Ochelari: cum se aleg corect lentilele şi ramele

De-a lungul vieții ochii noștri sunt supuși unor provocări vizuale. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive și pot fi corectate prin purtarea de ochelari.

Acordând o atenție sporită alegerii noilor dumneavoastră ochelari vă veți asigura nu doar că aceștia vor fura toate privirile, dar și că vă vor reflecta și vor deveni parte din personalitatea dumneavoastră. În prezent, este de la sine înțeles faptul că lentilele pentru ochelari în sine trebuie să-i asigure purtătorului o vedere optimă

De la alegerea tratamentelor, a ramelor și până la alegerea lentilelor, medicul oftalmolog de categoria superioară Victoria Grumeza a realizat un ghid pas-cu-pas pentru alegerea ochelarilor de vedere.

Pasul 1 – Consultația specialistului

Consultația include determinarea viciilor de refracție (miopia, hipermetropia, presbiopia și astigmatismul) cu ajutorul autorefractometrului computerizat și alegerea lentilelor cu dioptrii potrivite.

Conform statisticilor mondiale :

27% din populația lumii suferă de miopie
32% dintre europeni suferă de hipermetropie
73% din adulți se confruntă cu simptomele sindromului privitului la calculator

Pasul 2 – Stabilirea genului de activitate

Un alt factor important luat în considerare de către specialist este genul de activitate al pacientului (conducător auto, operator de calculator, pedagog etc.). Pentru persoanele cu miopie în dependență de dioptrie recomandăm lentile pentru distanță, cu tratament specific. De exemplu (antireflex, UV protecție, fotocromatice, hidrofobe, cu indice de refracție înalt și cu protecție împotriva luminii albastre).

Șoferilor le recomandăm un tip de lentile cu tratament ce protejează de lumina orbitoare și reflexii, asigurând o vedere clară și cu un contrast bun.

Pentru persoanele ce utilizează diferite distanțe de vizualizare pe parcursul zilei recomandăm lentile personalizate degresive sau progressive.

Pasul 3 – Stabilirea materialului lentilei

Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive (pentru birou), pentru tinerii presbiopi. În funcție de materialul din care sunt fabricate pot fi din sticlă, plastic, policarbonat.

Cele din sticlă se zgârie mai greu, dar se sparg mai ușor, existând riscul de accidente.

Cele din plastic sunt mai ușoare, au o rezistență mai bună la lovituri și au tratament de durificare pentru a nu se zgâria ușor.

Cele din policarbonat sunt cele mai ușoare și au o rezistență foarte mare la impact.

Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție și se alege în funcție de prescripție. Cu cât indicele este mai mare, cu atât lentila este mai subțire și mai ușoară.

Pasul 4 – Selectarea ramei

În ceea ce privește ramele ochelarilor, de regulă consultantul sau optometristul propune câteva modele potrivite, pentru a va ghida prin multitudinea de produse și oferte.

Specialistii aplica regulă de aur: Persoanelor cu față rotundă recomandam rame unghiulare, în timp ce persoanelor cu față ascuțită li se potrivesc ramele cu forma rotunda. Persoanele cu fața ovală sunt norocoase, deoarece ele pot alege orice tip de ramă. Persoanele cu față triunghiulară sau în formă de inimă vor fi mai mult ca sigur sfătuite de optometristul lor să aleagă o ramă subțire, ovală.

Pasul 5 – Asistență suplimentară după achiziție

După ce ridicați ochelarii verificați singur dacă ochelarii vă sunt confortabili. Aceștia nu trebuie să cauzeze niciun disconfort nasului, tâmplelor sau zonelor din jurul urechilor. Uneori poate fi foarte util ca, după una sau două săptămâni de la primirea noilor ochelari, clienții să se întoarcă la specialist pentru efectuarea ajustărilor necesare.

La Optica Farmacia Familiei vă așteaptă speciliștii care vă vor oferi o abordare individuală în alegerea ochelarilor de vedere potriviți.

CATALOG OPTICA FAMILIEI

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Calea Ferată din Moldova

1000 de foști angajați ai CFM și-au primit restanțele. Angajații actuali încă așteaptă

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a achitat integral datoriile salariale față de aproximativ 1.000 de foști angajați, concediați la atingerea vârstei de pensionare sau care au plecat din proprie inițiativă. Plata a fost posibilă datorită unui sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de lei oferit de Guvernul Republicii Moldova.

Conducerea întreprinderii precizează că achitarea restanțelor reprezintă un pas esențial în redresarea situației economico-financiare a CFM. Prin măsuri de reorganizare și optimizare, cheltuielile salariale lunare au scăzut de la 42,5 milioane de lei în ianuarie la 29 milioane de lei în iunie, ceea ce a generat o economie de peste 13 milioane de lei, precizează CFM.

Întreprinderea precizează că, în lunile iunie și iulie, angajații au primit trei salarii restante, aferente lunilor noiembrie și decembrie 2024, precum și ianuarie 2025. De menționat că vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că restanțele salariale ale angajaților CFM vor fi achitate integral până în octombrie.

Veniturile CFM aproape s-au dublat în prima jumătate a anului. Dacă în ianuarie încasările au fost de circa 27 de milioane de lei, în luna iunie acestea au ajuns la 57 de milioane. Creșterea se datorează eficientizării transportului feroviar de marfă, utilizării mai bune a materialului rulant și atragerii de noi contracte la tarife competitive.

„Pentru „Calea Ferată din Moldova” acoperirea restanţelor salariale angajaților și asigurarea stabilității financiare rămâne a fi una din sarcinile primordiale”, mai precizează Întreprinderea.

Amintim că CFM se confruntă cu dificultăți financiare din august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina s-a redus semnificativ după redeschiderea portului Odesa. Pierderile generate au dus la diminuarea veniturilor și la întârzieri de luni întregi la plata salariilor angajaților.

În încercarea de a face rost de bani, întreprinderea a scos la licitație vagoane de pasageri, locomotive și fier vechi. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat în repetate rânduri că întreprinderea este strategică și nu se discută despre o posibilă privatizare.

La începutul lunii mai, 2025, Guvernul a aprobat un contract multianual cu CFM, pentru ca întreprinderea să poată beneficia anual, în premieră, timp de maxim 5 ani, de 400 de milioane de lei de la stat pentru întreținerea și modernizarea rețelelor feroviare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Jurnal TV

„Tema pentru acasă” – în centrul capitalei. Guvernul invită cetățenii la spectacol

În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău va fi jucată piesa „Tema pentru acasă” pe 25 iulie. Guvernul invită cetățenii să vină la spectacol.

Privesc în fiecare zi oamenii care vin la expoziția din fața Guvernului (expoziția „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia – n. r.). Se opresc, citesc, tac. Vârstnici cu lacrimi în ochi. Pentru că îi doare. Pentru că au trăit. Unii s-au născut în Siberia, în frigul care le-a furat copilăria. Alții au pierdut o soră, un frate. Pe mama. Pe tata. Vin și tineri. Turiști. Elevi. Vin să înțeleagă. Să afle. Să nu uite. Suntem profund recunoscători ghizilor care povestesc cu atâta dăruire. Care dau glas durerii celor care nu mai pot vorbi. Au rămas ultimele zile în care puteți vedea această expoziție”, a scris purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe Telegram.

Acesta a menționat că astăzi, 25 iulie, ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc spectacolul „Temă pentru acasă”. Spectacolul este inspirat din romanul cu același nume al lui Nicolae Dabija, care relatează povestea de dragoste dintre Mihai și Maria desfășurată într-o închisoare a regimului comunist.

Astfel, Guvernul invită cetățenii să vină la spectacol. „Să ne aducem aminte. Să privim în ochii celor care plâng. Să le cinstim memoria cu respect”, a spus Daniel Vodă.

Accesul va fi gratuit.

IGSU

Incendiu la Spitalul Raional Ungheni: 26 de persoane au fost evacuate

Un incendiu a izbucnit în dimineața de 25 iulie în Spitalul Raional Ungheni. Din clădire au fost evacuate 26 de persoane, iar pompierii lucrează în prezent la stingerea flăcărilor. Informațiile au fost raportate într-un comunicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit IGSU, la ora 10:32, prin intermediul unui apel la Serviciul 112, pompierii au fost alertați că în subsolul Spitalului Raional Ungheni a fost observat fum dens.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a izbucnit în interiorul arhivei spitalului, care se află în subsolul clădirii.

La moment, pompierii lucrează pentru localizarea și lichidarea arderii.

26 de persoane au fost evacuate din interiorul instituției medicale. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite.

Imagine simbol

Sprijinul financiar al partidelor de către instituții publice în afara campaniei – interzis. Amenzi de până la 30.000 de lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) avertizează autoritățile publice centrale și locale, întreprinderile de stat, instituțiile publice și alte entități finanțate din bani publici că susținerea financiară a partidelor politice, inclusiv indirectă, este interzisă în afara campaniei electorale.

Autoritatea electorală anunță că a emis o circulară în acest sens, după ce a identificat cazuri în care partidele politice au beneficiat de servicii gratuite din partea unor instituții publice, reflectate ulterior în contabilitate drept donații, ceea ce contravine legislației.

Potrivit Legii cu privire la partidele politice, orice sprijin financiar, logistic sau material oferit de către autorități publice și instituții cu capital de stat este interzis, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege.

Susținerea financiară indirectă a concurenților electorali — cum ar fi oferirea spațiilor pentru afișaj electoral și întâlniri cu alegătorii — este permisă doar în perioada campaniei electorale și doar în baza unor dispoziții emise de autoritățile locale. Pentru alegerile parlamentare din toamnă, campania electorală se va desfășura între 29 august și 27 septembrie.

CEC avertizează că finanțarea ilegală a partidelor politice poate fi sancționată cu amenzi de până la 30.000 de lei pentru persoanele juridice și până la 15.000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: