O jurnalistă de la Chișinău, reținută în timpul protestului de la Tiraspol. Promo-Lex cere ajutorul Guvernului și ambasadelor străine
Full Article 3 minutes read

O jurnalistă de la Chișinău, reținută în timpul protestului de la Tiraspol. Promo-Lex cere ajutorul Guvernului și ambasadelor străine

Jurnalista TV8 Viorica Tătaru a fost reținută pe 24 ianuarie, în regiunea transnistreană. S-a întâmplat în timp ce jurnalista reflecta protestul organizat de la Tiraspol față de noile prevederi ale Codului Vamal. Anterior, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au declarat că „acțiunea s-a desfășurat fără incidente”.

Viorica Tătaru, reținută în timpul protestului de la Tiraspol

În amiaza zilei, TV8 a anunțat că Viorica Tătaru a fost reținută în timpul protestului care a avut loc astăzi la Tiraspol. Postul de televiziune a publicat o înregistrare audio din timpul conversației cu jurnalista, după ce a fost reținută. Tataru a precizat că este însoțită la sediul serviciului local de securitate de doi reprezentanți ai instituției.

Eu am cerut permisiunea ca să anunța acasă unde sunt, ca să nu mă caute și să nu-și facă griji. Noi am fost reținuți în timp ce întrebam oamenii pentru ce au venit la protest, care sunt cerințele lor. Ne-au reținut și ne duc la așa-zisul minister al securității doi inși care s-au prezentat a fi colaboratori. Ei au zis că merg să ne interogheze: „de ce am venit?” și „de ce am încălcat legile?”. Pentru că noi am fi presă internațională. Adică noi am fi presa de peste hotare și este nevoie să ne pună niște întrebări, să afle scopul prezenței noastre aici. Deși noi am zis: „Voi ați anunțat despre niște proteste masive și noi am venit să monitorizăm dacă este adevărat, să vorbim cu oamenii, să întrebăm care sunt cerințele””, a spus jurnalista.

Promo-Lex cere Guvernului și ambasadelor străine să se implice

Între timp, Asociația Promo-Lex a publicat o declarație oficială cu privire la cazul respectiv.

Viorica Tataru a fost reținută de către forțele de securitate nerecunoscute din Tiraspol în timp ce își exercita datoria jurnalistică. Detaliile incidentului sunt încă în curs de verificare, însă gravitatea situației necesită o reacție imediată și coordonată. (…) Subliniem necesitatea unei acțiuni rapide pentru asigurarea siguranței și eliberării jurnalistei”, se arată în declarație.

În context, Promo-Lex solicită Guvernului, Misiunii OSCE în Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și misiunile diplomatice acreditate în țara noastră să intervină pentru a asigura eliberarea jurnalistei, dar și să monitorizeze cazul. Totodată, asociația cere Procuraturii Generale să deschidă un proces penal pentru a investiga circumstanțele detenției, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției.

NM a cerut un comentariu în legătură cu reținerea Vioricăi Tătaru de la Biroul politici de reintegrare, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

(UPDATE 15:15) TV8 a anunțat că Viorica Tătaru a fost eliberată.

***

Precizăm că protestul de la Tiraspol a vizat noile prevederi ale Codului vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să contribuie la bugetul național, după o perioadă lungă de scutiri și amânare a intrării în vigoare. La manifestație au fost observați fostul lider al regiunii transnistrene Igor Smirnov, precum și liderul de facto al regiunii Vadim Krasnoselski. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că „acțiunea s-a desfășurat fără incidente”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: