RBC

„Nu e vorba de politică”. Gazprom amenință Moldova cu sistarea totală a livrării de gaz

Reprezentanții „Gaprom” acuză autoritățile Republicii Moldova că au provocat criza din sfera gazelor naturale. Potrivit acestora, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, compania Gazprom ar putea sista în totalitate livrarea gazului către Republica Moldova, scrie agenția TASS

„În prezent, s-a creat o situație foarte dificilă cu privire la furnizarea gazului rusesc în Moldova. Vina aparține în totalitate conducerii Moldovei. Este vorba despre datoriile Moldovei pentru gazul rusesc”, a declarat reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov.

Oficialul a mai spus că datoria se ridică, în prezent, la $433 mln, iar împreună cu pnalitatățile, suma totală constituie $709 mln.

„Nu este clar de ce reprezentanții Moldovei nu vor să recunoască datoria acumulată. Reprezentanților Moldovei nu le place nici prețul pentru gaz, deși formula de calcul este clară și transparentă”, a adăugat reprezentantul Gazprom.

Kuprianov a mai spus că Gazpromul este gata să prelungească contractul pentru livrarea gazului, în cazul în care datoria va fi achitată în totalitate.

„În pofida datoriei acumulate, partea moldovenească se adresează cu rugămintea de a fi prelungit contractul pentru livrarea de gaz în luna octombrie și noiembrie. Gazprom vine în întâmpinare, a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie în cazul în care partea moldovenească va achita în totalitate livrarea pentru lunile septembrie și octombrie curent”, a mai spus oficialul.

Reprezentantul concernului rus a adăugat: „dacă nu va fi achitată în totalitate plata pentru livrarea de gaz și, respectiv, nu va fi semnat contractul din 1 decembrie, atunci Gazprom va sista livrarea de gaz în Moldova”.

Niciun fel de politică?

Oficialul rus a dat asigurări că problema nu are canotație politică: „Nu e vorba de politică. Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate lucra în minus, nu poate admite pierderea de impozite în bugetul Rusiei. Există o limită a răbdării. Moldova provoacă criza cu propriile mâini”.

Kuprianov a adăugat că Gazprom a mai menționat că Gazprom este „nedumerit” de informațiile, potrivit cărora, autoritățile de la Chișinău intenționează să lichideze compania Moldovagaz, care are datorii față de Gazprom.

„Marfa primită trebuie plătită la timp”, a mai spus acesta.

***

Reprezentanții Moldovagaz și nici cei ai guvernului nu au comentat, deocamdată, acuzațiile reprezentantului Gazprom. Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a oferit detalii despre negocierile delegație Moldovei din ultimele două zile. Oficialul a precizat că oferta actuală a companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Secretarul Consiliului național pentru securitate și apărare al Ucrainei Alexei Danilov a declarat că Ucraina este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: