Pacienții cu simptome ușoare de coronavirus sunt testați la domiciliu
Full Article 3 minutes read

Pacienții cu simptome ușoare de coronavirus sunt testați la domiciliu

Pacienții cu simptome de coronavirus de tip nou, care nu prezintă, însă, criterii de spitalizare, sunt testați la domiciliu la prezența virusului, de către echipe mobile. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului matinal din 27 aprilie. 

În componența echipei mobile se includ cel puțin doi asistenți medicali iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie/asistent medical principal.

Șefa Direcției asistență medicală primară a Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a dat asigurări că săptămâna trecută au fost desfășurate mai multe sesiuni de instruire și este sigură de profesionalismul medicilor și asistenților medicali care vor efectua aceste teste.

„În programele de studii există aceste tehnici de prelevare a probelor, astfel încât asistenții medicali vor putea preleva în condiții sigure și o să poată asigura supravegherea testelor”, a menționat Zatîc.

Potrivit acesteia, din data de 10 aprilie, când a fost dat startul tratamentului la domiciliu pentru pacienții suspecți de coronavirus și până în prezent, au fost identificate de medicii de familie 354 de persoane.

„La baza acestor date stau acele documente elaborate și aprobate de către Minister, unde sunt stabilite criteriile de spitalizare: care pacienți sunt internați și care pot fi tratați la domiciliu. În această perioadă au fost testați pozitiv 354 de persoane. Sunt la etapa de vindecare 26 și de săptămâna trecută a fost dat start tratamentului la domiciliu și testării la domiciliu a persoanelor care nu au criterii pentru spitalizare”, a explicat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Într-o emisiune televizată difuzată luni, 27 aprilie, la postul național de televiziune, Tatiana Zatîc a menționat că, în total, au fost formate 35 de echipe mobile pentru efectuarea testării la domiciliu – câte una pentru fiecare raion. Municipiul Chișinău este singurul unde sunt mai multe echipe mobile – câte una pentru fiecare sector.

Totodată, reprezentanta Ministerului Sînătății a menționat că în cazul pacienților din grupul de risc care refuză spitalizarea ar putea fi implicată poliția.

Anterior, medicul de familie Lilia Calancea, din Strășeni, și-a manifestat îngrijorarea față de faptul că lucrătorii medicali care vor testa pacienții suspecți de infectare cu coronavirus nu sunt dotați cu echipamente necesare de protecție. Aceștia ar beneficia numai de măști, mănuși, halate de unică folosință, ecrane de protecție și bahile.

„Însăși colectarea probelor din orofaringe și nazofaringe provoacă stărnut și tuse la unii pacienți. În toată țările europene lucrătorii medicali ce colectează probele sunt echipați cu echipamentele de protecție SPECIALE ce protejează, dar la noi…”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a atras atenția că majoritatea lucrătorilor medicali din medicina primară sunt pensionari, deci fac parte din grupul de risc în fața bolii.

„Cred că în maxim o lună, medicina primară nu va mai activa.Vorbind cu alți colegi din mai multe localități, de luni vor fi depuse cereri de eliberare”, a mai scris aceasta.

Conform celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3 408 cazuri, dintre care 382 în Transnistria.

De la izbucnirea focarului de COVID-19 în Republica Moldova, au fost înregistrate 96 de decese din cauza coronavirusului de tip nou. Printre victime sunt și 5 lucrători medicali.

925 de persoane infectate cu coronavirus de tip nou s-au însănătoșit.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: