„Nu este nici măcar manipulare – este o minciună“. Vlah critică un reportaj despre milionul cheltuit pe evenimente culturale
Full Article 5 minutes read

„Nu este nici măcar manipulare – este o minciună“. Vlah critică un reportaj despre milionul cheltuit pe evenimente culturale

Irina Vlah, ex-bașcanul Găgăuziei, critică postul de televiziune TV8 pentru un reportaj în care este vizată. Materialul reprezintă de fapt o preluare a unui articol publicat de portalul Nokta. Potrivit jurnaliștilor, circa 1 milion de lei din bugetul Găgăuziei au fost cheltuiți cu încălcări pentru evenimente culturale, în perioada în care era aceasta era bașcan. Fosta guvernatoare a declarat că televiziunea nu a fost „obiectivă” în prezentarea informațiilor și chiar „a mințit”. De asemenea, Vlah s-a arătat deranjată și de faptul că postul TV nu face astfel de materiale și despre evenimentele culturale organizate de președinta Maia Sandu.

Articolul Nokta

Pe 11 martie, portalul Nokta a publicat un articol bazat pe raportul Curții de Conturi locale privind cheltuirea fondurilor bugetare ale Găgăuziei între 2021-2022, perioadă în care guvernatoare era Irina Vlah. Materialul face referire la încălcările depistate de Curtea de Conturi a Găgăuziei în utilizarea resurselor financiare. Potrivit informațiilor, cele mai multe încălcări au fost admise de direcțiile Comitetului Executiv, care este condus de bașcanul Găgăuziei.

Printre încălcările consemnate se numără și faptul că Direcția Generală pentru Afaceri a Bașcanului a utilizat pe larg resursele din Fondul de rezervă pentru:

– organizarea evenimentelor festive;

– achiziționarea colectivelor de dans;

– procurarea echipamentelor de sunet;

– cumpărarea cadourilor pentru angajații subdiviziunilor Comitetului Executiv.

Pentru aceste activități au fost cheltuite 954 700 de lei.

Nokta a atras atenția că, în raport, nu se specifică pentru organizarea a căror evenimente anume au fost utilizați banii, însă a precizat că, în 2022, timp de câteva luni, Irina Vlah a călătorit alături de colective artistice din Găgăuzia prin diferite localități din Moldova pentru concerte. Această serie de concerte a fost o campanie denumită „Descoperă Găgăuzia prin cultură”, obiectivul căreia era popularizarea culturii găgăuze.

Deși scopul campaniei a fost popularizarea culturii găgăuze, autoritățile din autonomie practic nu au promovat campania: pe pagina de Facebook a Direcției Generale de Cultură au fost publicate informații doar despre câteva concerte. În realitate, „popularizarea” s-a desfășurat pe conturile de pe internet ale Irinei Vlah, a precizat Nokta.

Reportajul TV8

Tot pe 11 martie, TV8 a preluat informațiile din articolul Nokta și a realizat un reportaj video, pe care l-a difuzat în buletinul de știri. În materal, televiziunea a menționat că a solicitat și un comentariu de la Irina Vlah, însă a aceasta a declarat că nu mai este în funcție și nu știe dacă datele sunt veritabile. Potrivit TV8, ex-guvernatoarea i-a redirecționat către Comitetul Executiv, însă, nici acolo nu au primit un răspuns.

În reportaj TV8 a menționat, de asemenea, investigația jurnalistică realizată anterior de Nokta despre garderoba Irinei Vlah, în care s-a constat că, în 2022, ex-bașcanul a purtat articole vestimentare și accesorii valoarea cărora a depășit substanțial veniturile obținute de aceasta. Totuși, televiziunea nu a menționat că, ulterior, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control și a ajuns la concluzia că, în perioada când a deținut funcția de bașcan, Vlah nu ar fi suportat cheltuieli care să depășească veniturile obținute.

Reacția fostei bașcane

Pe 12 martie, Irina Vlah a reacționat la reportajul difuzat de TV8. Aceasta s-a arătat nemulțumită de cum a fost reflectat subiectul.

Şoc! Irina Vlah a cheltuit un milion de lei pe concerte și costume pentru artiști! Cam așa arată agenda actuală, potrivit TV8. Bravo, TV8! Acesta este jurnalism „curajos” și „independent”! Aveți independența și curajul să îi puneți întrebări Maiei Sandu? De ce președinția a folosit 4,6 milioane de lei pentru organizarea mitingului-concert „Moldova Europeană” în mai 2023? De ce a plătit președinția unul dintre cele mai mari onorarii – 100 de mii de lei – dirijorului orchestrei și totodată fratelui deputatului Radu Marian?”, a scris Vlah pe Facebook.

Ex-guvernatoarea a venit și cu precizări despre cei aproape un milion de lei cheltuiți în perioada mandatului său.

Da, Comitetul Executiv al Găgăuziei a alocat un milion de lei pentru promovarea culturii naționale. Au fost achiziționate echipamente de sonorizare, au fost cusute seturi de costume și pantofi noi pentru ansamblul de dans popular „Yıldızlar”, grupul de dans pentru copii „Altɪn Ҫӧşmä”, ansamblul de cântece și dans găgăuz „Düz-Ava”, grupurile de dans pentru copii „Copii minune” și „Karanfil”. Artiștii noștri au făcut turnee în toată Moldova și zeci de mii de cetățeni au cunoscut cultura găgăuză. Aceiași bani au fost folosiți și pentru organizarea de evenimente în cadrul sărbătorii Hederlez, festivalul vinului și sărbătorirea Zilei Educației în Găgăuzia. Dacă am avea mai multe oportunități, am susține și mai mult cultura. Și acum întrebarea este: câți bani ar cheltui Maia Sandu pe un astfel de număr de evenimente, dacă a cheltuit aproape 5 milioane de lei pe un singur miting-concert de propagandă?”, a spus ea.

Totodată, Irina Vlah a criticat TV8 și pentru faptul că nu a prezentat toate informațiile din jurul investigației jurnalistice despre garderoba sa. „Cel mai important: o „investigație” falsă despre garderoba mea, pe care TV8 nu a ratat ocazia de a o țese în această poveste. Aceasta nu este nici măcar manipulare – este o minciună. „Obiectivitatea” dumneavoastră nu a fost suficientă pentru a raporta că ANI a efectuat o investigație și a recunoscut că această informație nu era adevărată. A tiraja povești false despre jachetele opoziției și a fi mut când vine vorba de crimele autorităților: Acestea sunt standardele voastre de jurnalism?”, a menționat aceasta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: