O nouă etapă pentru Inotek, inima viitorului digital la sudul Moldovei

Pe 17 iunie 2025 are loc inaugurarea oficială a noului Inotek – EU Innovation Centre Cahul, cel mai mare centru de inovare și excelență tehnologică din sudul Moldovei. Centrul este creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, cărora li s-au alăturat Fondul UMAEF, Guvernul Elveției, UN Women, Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și Primăria municipiului Cahul.

Noul Inotek reprezintă încununarea unei perioade consistente de 5 ani, în care proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” a contribuit activ la dezvoltarea ecosistemului digital din regiune, prin investiții în educație STEM, formare antreprenorială, susținerea afacerilor locale și evenimente comunitare. Lansarea primei faze a centrului, în 2021, a pus bazele unei comunități implicate și a demonstrat potențialul regiunii de a deveni un adevărat epicentru al inovării.

„Uniunea Europeană investește acolo unde alții deseori nu o fac – acoperind lacunele create de eșecuri ale pieței și valorificând adevăratul potențial al regiunilor precum Cahul. Este un loc bogat în talente, pământ fertil și patrimoniu cultural veritabil, cu oameni muncitori și perspective economice promițătoare, inclusiv turism încă neexplorat pe deplin. Noul Centru de Inovare UE – Inotek reprezintă o piatră de temelie a eforturilor noastre de a conecta potențialul local cu oportunitățile europene – susținând inovația, educația și antreprenoriatul în sudul Moldovei. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la Uniunea Europeană, o infrastructură locală puternică pentru învățare, inovare și dezvoltare este esențială pentru a asigura incluziunea tuturor,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Repubica Moldova.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Inotek se lansează exact la momentul potrivit, după cinci ani de eforturi consecvente pentru a pregăti contextul local, a educa o generație cu interes față de domeniul IT și a promova spiritul antreprenorial în regiune. Deși parcursul transformării digitale în sudul Moldovei este încă în desfășurare, progresele sunt vizibile și pline de potențial. Inotek va juca un rol esențial ca factor de catalizare – reunind tineri, antreprenori și instituții într-un spațiu creat pentru a explora idei noi, a accesa instrumente moderne și a dezvolta competențe adaptate viitorului. Acest lucru este posibil datorită eforturilor comune ale Uniunii Europene și Suediei, care colaborează în spiritul #TeamEurope. Inotek devine astfel al 15-lea centru de inovație lansat în Republica Moldova cu sprijinul Suediei.”

Noul Inotek va spori rolul și utilizarea tehnologiilor pentru dezvoltarea regiunii 

Inotek își propune să transforme regiunea Cahul într-un pol de inovație și digitalizare, aducând infrastructura, cunoștințele și cultura organizațională necesară pentru ca oamenii să poată crea, învăța și construi chiar acolo unde trăiesc. În următorii doi ani, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, peste 4.000 de elevi vor beneficia de programe STEM oferite de Inotek, iar peste 1.000 de adulți și antreprenori vor participa la instruiri și activități comunitare. În cadrul Inotek, comunitatea va beneficia de numeroase oportunități, inclusiv:

Acces local la tehnologii avansate – Inotek va pune la dispoziție echipamente moderne care vor permite învățarea aplicată, dezvoltarea de produse și testarea de soluții. 

Programe educaționale relevante Copiii și tinerii din sudul țării vor avea acces la educație STEM de calitate, adulții – la programe de dezvoltare a competențelor digitale

Sprijin pentru antreprenori locali – Startupurile și IMM-urile vor avea acces la spații de coworking, mentorat, rețele de parteneri și know-how, inițiative de suport.

Transformare digitală la nivel regional prin dezvoltarea de competențe digitale și sprijinirea autorităților, instituțiilor și antreprenorilor în adoptarea de tehnologii și soluții digitale adaptate contextului local.

Incluziune și echitate – Prin programe dedicate femeilor și fetelor, va fi extinsă participarea acestora la economia digitală.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Inotek va aduce tehnologiile și soluțiile inovatoare în sprijinul necesităților de dezvoltare ale regiunii, oferind tuturor grupurilor de vârstă și interes oportunități reale de dezvoltare personală sau afirmare profesională și creștere a afacerilor. Prin conectarea ideilor, oamenilor și instituțiilor cu resursele și infrastructura potrivită, Cahul va deveni un mediu activ  pentru testarea, lansarea și scalarea inovației, cu impact direct și durabil asupra comunității.”

Un eveniment cu relevanță națională și internațională

Ceremonia oficială de lansare a noului Inotek va reuni reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai Uniunii Europene, ai Suediei, ai partenerilor de dezvoltare, ai administrației publice locale, precum și lideri din mediul academic, de afaceri, alături de membri activi ai comunității din regiunea de sud.

Evenimentul va oferi un cadru amplu pentru dialog strategic și cooperare interinstituțională, punând în lumină modul în care inovația și tehnologia pot transforma regiuni întregi. Agenda include tururi ghidate ale centrului, demonstrații interactive, paneluri tematice axate pe digitalizare, educație, leadership feminin și antreprenoriat regional. Totodată, vor avea loc sesiuni practice și expoziții care reflectă potențialul creativ al tinerilor, al startupurilor și al inițiativelor comunitare care contribuie la dezvoltarea durabilă a sudului Moldovei. Vedeți agenda detaliată a evenimentului aici.

Participarea este gratuită, cu înregistrare prealabilă. Vă invităm să vă alăturați evenimentului completând formularul de înscriere aici.

Despre Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” 

Realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC, Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” are drept scop consolidarea potențialului economiei digitale în regiunea sud și sporirea competitivității și atractivității sale pentru investiții. 

Printre rezultatele importante ale proiectului se numără impactul în educația STEM – peste 20.000 de elevi și 1.000 de profesori implicați și 15 laboratoare digitale create – precum și sprijinul acordat ecosistemului antreprenorial: 38 de IMM-uri instruite digital, 22 de entități din mediul de afaceri, public și civil au valorificat granturi pentru digitalizare, iar comunitatea locală a beneficiat de 100 de evenimente și numeroase inițiative de  susținere a dezvoltării afacerilor, orientare în carieră, implicarea și promovarea femeilor în domeniul IT și alte intervenții.

Crearea și lansarea noului Inotek marchează o etapă care consolidează aceste eforturi și amplifică rezultatele obținute, oferind infrastructura și resursele necesare pentru a duce mai departe transformarea digitală și dezvoltarea durabilă a sudului Moldovei.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați: Viorica Bordei, Ofițer de comunicare, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, [email protected].

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă. Detalii despre dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă găsiți AICI.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul CNAS, Petru Socolan, a declarat recent pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali ucraineni au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Colaj NM: prima poză – simbol, a doua – CNA

Lemn și bani, folosite ca mită? Cinci polițiști din Edineț cercetați pentru corupție. Unul reținut

Cinci polițiști din Edineț au fost percheziționați pe 30 iunie. Unul dintre ei, șeful Serviciului de Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Edineț, este suspectat că ar fi primit lunar mită sub formă de masă lemnoasă și bani. Alți patru polițiști din aceeași secție sunt cercetați pentru pretinderea unor sume ilicite de la șoferi. Un polițist a fost reținut, iar ceilalți sunt cercetați în stare de libertate. Informațiile au fost comunicate pe 1 iulie de reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA).

Reprezentanții CNA au anunțat că, împreună cu procurorii din Bălți, au desfășurat acțiuni în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție săvârșite de angajați ai Inspectoratului de Poliție Edineț. Potrivit instituției, cauza a fost inițiată pe baza bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, în care sunt vizate șeful și patru angajați ai Serviciului de Patrulare din Secția Securitate Publică.

„Conducătorul Serviciului ar fi pretins, acceptat și primit lunar de la o persoană fizică bunuri și mijloace bănești în scopul facilitării unor activități ilegale de comerț cu masă lemnoasă, fără aplicarea măsurilor legale prevăzute. Mai exact, acesta este bănuit că ar fi primit masă lemnoasă în cantitate de 90 metri steri și mijloace bănești în sumă totală de 46.800 lei, remise în patru tranșe, în diferite locații de pe teritoriul municipiului Edineț”, au comunicat reprezentanții CNA.

Potrivit instituției, alți patru angajați ai aceluiași serviciu sunt bănuiți că, în perioada aprilie-iunie 2025, ar fi pretins și primit sume ilicite de bani de la conducători auto, pentru a nu documenta contravențiile rutiere.

Pe 30 iunie au avut loc opt percheziții, atât la domiciliile persoanelor vizate, cât și în automobilele personale ale acestora. O persoană a fost reținută, iar alte patru sunt cercetate în stare de libertate.

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Bolea, reacție la nemulțumirile transportatorilor: „Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că „nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale”, comentând nemulțumirile transportatorilor exprimate de APOTA. Aceștia susțineau că operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Potrivit ministrului, agenții economici trebuiau să informeze „dacă există măcar o mașină în parcul lor care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale”. Ministrul a mai spus că totul „nu este despre negocieri, ci despre oameni”. „Mai mult decât să iubim banii, trebuie să iubim oamenii”, a declarat oficialul, adăugând că pe 1 iulie va avea loc o discuție cu transportatorii.

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, Bolea a fost întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții APOTA, care au decis să protesteze. În continuare, prezentatorul TV i-a comunicat ministrului că transportatorii nu acceptă monitorizarea prin GPS, nici vânzarea biletelor prin sistemul informațional e-bilet, întâmpină dificultăți în adaptarea mașinilor pentru persoanele cu necesități speciale și solicită un alt mod de calcul al tarifelor.

„În primul rând vreau să vă spun că nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale. (…) Deci, agenții economici trebuiau să informeze dacă există măcar o mașină în parcul lor, pe o rută, care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale. (…) În general, totul este nu despre negocieri. Totul este despre oameni. (…) Dacă noi astăzi, în Republica Moldova, nu avem niciun microbuz care ar putea prelua o persoană cu necesități speciale, dumneavoastră considerați că este normal? (…) Noi trebuie să creăm condiții de inclusivitate socială pentru toți cetățenii din Republica Moldova. (…) Trebuie să avem un grad de empatie. Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”, a declarat oficialul.

Referitor la monitorizarea prin GPS și sistemul informațional e-bilet, ministrul a spus: „Nici nu a intrat în vigoare. Mâine (nota red. pe 1 iulie) avem discuții cu ei. Nu a fost votat încă în ședințele Guvernului, nu a intrat în vigoare nimic. O să începem discuții publice în privința GPS-ului, să vedem care sunt problemele și care trebuie să fie perioada de implementare pentru acest nou proiect de lege”.

Întrebat dacă nemulțumirile transportatorilor sunt justificate, Bolea a răspuns: „O să vedem mâine (nota red. pe 1 iulie), pentru că au fost discuții cred că ani în șir despre… o să ne întâlnim mâine și o să vedem despre ce este vorba în general”.

Menționăm că pe 1 iulie, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, va participa la emisiunea NM „Есть вопросы”.

***

Pe 24 iunie, reprezentanții APOTA au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis un apel public, în care a avertizat că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică și a adăugat că soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „MIDR are ușile deschise”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

La două zile după ce au amenințat cu proteste, reprezentanții APOTA au decis să iasă în stradă. Asociația a anunțat organizarea a trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a anunțat că primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie.

Transportatorii insistă pe trei revendicări principale: aprobarea imediată de către Guvern și publicarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de transport pasageri; retrimiterea spre elaborare a proiectului MIDR nr. 1125/2024, care prevede implementarea sistemelor electronice de tip e-bilet și e-GPS; retragerea scrisorilor emise de ANTA prin care operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Facebook / Ion Ceban

NM Espresso: Un nou jucător în alegerile din Moldova, apărarea spațiului aerian de drone, scandal legat de «ocuparea unei biserici»

La ce să ne așteptăm de la alegerile din Moldova?

În Moldova, cele mai mari transformări ale forțelor politice au loc în rândul opoziției. Un sondaj prezentat recent de compania iData a arătat că partidul de guvernământ PAS își menține un rating stabil, în jur de 26–27%. În schimb, formațiunile proruse — Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Blocul «Pobeda» al lui Ilan Șor — pierd din popularitate: în jur de 11% dintre respondenți ar vota pentru socialiști și circa 10% pentru «Pobeda».

Totodată, Blocul nou-născut «Alternativa», condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a înregistrat deja un debut promițător înaintea alegerilor parlamentare. Aproape 7% dintre alegători sunt gata să-l voteze. Din februarie, ratingul blocului lui Ceban și al politicienilor care s-au alăturat acestuia s-a dublat.

Detalii citiți în articolul NM.


Moldova îmbunătățește apărarea antiaeriană

Ministerul Apărării al Moldovei a prezentat un proiect de lege privind securitatea spațiului aerian național. Guvernul urmează să-l examineze deja la ședința din 2 iulie. Legea actuală este considerată depășită și nu reflectă posibilitățile tehnologiilor moderne scoase în evidență de războiul din Ucraina. Noul proiect prevede reacții clare în caz de pătrundere a dronelor în spațiul aerian al țării, zboruri neautorizate ale avioanelor militare sau ale celor care transportă substanțe periculoase.

În acest material, NM explică modul în care autoritățile intenționează să reacționeze la încălcările spațiului aerian al Republicii Moldova.


Afaceri bisericești

La 1 iulie, în Moldova sosește ministrul de externe al Germaniei, Johann Wadephul. Oficialul german își va concentra vizita pe chestiuni bisericești. Programul său include o conferință de presă la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, întâlniri cu reprezentanți ai diferitor confesiuni religioase și o cină la sediul Președinției, împreună cu Maia Sandu.

Între timp, în Moldova continuă scandalurile bisericești. În satul Grinăuți, raionul Rîșcani, o parte dintre locuitori susțin Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române), iar o altă parte — Mitropolia Moldovei (afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse). În scandal s-a implicat deja Partidul Socialiștilor, care susține că Mitropolia Basarabiei ar fi întreprins, «cu sprijinul poliției și al autorităților locale, o tentativă de preluare prin forță» a bisericii. Cele două mitropolii nu au comentat, deocamdată.


Transportatorii protestează

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) va organiza pe 9 iulie primul dintr-o serie de proteste planificate. Acesta va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Următoarele acțiuni sunt planificate în fața sediului Delegației Uniunii Europene în Moldova și al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Datele pentru acestea vor fi anunțate ulterior.

Transportatorii cer autorităților o nouă metodologie de calcul al tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și amânarea implementării biletului electronic.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, va oferi un interviu live pentru NewsMaker — astăzi, 1 iulie, la ora 17:45, în cadrul podcastului «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi, pe canalul de YouTube al NewsMaker Moldova.


Agenda zilei, 1 iulie:

  • 10:00 — Fracțiunile PAS și PSRM din Consiliul municipali vor susține conferințe de presă.
  • 16:00 — Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință ordinară.
  • 18:00 — Ministrul german de externe Johann Wadephul va susține briefing de presă în fața Catedralei Mitropolitane din Chișinău, fără întrebări din partea presei.
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: