zdg.md

O judecătoare, atacată cu scrisori anonime. Cum Dodon nu a prelungit mandatul magistratei Gorlenco și ce legătură are CSM în acest sens

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să nu propună în mod repetat președintelui prelungirea mandatului pentru judecătoarea Inga Gorlenco. Această decizie a fost luată la ședința din 3 noiembrie. Problema privind prelungirea mandatului magistratei a apărut din cauza că pe numele acesteia au parvenit câteva plângeri. Chiar dacă persoanele din al căror nume s-au expediat aceste plângeri au comunicat că nu s-au adresat nicăieri cu scrisori împotriva magistratei, lui Gorlenco nu i-a ajuns votul unuia dintre membrii CSM pentru a-i fi prelungit mandatul.

De ce Dodon a refuzat să prelungească mandatul judecătoarei?

Inga Gorlenco a devenit judecător în anul 2015. În anul 2018, a fost vizată în aceeași investigație jurnalistică în care era și Pulbere. Jurnaliștii au constatat că familia magistratei a cumpărat o casă cu 277 mii de lei. Chiar dacă venitul anual al familiei sale este de 307 mii de lei.

În anul 2020, a expirat mandatul de judecător de cinci ani al lui Gorlenco, însă președintele a decis să nu-l prelungească. (Conform legislației în vigoare, un judecător este numit inițial pentru o perioadă de cinci ani, iar ulterior, până la atingerea vârstei de 65 de ani). Administrația președintelui a transmis către CSM o scrisoare cu solicitarea de a verifica detaliat „integritatea” magistratei. Potrivit afirmațiilor membrilor CSM, în această scrisoare nu a fost formulată cauza clară a refuzului, dar au menționat că împotriva judecătoarei au parvenit câteva plângeri.

Cu toate acestea, în luna septembrie 2020, Anatol Pahopol, președintele interimar de atunci al CSM, s-a adresat către președintele țării din numele CSM și a propus în mod repetat să fie prelungit mandatul lui Gorlenco. Acest lucru i-a indignat pe cinci membri ai CSM care predau dreptul. Ei s-au adresat către președinte și au anunțat că inspecția judiciară încă nu a pregătit o rezoluție în privința lui Gorlenco.

Ce spune judecătoarea?

CSM a examinat de două ori chestiunea cu privire la prelungirea mandatului lui Gorlenco – la 13 octombrie și la 3 noiembrie. La ședința din 13 octombrie, judecătoarea a comunicat că în anul 2019, la CSM au parvenit două plângeri pe numele ei. În timpul verificărilor, s-a constatat că persoanele cu ale căror nume au fost semnate aceste plângeri nu au nicio legătură cu acest caz. „Inspecția a recunoscut că aceste plângeri sunt anonime și a închis procedurile disciplinare”, a menționat Gorlenco. Totodată, ea a spus că în timp ce președintele examina candidatura sa, au mai apărut câteva plângeri anonime, în care ea a fost acuzată de corupție și lipsă de imparțialitate. Ea știe despre șase plângeri de acest gen. Gorlenco a menționat că are nevoie de timp suplimentar pentru ca inspecția judiciară să se poată convinge de faptul că și aceste plângeri sunt anonime. De aceea discuțiile au fost amânate pentru o altă ședință.

La 3 noiembrie, Gorlenco a spus că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat faptul că respectivele plângeri au fost anonime. În câteva cazuri, s-a constatat că plângerile au fost semnate cu nume inventate, în altele – că persoanele cu ale căror nume au fost semnate plângerile, nu le-au scris. Magistrata a menționat că toate plângerile conțineau aproape unul și același text.

Ce a decis CSM?

Prelungirea mandatului judecătoarei a provocat dezbateri la CSM. Ion Crețu, membru al CSM, a menționat că experții intrenaționali au criticat de nenumărate ori Moldova pentru faptul că inițial, mandatul de judecător se oferă pentru o perioadă de cinci ani. El a subliniat faptul că inspecția judiciară a confirmat în mod repetat că nu există niciun fel de motive pentru a nu prelungi mandatul lui Gorlenco. „Există oare motive pentru a demite un magistrat care a fost apreciat cu „foarte bine” [de către inspecția judiciară]?”, a întrebat Crețu.

La rândul său, Carolina Mihailuță-Ciugureanu a remarcat că președintele țării a comunicat că Gorlenco „influențează autoguvernarea judecătorilor”. Ea a reamintit că după ce președintele a refuzat să prelungească mandatul lui Gorlenco, președintele interimar al CSM Pahopol, a luat apărarea magistratei din numele Consiliului. Totodată, Mihailuță-Ciugureanu a menționat că din cauza acestui incident, Pahopol a fost nevoit să demisioneze. În replică, Gorlenco a declarat că a aflat din presă despre cele întâmplate și că ea nu are nicio influență asupra membrilor Consiliului. Și alți membri ai CSM au pus la îndoială faptul că Gorlenco ar avea vreo influență asupra membrilor Consiliului.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că a primit de la procurorul din Cahul păreri pozitive despre activitatea magistratei. Și Nina Cernat, membră a CSM, a menționat că și ea a primit păreri pozitive despre activitatea magistratei de la alți judecători.

Cu toate acestea, în timpul votării pentru propunerea repetată a candidaturii lui Gorlenco către președinte, șapte membri ai CSM au votat „pro”, iar trei au fost împotrivă. Dar pentru ca un judecător să fie propus spre aprobarea președintelui, sunt necesare cel puțin opt voturi.

***
Acest articol a fost scris în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și asigurarea transparenței sistemului judiciar”, realizat de ONG „Juriștii pentru drepturile omului” cu susținerea Fondului Național pentru Democrație, care nu influențează obiectul și conținutul investigațiilor publicate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

NM Espresso: În Moldova au fost admise 25 de partide la alegeri, UE a impus sancțiuni apropiaților lui Șor, avocații au intrat în grevă

Alegerile din Moldova

În Republica Moldova, 25 de partide au fost admise în cursa pentru alegerile parlamentare. Printre acestea se numără partidul de guvernământ PAS, PSRM al lui Igor Dodon, dar și Partidul MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban. Pentru alte 14 partide, inclusiv comuniștii și AUR, situația este deocamdată incertă, iar în cazul partidelor «Șansa» și «Renaștere» se desfășoară procese judiciare — fiind vorba despre o posibilă interdicție de participare.

CEC a mai reamintit că alegătorii care vor să voteze în altă localitate decât cea în care au viza de reședință trebuie să depună o cerere de schimbare a adresei la primărie sau pretură până la 3 septembrie.

Șor și sancțiunile UE

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei organizații afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova și amenințarea adusă suveranității țării.

Pe listă se regăsesc lideri ai partidelor «Șansă», «Moldova Mare», «Renaștere» și ai Blocului «Pobeda». Sancțiunile presupun înghețarea activelor, interdicția de intrare în UE și orice relație economică cu spațiul comunitar.

În plus, în UE va fi creat centrul FACT care va ajuta Moldova și Ucraina să combată dezinformarea, inclusiv în perioada electorală. Centrul va monitoriza campaniile de dezinformare și manipulare, în special din partea Rusiei.

Greva avocaților și Maia Sandu

În Republica Moldova a început greva generală a avocaților. Aceștia sunt nemulțumiți de modificările legislative care permit autorităților să intervină în treburile interne ale breslei, ceea ce, în opinia juriștilor, reprezintă o amenințare la adresa independenței avocaturii. Parlamentul a adoptat legea fără consultări publice, susțin avocații și cer Președintei Maia Sandu să nu promulge legea adoptată.

Președinția a declarat, în legătură cu acest subiect, că Maia Sandu are la dispoziție 14 zile pentru a lua o decizie și a dat asigurări că răspunsul ei va fi «public și transparent».

Despre esența modificărilor și argumentele avocaților, NM a relatat [aici].

Vettingul și justiția

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat o parte din rezultatele evaluării externe (vetting) a judecătorilor instanțelor de apel și a candidaților la Curtea Supremă de Justiție. Majoritatea au trecut evaluarea, dar au existat și excepții. Candidații care au promovat vor fi propuși Președintei Maia Sandu spre numire.

Între timp, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a explicat de ce a anulat hotărârea Curții de Apel privind organizarea de noi alegeri ale primarului în Boldurești și, astfel, a admis parțial plângerea lui Nicanor Ciochină, acuzat de moartea unui adolescent. CSJ a subliniat că doar CEC «are dreptul de a declara alegerile nevalabile».

Cheltuielile pentru deplasările Președintei: continuare

Purtătorul de cuvânt al Președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, comentând criticile privind costurile vizitelor externe ale președintei, a declarat că Igor Dodon, în perioada mandatului său, cheltuia de două ori mai mult pentru deplasări externe. Potrivit lui Zaharov, «întrebarea corectă nu este cât costă o deplasare, ci care sunt beneficiile aduse țării».

Protestul transportatorilor

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat un nou protest pentru 22 iulie în fața oficiului UE, unde vor să vorbească despre «acțiunile și inacțiunile» autorităților, care «contravin legislației». Transportatorii cer aprobarea tarifelor și renunțarea la obligativitatea adaptării mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități.

Autoritățile au răspuns că metodologia este încă «în proces de aprobare», iar majorarea tarifelor este posibilă doar «cu respectarea standardelor».

Recensământul populației: rezultate

Biroul Național de Statistică a prezentat rezultatele finale ale recensământului din 2024. În articolul «O treime din populația Moldovei locuiește în Chișinău, NM a făcut o sinteză a celor mai interesante date privind distribuția geografică a populației, precum și informații despre raioanele și orașele unde populația este în creștere sau în scădere și cum s-a schimbat situația în ultimii 10 ani.

Moldova: 35 de ani de independență

Anul acesta, Republica Moldova marchează 35 de ani de independență. NM i-a întrebat pe cititori cum s-au schimbat țara și viața lor în acest răstimp. Răspunsurile au fost diverse: unii sunt nostalgici după trecut, alții mulțumiți de prezent și încrezători în viitor.

«Avem întrebări» pentru Dorian Istratii

De ce în Chișinău vor fi evacuate mult mai rar mașinile, când va fi legalizată utilizarea criptovalutei în Moldova și care este viitorul economiei moldovenești? Acestea și alte teme au fost discutate de jurnalistul Nicolae Paholinițchi cu deputatul PAS Dorian Istratii în noul episod al podcastului «Avem întrebări».

Bloggerul și Mitropolia. Scandal

Mitropolitul Moldovei Vladimir «îi primește, îi sfătuiește și îi binecuvântează pe toți», iar întâlnirea cu bloggerul Dima White, acuzat de pornografie infantilă, nu înseamnă aprobare a păcatului — a declarat vicarul Mitropoliei, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, comentând scandalul provocat de întrevederea Mitropolitului cu bloggerul.

Centrul Internațional de Protecție a Drepturilor Femeilor «La Strada» a criticat această întâlnire, considerând că bloggerul a încercat astfel să îmlânzească eventuala pedeapsă. El este acuzat de producerea de pornografie infantilă și trafic de copii, infracțiuni pentru care riscă până la 15 ani de închisoare.

Meningita în Moldova

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă (CNAMUP) a raportat că în primele șase luni ale anului, în Moldova au fost diagnosticate 11 cazuri de meningită bacteriană, dintre care cinci cazuri au fost depistate la copii. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Chișinău și Bălți.

De asemenea, este în creștere numărul infecțiilor meningococice, mai ales în rândul copiilor, ceea ce este deosebit de periculos din cauza evoluției rapide a bolii.

Agenda zilei, 16 iulie:

  • 10:00 — Ședința Guvernului
  • 10:00 — Conferință de presă a fracțiunii PAS din Consiliul municipal Chișinău
  • 11:30 — Briefing de presă privind rezultatele ședinței Guvernului

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: