Partidul extremist român AUR ar avea un birou parlamentar „ilegal” la Chișinău. Parlamentul de la București, sesizat
Full Article 3 minutes read

Partidul extremist român AUR ar avea un birou parlamentar „ilegal” la Chișinău. Parlamentul de la București, sesizat

În Chișinău ar exista un birou parlamentar „ilegal” al partidului extremist „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR), organizat de liderul formațiunii, deputatul român George Simion, care are interdicție de intrare în Republica Moldova. Cel puțin asta susțin deputații REPER Oana-Alexandra Cambera şi Andrei-Răzvan Lupu, care au informat Camera Deputaților de la București despre acest lucru printr-o sesizare, scrie Hotnews.ro.

Potrivit documentului, care a fost trimis la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, deputații REPER Cambera semnalează că biroul parlamentar al AUR are sediul în Casa Scriitorilor din Chişinău. Astfel, parlamentarii români solicită conducerii Camerei Deputaţilor „constatarea săvârşirii unei abateri disciplinare grave”, respectiv „exercitarea abuzivă a mandatului de deputat”, precum şi dispunerea unor măsuri corespunzătoare pentru sancţionarea încălcării dispoziţiilor legale.

Cambera și Lupu invocă, în sesizarea adresată conducerii Camerei Deputaţilor, că, potrivit Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, deputații pot organiza separat sau prin asociere birouri parlamentare, ca regulă, în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi.

Pe lângă faptul că biroul parlamentar precedent menţionat nu se află în circumscripţia electorală a domnului Simion, încălcând astfel dispoziţiile legale, reamintind faptul că domnul deputat are interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, interdicţie care a fost prelungită până la data de 1 octombrie 2028. Or, până şi parlamentarii aleşi în circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României, care pot organiza birouri parlamentare în afara ţării, trebuie să o facă cu respectarea legislaţiei statului respectiv (ar. 38 din Legea nr. 96/2006)”, se argumentează în solicitare.

Potrivit acesteia, „intenţia deputatului de a crea cetăţenilor din România şi Republica Moldova falsa impresia despre situaţia biroului parlamentar poate fi dedusă chiar dintr-un articol publicat pe pagina web a partidului AUR”, care menţionează că „în marja lansării noului partid a fost inaugurat biroul parlamentar al Chişinău al deputaţilor din Parlamentul României George Simion şi Boris Volosatîi”.

***

Precizăm că liderul AUR George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. După expirarea interdicției în octombrie 2023, aceasta a fost prelungită pentru încă 5 ani. Informația a fost confirmată pe 2 februarie 2024 de Inspectoratului General pentru Migrație pentru NM. Simion a contestat în instanță prelungirea interdicției de intrare în Republica Moldova.

Cine este George Simion și de ce i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova aflați AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: