„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți
Full Article 10 minutes read

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți

Conform sondajelor, liderul cursei electorale de la Chișinău este actualul primar Ion Ceban. Dar la Bălți lucrurile nu sunt chiar atât de clare. În joc au intrat  actualul primar Grigorișin, devenit proeuropean, „păpușile lui Șor”, candidatul lui Usatîi, candidatul PSRM, care are legături cu un interlop și alți oameni interesanți. NM vă povestește despre atmosfera politică de la Bălți, cine luptă pentru fotoliul de primar și cine are șanse să-l obțină.

Context de Bălți

Ultima dată orașul Bălți și-a ales primarul în 2021, după ce primarul de atunci Renato Usatîi și-a dat demisia din cauza performanței slabe a blocului său electoral obținute la alegerile parlamentare. Usatîi a declarat atunci că nicio persoană din echipa sa nu va candida pentru funcția de primar. Însă Nicolai Grigorișin și-a prezentat candidatura. Acesta a fost viceprimar în timpul mandatului lui Usatîi, a fost membru al formațiunii politice a lui Usatîi „Partidului Nostru”, iar înainte de aceasta a câștigat alegerile pentru funcția de primar din partea acestui partid. După ce Grigorișin și-a înaintat singur candidatura, Usatîi a declarat că „a rupt relațiile cu el”.

Dar adevărata surpriză a alegerilor din 2021 a fost participarea în cursa electorală a Marinei Tauber, candidat din partea Partidului „Șor”, partid declarat în acest an neconstituțional. Deși Tauber nu a avut nicio tangență cu orașul Bălți, ea a obținut 47,93% dintre voturi în primul tur de scrutin. Grigorișin a fost al doilea în topul preferințelor alegătorilor cu 20,93%. Victoria Marinei Tauber în turul doi era evidentă. Dar Comisia Electorală Centrală a scos-o din cursă în ultimul moment. Locurile trei și patru în primul tur au fost obținute de candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Alexandr Nesterovschi și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Boris Marcoci, fiecare dintre ei a obținut puțin peste 14% dintre voturi. Aceștia însă au refuzat să participe în turul doi. Astfel, candidatul Partidului „Patrioții Moldovei”, Nicolai Chirilciuc, a ajuns în turul doi împreună cu Grigorișin, obținând doar 416 voturi în primul tur.

În turul doi, care a avut loc cu o prezență scăzută record (9,98%), a câștigat Grigorișin, pentru care au votat puțin peste 7 mii de oameni (populația orașului este de peste 100 de mii).

Doi ani mai târziu, orașul Bălți își alege din nou primarul. Iar personajele au rămas aproape aceleași.

Personajele

 Întoarcerea lui Usatîi

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului BălțiDoi ani mai târziu, Usatîi a decis să revină în politica locală. El este cap de listă a formațiunii „Partidul Nostru” pentru Consiliul municipal Bălţi, dar nu intenționează să candideze pentru funcția de primar. El și-a explicat decizia prin faptul că nu vrea să implice orașul în alte alegeri anticipate. În același timp, Usatîi este încrezător că în urma rezultatelor alegerilor parlamentare din 2025 va deveni deputat.

„Partidul Nostru” a nominalizat un candidat pentru funcția de primar al orașului Bălți – fostul deputat Alexandr Petcov.  Acesta a fost deputat al Partidului Comuniștilor (PCRM) în perioada 2010-2014, apoi a exercitat pentru scurt timp funcția de consilier al președintelui de atunci Vladimir Voronin. În noiembrie 2014 a fost exclus din PCRM „pentru încălcarea regulamentului partidului”. Petcov a participat la alegerile parlamentare din 2014 din partea partidului Patria condus de Renato Usatîi, dar partidul a fost eliminat din cursă.

Prezentându-și candidatul pentru funcția de primar, Usatîi a menționat că Petcov „nu s-a vândut nici lui Filat, nici lui Plahotniuc” și „și-a trăit toată viața în trei sau patru cămăși”. La rândul său, Petcov a spus că nu a ezitat niciodată să „critice autoritățile”.

(Nu) fără Tauber

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți

ipn.md

În doi ani după ultimele alegeri, partidul „Șor” a reușit să devină neconstituțional. Iar Parlamentul a introdus amendamente la Codul Electoral care limitează participarea la alegeri a membrilor partidelor neconstituționale. Prin urmare, Tauber nu își va putea repeta triumful de la Bălți. Dar echipa lui Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova și a fugit din țară, a găsit o soluție. Șor a anunțat că o va susține la alegeri pe Victoria Șapa, candidata partidului „Șansă” (o clonă a partidului Șor).

Șapa și Tauber se aseamănă oarecum. Acestea au asemănări fizice și un trecut asociat cu tenisul. Șapa a participat la turnee internaționale de tenis, iar ulterior a devenit antrenoare. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și în scurt timp a emigrat în Canada. Acum Șapa a revenit și luptă pentru funcția de primar al „capitalei de nord”. Ea a declarat deja că dacă va câștiga alegerile, Marina Tauber va deveni viceprimar.

Urmele lui Șor

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți

Александр Нестеровский

Deși Șor a susținut-o oficial pe Victoria Șapu, la Bălți mai sunt candidați care ascund „urmele lui Șor”. Astfel, Arina Corșicova a lucrat în 2022 în cadrul companiei Media Contact – aceasta deține publicația „Komsomoliskaia Pravda în Moldova”, a cărei control a fost preluat recent de grupul lui Ilan Șor, iar Corșicova a fost anterior unul dintre donatorii pentru campania electorală a lui Șor. Încă doi candidați pentru funcția de primar al orașului Bălți cu „urme de ale lui Șor” sunt vicepreședintele raionului Orhei, Marina Cravcenco, și primarul comunei Ghetlova din raionul Orhei, Anastasia Svetlicinîi (a candidat pentru funcția de primar al comunei din partea partidului „Șor”).

Pe lista candidaților apropiați lui Șor este cunoscutul Alexandr Nesterovschi. Anterior acesta a fost membru al PSRM, dar în primăvara acestui an a părăsit partidul și a aderat la „Mișcarea pentru Popor” (inițiatorul creării și liderul mișcării este partidul „Șor”). Mai târziu, Nesterovschi și alți foști socialiști s-au alăturat partidului „Renaștere”.

În ciuda statutului său de candidat, Nesterovschi conduce această campanie electorală din izolator. El este suspectat de corupere pasivă, de acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal și spălare de bani în proporție deosebit de mare.

Socialiștii

PSRM, în ciuda faptului că rândurile se răresc la Bălți (din cauza plecării lui Nesterovschi, a divizării organizației teritoriale a socialiștilor din Bălți), și-a nominalizat totuși candidatul. Acesta este Maxim Moroșan. El are o afacere în Rusia și în declarațiile de venit, depuse de candidații electorali, toate veniturile sale sunt indicate în ruble. El conduce organizația „Eu sunt bălțean”, care, potrivit presei, este asociată cu autoritatea criminală Grigore Caramalac (cunoscut sub numele de Bulgaru).

Actualul primar

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți

Facebook/Николай Григоришин

Nicolai Grigorișin candidează de această dată din partea formațiunii „Partidul Schimbării”, condus de avocatul Ștefan Gligor (Gligor candidează pentru funcția de primar al Chișinăului). Partidul se autointitulează proeuropean. În același timp, Grigorișin a participat la o recepție a ambasadei Federației Ruse.

Alți candidați

15 persoane concurează pentru funcția de „primar al capitalei de nord”. Pe lângă candidații deja enumerați, la alegeri participă unul dintre liderii partidului „Congresul civic”, Marc Tcaciuc. Candidatul partidului de guvernământ PAS este șeful biroului Bălți al Cancelariei de Stat, Vladimir Rusu. Alexandru Gustoi candidează din partea comuniștilor, iar Serghei Burlacu, din partea liberalilor. Lista completă a candidaților din Bălți, proprietățile și veniturile acestora o găsiți aici. 

Ce spun experții

Grigorișin și concurenții săi

Directorul publicației din Bălți „SP”, Slava Perunov, consideră că actualul primar al orașului Bălți, Nicolai Grigorișin, care se bucură de încrederea bălțenilor, va ajunge cel mai probabil în turul doi al alegerilor. „Oponenții lui spun că nu se face nimic în oraș, că Bălțiul putrezește. Dar acesta este populism. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Sunt schimbări în oraș”, spune Perunov.

Potrivit lui Perunov, mai mulți candidați ar putea concura cu Grigorișin în turul doi, și în primul rând Victoria Șapa. „Șor, se pare, își selectează candidații în așa fel încât toți să semene, toate sunt blonde. Am văzut prospectul electoral și nu mi-am dat seama imediat că este Șapa și nu Tauber. Având în vedere că Tauber va fi viceprimarul ei, oamenii vor vota nu pentru Șapa, ci pentru Tauber”, a spus expertul. În același timp, „dominarea orașului Bălți de către candidații lui Șor”, potrivit lui Perunov, nu le garantează deloc victoria:

„În orice caz, acum au mai puțin acces la bani ilegali. Există acces, desigur, dar nu la fel ca acum doi ani [când a candidat Tauber]”.

Pe lângă Șapa, Alexandr Petcov are șanse să ajungă în turul doi, consideră Perunov: „Usatîi este un comunicator cu experiență, și merge pe cărări bătătorite, folosind aceleași metode ca și în 2015 [când Usatîi a câștigat prima dată alegerile pentru funcția de primar a orașului Bălţi]”. Cu toate acestea, apariția excesivă a lui Usatîi ar putea fi un minus pentru Petcov: „Locuitorii din Bălți ar putea decide că nu este o persoană independentă”.

În turul doi de scrutin poate ajunge și Nesterovschi. Potrivit lui Perunov, candidatul partidului „Renaștere” poate câștiga puncte electorale suplimentare datorită imaginii de victimă.

Iar un al treilea posibil concurent al lui Grigorișin ar putea fi candidatul PSRM Moroșan. „Socialiștii sunt slabi în Bălți. Aceștia se bazau pe doi Alexandri: Nesterovschi și Usatîi (ultimul este viceprimar al orașului Bălți din iulie). Acum aceștia nu mai fac parte din PSRM”, a spus Perunov. Dar, potrivit acestuia, „nostalgia pentru socialiști/comunişti” l-ar putea ajuta pe candidatul PSRM să ajungă în turul doi.

Alți candidați nu au nicio șansă să ajungă în turul doi, consideră expertul.

„Euroscepticismul orașului Bălți este un mit”

Expertul WatchDog Andrei Curăraru crede că cei trei lideri din Bălți sunt Grigorișin, Petcov și Șapa. Acesta l-a remarcat, de asemenea, pe Marc Tcaciuc, care deși are „slabe șanse”, „va fi interesant de îl urmărit în cadrul dezbaterilor”.

Șapa, potrivit expertului, este o copie a lui Tauber, iar Petcov este alter ego-ul lui Usatîi. Aceștia, potrivit lui Curăraru, au șanse aproximativ egale să ajungă în turul doi. Și Grigorișin poate ajunge în turul doi. „El vine din partea formațiunii proeuropene „ Partidul Schimbării”. Aceasta este o mișcare interesantă”, a remarcat expertul, adăugând că acest fapt ar putea deveni nu un minus, ci un plus. „Euroscepticismul orașului Bălți este un mit. Da, sunt mulți alegători pro-ruși în Bălți, dar dacă vă uitați la componența lor etnică, sunt mulți ucraineni la Bălți care ar putea fi acum nemulțumiți de acțiunile Kremlinului. Deci un partid proeuropean ar putea fi în favoarea lui Grigorișin”, a menționat expertul.

Expertul a atras atenția și asupra candidatului socialist: „Au ales un candidat slab. Probabil că înțeleg că nu au nicio șansă la Bălți, la fel ca și la Chișinău.”

„Păpușile lui Șor”

„Păpușile lui Șor”, „alter ego-ul lui Usatîi” și proeuropeanul Grigorișin. Cine ar putea deveni noul primar al orașului Bălți
Doctora în științe politice Angela Colațchi consideră că în Bălți există două posibile scenarii: unul mai pozitiv și unul mai puțin pozitiv. Primul presupune că Grigorișin va ajunge în turul doi. Spre deosebire de Perunov, Colațchi nu este atât de sigură de acest lucru. Dar dacă se va întâmpla, atunci, în opinia ei, „una dintre păpușile lui Șor” ar putea concura cu Grigorișin.

„Un scenariu mai puțin optimist este ca două păpuși ale lui Șore să ajungă în turul doi. De exemplu, Șapa și Nesterovschi sau altcineva, nu este atât de important. În orice caz, acesta este un scenariu tragic pentru Bălți”, spune Colațchi.

Petcov, potrivit ei, are mai puține șanse, deoarece „Usatîi este perceput de locuitorii din Bălți ca o persoană care i-a abandonat”. Totodată, Colațchi crede că Usatîi este de vină pentru actuala dispoziție electorală din Bălți. „El i-a obișnuit pe alegători cu populismul și cu politicienii frivoli. Și el însuși nu este un politician serios. Ei bine, judecați singuri: a câștigat alegerile, apoi a părăsit mandatul din cauza resentimentelor. Oare este serios?” a menționat Colațchi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: