Orange – solidară cu Moldova în depășirea crizei energetice

  • Orange Moldova reduce consumul de energie electrică prin măsuri de eficiență energetică.
  • Orange Moldova vine cu un plan amplu de economisire a energiei pentru iarna 2022/2023.
  • Orange va lansa o campanie de informare și solidarizare pentru clienți în vederea consumului responsabil de energie electrică şi termică.

Orange se solidarizează cu efortul comun de a depăși criza energetică și sprijină obiectivele de reducere a consumului de energie electrică și termică în Moldova.

Orange Moldova a implementat un șir de măsuri concrete în vederea eficientizării consumului de energie electrică și termică pentru a răspunde provocărilor cauzate de criza actuală:

  • Am deconectat iluminatul vitrinelor magazinelor, precum și iluminatul publicitar și iluminatul extern.
  • Am deconectat și optimizat folosirea unor echipamente tehnice printre care televizoare, imprimante și altele.
  • Am eficientizat utilizarea spațiilor pentru oficiile Orange Moldova, cât şi consumul de energie electrică în oficii, iar temperatura din încăperi este setată la 19°C.
  • Am operat lucrări de optimizare a consumului energiei electrice de către rețeaua Orange.
  • Acțiuni similare sunt aplicate şi pe parcursul orelor de muncă.

De asemenea, un pas important în optimizarea energetică este și implementarea de către Orange a proiectului inovativ de eficiență energetică prin instalarea a 12 panouri solare fotovoltaice în două localități din țară. În prima zi de funcționare a panourilor solare la site-ul Giurgiulești s-au economisit 15% de energie.

Pentru a face apel la solidaritate către toți clienții Orange, vom lansa campania SMS „Fii solidar cu Moldova, consumă responsabil”, prin care ne propunem să atenționăm clienții noștri asupra faptului că fiecare dintre noi poate contribui la depășirea crizei energetice prin care trecem. Aceasta va crește gradul de conștientizare cu privire la acțiunile individuale, cum ar fi oprirea echipamentelor de Internet şi TV de acasă, atunci când nu sunt utilizate.

Economisirea energiei ține de noi toți și fiecare gest contează

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Într-un context geopolitic și economic incert, împărtășim preocupările Guvernului și am dezvoltat un plan concret pentru a sprijini inițiativa națională de economisire a energiei. Vom reduce consumul de energie, fără a afecta conectivitatea oferită clienților. Dar trebuie să subliniez că rețelele sunt cruciale pentru o societate eficientă. Vom continua să aplicăm măsuri de eficientizare a consumului de energie electrică şi termică pentru a fi alături de clienții noștri şi a depăși această perioadă dificilă”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu informații la acest subiect.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?

Busola politică a Republicii Moldova indică apropierea alegerilor parlamentare, iar temperatura discuțiilor din societate se încinge tot mai mult. În apropierea noii campanii electorale, echipa NewsMaker a mers în orașul Vatra pentru a-i întreba pe localnici ce politicieni nu ar vrea să vadă sub nicio formă în noua componență a Legislativului. În timp ce unii au rostit ferm nume sau partide politice, alții ne-au spus, cu regret, că s-au dezamăgit de toți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

(VIDEO) Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

Pentru unii, e farmacia de la colț. Pentru alții, e locul unde găsesc nu doar medicamente, ci și un zâmbet, un sfat bun, un om care ascultă.
Am vorbit cu cei pentru care Farmacia Familiei a devenitparte din viața lor și i-am întrebat: de ce vă întoarceți mereu aici?
Răspunsurile lor – în reportajul care reflectă e înseamnă, cu adevărat, 20 de ani de încredere.

Germania și România, unite pentru sprijinirea Moldovei în fața amenințărilor rusești: „Conlucrăm strâns pentru apropierea de UE”

Parcursul european al Republicii Moldova a fost unul dintre subiectele de discuție între președintele României, Nicușor Dan, și cancelarul federal german, Friedrich Merz, în cadrul întrevederii de la Berlin din 18 iulie. Cei doi oficiali au discutat despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și Moldova, în contextul tentativelor Rusiei de destabilizare a regiunii.

Cancelarul german a subliniat că în acest moment este important ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.

„Ne coordonăm, în ceea ce privește țara vecină, Moldova, punctele de vedere, suntem parteneri ai platformei pentru Moldova, o platformă inițiată împreună, iar în aceste luni decisive contribuim împreună pentru ca Moldova să nu fie destabilizată de Rusia, conlucrăm strâns pentru ca Moldova să se apropie din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană”, a declarat cancelarul Merz, citat de Digi24.

La rândul său, președintele român Nicușor Dan a reiterat angajamentul României de a susține atât Ucraina, cât și Republica Moldova în procesul de integrare europeană

„Vom continua să ne coordonăm acțiunile în cadrul UE și NATO și să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în procesul lor de integrare europeană”, a scris Nicușor Dan pe X.

Amintim că, în marja deplasării oficiale în Germania, președintele României, Nicușor Dan, a declarat, într-un interviu pentru publicația germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că susține „unirea Republicii Moldova cu România”, însă, în condițiile în care doar aproximativ 35% din cetățenii moldoveni vor acest deziderat, „respectă voința majorității locuitorilor”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: