensațiilor, care vor fi oferite pentru cei vulnerabili.

Află cum au crescut ratele la creditele ipotecare din 1 iulie, ce a promis Guvernul în acest sens, dar și ce se întâmplă dacă un debitor nu plătește un credit ipotecar, într-un subiect marca NM AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: