„Nu pot concura cu noi în lupta ideilor și recurg la manipulări”. PSRM acuză blocul ACUM că ar utiliza „metodele” lui Plahotniuc
Full Article 3 minutes read

„Nu pot concura cu noi în lupta ideilor și recurg la manipulări”. PSRM acuză blocul ACUM că ar utiliza „metodele” lui Plahotniuc

Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) susține că reprezentanții blocului ACUM, odată cu trecerea în opoziție, ar fi împrumutat metodele regimului fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și ar șantaja PSRM cu dosarul penal privind finanțarea ilegală a formațiunii. Deputatul Vlad Bătrâncea a anunțat, astăzi, 22 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că socialiștii vor înainta demersuri oficiale către instituțiile de drept, chiar și o plângere penală pentru verificarea modului în care a fost pornit dosarul penal, contextul în care a fost instrumentat și folosit acest dosar, inclusiv cel politic.

Potrivit lui Bătrâncea, în ultimul timp s-au întețit atacurile în adresa PSRM și a președintelui Igor Dodon. La sfârșitul anului 2019, susține deputatul, a fost redeschis dosarul penal „care în 2016 a fost fabricat de regimul lui Plahotniuc, pentru a șantaja PSRM”.

„Nu am răspuns niciodată la aceste atacuri, pentru că tratăm cu înțelegere supărările și frustrările, dar și metodele și psihologia oponenților noștri, care nu pot concura cu noi în ceea ce ține lupta de idei, de aceea recurg la manipulări și aberații”, a menționat Bătrîncea.

Potrivit lui Bătrîncea, în 2016, „regimul Plahotniuc”a dat indicații Procuraturii Generale pentru a fabrica un dosar penal împotriva PSRM.

Amintim că, recent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul din 2016 a fost instrumentat cu anumite nereguli.

Totodată, PSRM va solicita organelor de drept să verifice în temeiul căror probe a fost inițiat dosarul în 2016 și redeschis în 2019.

„Avem toate motivele să presupunem că redeschiderea dosarului este continuarea șantajului în adresa PSRM și solicităm tragerea la răspundere a celor care au folosit și continuă să folosească aceste metode ilegale”, a precizat Bătrîncea. de asemenea, PSRM va solicita, în mod oficial, inițiarea unei investigații, pentru a elucida dacă există vreo legătură dintre dosarele penale inițiate și interceptările socialiștilor care s-ar fi făcut în ultimii ani.

„Din 2016 s-au produs încontinuu abuzuri față de membrii PSRM privind dosare fabricate, cu excepția celor patru luni din 2019, când am creat o coaliție cu blocul ACUM. Acest dosar nu numai că a fost utilizat împotriva noastră, dar a fost recunoscut drept neîntemeiat și politic. Maia Sandu a spus atunci că acest dosar contra PSRM, fără îndoială, poartă un caracter politic. Dar după ce a trecut în opoziție, blocul ACUM a adoptat medotdele lui Plahotniuc și operează cu dosarele pe care le-a inițiat Plahotniuc contra PSRM cu scopul de a șantaja reprezentanții partidului”, a mai spus Bătrîncea.

Amintim că, în data de 8 iunie, postul Publika TV, afiliat lui Vladimir Plahotniuc, a publicat o înregistrare video în care președintele Igor Dodon, într-o discuție cu Plahotniuc și Serghei Iaralov, ar fi recunoscut că primea din Rusia transferuri bancare pentru întreținerea partidului, estimate la $1mln lunar. Totodată, vicepremierul de atunci al Rusiei, Dmitri Kozak, i-ar fi spus lui Dodon că dacă socialiștii vor guverna împreună cu democrații, atunci PSRM ar trebuie să fie finanțat tot de Plahotniuc.

Atunci, Procuratura Anticorupție, după ce a analizat materialele video, nu ar fi găsit probe privind finanțarea ilegală a PSRM. În data de 5 decembrie 2019, Procuratura Anticorupție a redeschis ancheta privind finanțarea ilegală a PSRM. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a publicat răspunsul Procuraturii Anticorupție, în care reprezentanții instituției menționează că a admis solicitarea politicianului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: