O bancă din SUA, interesată să finanțeze construcția a noi centrale termoelectrice în Moldova 
Full Article 2 minutes read

O bancă din SUA, interesată să finanțeze construcția a noi centrale termoelectrice în Moldova 

Aflat în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că Banca de Export-Import a Statelor Unite, EXIM Bank, este interesată de finanțarea proiectelor investiționale în Republica Moldova, inclusiv în construcția de noi centrale termoelectrice în regim de cogenerare. Potrivit oficialului, centralele termoelectrice din Republica Moldova „sunt pe finalul ciclului de viață și sunt necesare investiții în noi capacități de generare”. 

Ministerul Energiei de la Chișinău a raportat că Parlicov a discutat cu reprezentanții Băncii de Export-Import a Statelor Unite, EXIM Bank, despre investițiile americane în sectorul energetic și dezvoltarea cogenerării. Potrivit lui Parlicov, banca este interesată de finanțarea proiectelor investiționale în Republica Moldova, inclusiv în construcția de noi centrale termoelectrice în regim de cogenerare.

Ministrul a precizat că „centralele termoelectrice în Republica Moldova sunt pe finalul ciclului de viață și sunt necesare investiții în noi capacități de generare”.

„Astfel, Moldova oferă oportunități investiționale atractive în domeniul energetic, care trebuie privite în contextul unei piețe regionale, având în vedere cuplarea piețelor interne cu cele din România și Uniunea Europeană. Respectiv proiectele urmează a fi privite prin prisma legislației europene și vor trebui să-și demonstreze competitivitatea pe o piață mult mai matură și mai mare decât piața Republicii Moldova”, a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei a mai spus că, în prezent, este în curs de elaborare un studiu tehnic și o foaie de parcurs pentru dezvoltarea sectorului termoenergetic.

„Acesta va defini soluțiile tehnice, capacitățile necesare, localizarea și configurarea lor, precum și tehnologiile optime pentru acoperirea necesarului de căldură în or. Chișinău, în același timp minimizând emisiile de gaze cu efect de seră asociate funcționării acestui sistem”, a precizat oficialul moldovean.

Ministrul Energiei de la Chișinău Victor Parlicov se va afla în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii până pe 11 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: