Partidul condus de ex-democratul Nichiforciuc cere autorităților să acționeze hotărât: „Este momentul de a asigura un scrutin electoral corect”
Full Article 5 minutes read

Partidul condus de ex-democratul Nichiforciuc cere autorităților să acționeze hotărât: „Este momentul de a asigura un scrutin electoral corect”

Mișcarea „Respect Moldova” – partid creat și condus de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc – a lansat un apel către instituțiile statului. Partidul susține că este îngrijorat de informațiile din spațiul public cu privire la tentativa de corupere a procesului electoral din Moldova. „Locuitorii din toate colțurile țării discută de mai multe luni despre echipe asociate hoților fugari care oferă sume substanțiale pentru a influența candidații și pentru a submina esența democrației”, a comunicat partidul, solicitând astfel instituțiilor statului „să adopte măsuri decisive împotriva acestor practici ilegale”.

Pe 31 octombrie, partidul condus de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc a lansat „un apel hotărât către instituțiile statului – să acționeze cu fermitate împotriva corupției care amenință cu umbrirea alegerilor locale generale”.

Cu îngrijorare, observăm apariția în spațiul public a informațiilor cu privire la tentativa de corupere a procesului electoral din Republica Moldova, iar reacția imediată a instituțiilor statului este esențială. Locuitorii din toate colțurile țării noastre discută de mai multe luni despre echipe asociate hoților fugari care oferă sume substanțiale pentru a influența candidații și pentru a submina esența democrației. Acest act de corupere nu numai că subminează procesul democratic, dar afectează profund alegerea liberă și corectă a reprezentanților noștri”, se arată în declarația partidului, care a mai precizat că instituțiile statului trebuie „să acționeze fără ezitare și să adopte măsuri decisive împotriva acestor practici ilegale” și că „acum este momentul de a asigura un scrutin electoral corect, transparent și lipsit de influențe corupte”.

Totodată, partidul a făcut un apel la cetățeni.

Să ne ofere orice informație pe care le dețin despre tentativele grupurilor criminale de a corupe alegătorii și a frauda alegerile. Mișcarea Respect Moldova rămâne profund dedicată valorilor democrației și respectului pentru voința poporului și vă asigurăm că toate acțiunile noastre sunt conforme cu cele mai înalte standarde de etică și integritate”, se mai precizează în declarația partidului.

***

În vârstă de 39 de ani, Eugeniu Nichiforciuc este politician și om de afaceri. În 2011 a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), iar în urma alegerilor din 2014 a acces în Parlament. La alegerile din 2019 a fost reales în calitate de deputat.

În august 2020, Nichiforciuc, împreună cu colegul său Vladimir Andronachi, au fost excluși din PDM de către Biroul Executiv al formațiunii. S-a invocat faptul că cei doi nu mai participau la ședințele fracțiunii democrate din Parlament și nici la acțiunile Partidului Democrat. Ulterior, cei doi au fost acuzați de dirijarea altor plecări de la PDM. În calitate de deputat neafiliat Eugeniu Nichiforciuc a semnat, alături de Partidul Socialiștilor, crearea unei majorități parlamentare pentru o înainta la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu. Acum un an, procurorii anticorupție i-au înaintat învinuirea fostului deputat Nichiforciuc, acuzându-l de săvârșirea infracțiunii de corupere activă. Acesta ar fi promis unei deputate 350 de mii de euro pentru ca să părăsească fracțiunea din care făcea parte.

La sfârșitul lunii aprilie 2023, Eugeniu Nichiforciuc a anunțat despre crearea unui partid politic – Mișcarea „Respect Moldova”. El preciza că din mișcare vor face parte „patrioți ai Republicii Moldova, oameni care au deja o anumită experiență politică – primari, consilieri, lideri locali”. În august 2023, „Respect Moldova” a fost înregistrată de Agenția Servicii Publice, iar ex-parlamentarul democrat a fost indicat în calitate de președinte al partidului. La acel moment din formațiune, care își are sediul pe strada Mitropolit Dosoftei din capitală, făceau parte 1 250 de membri.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Comisia Electorală Centrală anunța pe 17 octombrie că peste 60 de mii de candidați au fost înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Se menționa că pentru cele 898 de funcții de primar au fost înregistrați peste 3 900 de candidați. Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău au fost înregistrați 27 de candidați, iar pentru funcția de primar al mun. Bălți – 15.

Precizăm în acest context că pe 30 octombrie, directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că autoritățile de la Chișinău „dețin probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie„. „Acest lucru se realizează prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și coruperea alegătorilor, dar și campanii de dezinformare, bine puse la punct, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare”, declara șeful Serviciului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: