Partidul „ȘOR“: asociațiile de gospodării agricole mari vor putea face față provocărilor și amenințărilor

Partidul Politic „ȘOR“ a lansat o serie de propuneri în vederea susținerii sectorului agrar și a agricultorilor care se confruntă cu probleme grave în acest an, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Partidul „ȘOR“ se declară convins că soluția optimă pentru acest sector este dezvoltarea gospodăriilor colective de tip nou.

Într-un comentariu al formațiunii, Partidul „ȘOR“ face o analiză amplă a situației din agricultură, amintind că a propus încă din iarnă luarea unor măsuri concrete, dar autoritățile au fost incapabile să înțeleagă complexitatea și gravitatea problemei.

„Încă de atunci, în ianuarie, opoziția parlamentară, în particular Partidul „ȘOR“ a chemat guvernul să elaboreze un program clar de susținere a sectorului agricol în condițiile secetei iminente. Suntem convinși că depunând eforturi în comun am fi reușit să elaborăm profesionist un pachet de măsuri anticriză eficiente. Dar din cauza aroganței și a incapacității cronice de a elabora previziuni exacte și a modela situațiile, lipsa dorinței de a stabili un dialog activ cu principalele forțe politice din țară, coaliția de guvernare PDM-PSRM și guvernul Dodon-Filip-Chicu s-au detașat, de facto, de rezolvarea acestor probleme uriașe“, se arată în comunicatul formațiunii», susține Partidul «ȘOR».

Partidul «ȘOR» consideră că trebuie declarată Stare de Urgență în sectorul agrar, iar statul trebuie să-și asume rolul de creditor onest al producătorilor agricoli.

«Guvernul este obligat să cumpere de la fermieri recolta anului viitor la prețuri medii de piață. Pe de o parte, aceasta este o măsură dictată de piață, iar pe de altă parte — un gest de solidaritate cu unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei moldovenești. În fond, este vorba de un împrumut oferit de stat fără dobândă pentru viitoarea recoltă, care va permite fermierilor să achite creditele bancare curente, să plătească salariile lucrătorilor și să mențină pe linia de plutire producția agricolă», se arată în comentariul formațiunii politice.

Totodată, Partidul «ȘOR» amintește că programul său prevede un plan concret de modernizare a agriculturii care constă în crearea gospodăriilor colective.

«Gospodăriile agrare, cu mici excepții, nu-și pot permite să aplice abordările științifice de ultimă oră în domeniul agricol, să construiască și să utilizeze eficient sistemele de irigare. Ele nu sunt în stare să asigure distribuirea echitabilă a veniturilor atât între proprietari, cât și pentru angajați. Acestea nu dezvoltă infrastructura socială a satelor, așa cum a fost în perioada sovietică. Aceste lucruri și le pot permite doar cooperativele agricole mari, puternice și prospere. Colhozurile noi și moderne», potrivit formațiunii.

Partidul «ȘOR» amintește că a depus în Parlament un proiect de lege care prevede stimularea de către stat a formării voluntare a unor asociații agricole colective, dar partidele de la guvernare sabotează astfel de proiecte.

«Este surprinzător, reieșind din faptul că Partidul Socialiștilor se consideră formațiune politică de stânga, iar Partidul Democrat face parte din Internaționala Socialistă. Inițiativa Partidului „ȘOR“ cu privire formarea gospodăriilor colective se bazează pe experiența pozitivă socialistă, iar cele două partide „socialiste“, care fac parte din alianța de guvernare, probabil vor refuza categoric s-o examineze», subliniază Partidul «ȘOR».

Formațiunea anunță că va insista ca proiectul de lege să fie discutat și aprobat.

«Suntem convinși că adoptarea lui va marca începutul unei noi etape în dezvoltarea agriculturii țării noastre, iar Moldova își va redobândi statutul de grădină înfloritoare. Cu siguranță, vom realiza acest lucru anul viitor, deoarece suntem absolut convinși de sprijinul oamenilor pe care ni-l vor oferi la viitoarele alegeri parlamentare», concluzionează Partidul «ȘOR».

Partidulsor.md

Publicitate politică. Responsabilitatea pentru veridicitatea informației prezentate în text o poartă agentul de publicitate. Articolul este comercial și nu reflectă poziția redacției NewsMaker.md.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Vehiculele cu masă mai mare de 12 tone, interzise pe drumurile naționale. În ce perioadă și de ce

Autoritățile impun restricții temporare de circulație pentru mijloacele de transport de mare tonaj, pe drumurile naționale. Interdicția este valabilă în perioada  6–8 iulie, între orele 10:00 și 20:00. Măsura a fost impusă după ce meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Măsura vizează vehiculele cu masa totală mai mare de 12 tone. Potrivit MIDR, interdicția a fost introdusă pentru a preveni deteriorarea carosabilului în condiții de temperaturi extreme.

Sunt exceptate de la aceste restricții transporturile de persoane, produse perisabile, echipamente medicale, animale vii, distribuirea carburanților și intervențiile de urgență, precum și alte situații prevăzute în Ordinul din 6 iunie 2025 privind limitarea provizorie a circulației transportului de mare tonaj.

Respectarea acestor măsuri va fi monitorizată de Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul General al Poliției, care vor aplica sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor.

În paralel, Administrația Națională a Drumurilor va patrula permanent rețeaua națională, va semnaliza corespunzător sectoarele afectate și va interveni prompt cu lucrări de reparație acolo unde este necesar.

Cum va fi vremea în această săptămână, vezi AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Banii confiscați din infracțiuni, direcționați către proiecte sociale: Inițiativa, pe masa Guvernului

Bunurile și banii confiscați din infracțiuni ar putea fi utilizați pentru finanțarea proiectelor sociale și de interes public. Un proiect în acest sens urmează să fie analizat în cadrul ședinței Guvernului din 9 iulie.

Inițiativa elaborată de Ministerul Justiției prevede ca bunurile și banii confiscați de stat în urma infracțiunilor să poată fi folosiți pentru servicii sociale, educație, sănătate, cultură, mediu sau proiecte comunitare, inclusiv pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile. Totodată, o parte din aceste resurse vor putea fi direcționate către autorități publice, în special pentru consolidarea capacităților instituționale, modernizarea infrastructurii sau combaterea criminalității.

Potrivit proiectului, bunurile confiscate vor fi direcționate către autorități, ONG-uri sau alte entități eligibile. Sumele vor fi repartizate astfel:

  • 70% la bugetul de stat,
  • 20% pentru proiecte sociale,
  • 10% pentru instituții publice.

Proiectul prevede, totodată, înființarea unei Comisii pentru gestionarea bunurilor confiscate, formată din reprezentanți ai mai multor ministere și ai societății civile, care va decide alocarea acestor fonduri.

Proiectul are ca scop transpunerea legislației Uniunii Europene și alinierea Republicii Moldova la standardele europene privind recuperarea și utilizarea bunurilor confiscate.

De ce a venit Maia Sandu la Congresul PAS? Explicația președinției

Maia Sandu a participat la conferința anuală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), organizată în ajunul alegerilor parlamentare, deși nu este membră a formațiunii, iar, potrivit Constituției, președintele exercită o funcție apolitică. Consilierul prezidențial Igor Zaharov a declarat pentru NM că șefa statului și-a exprimat sprijinul față de parcursul european al Republicii Moldova și a fost prezentă la eveniment în calitate de fondatoare a PAS.

„Președinta este fondatoarea partidului și a venit cu un mesaj de susținere, în special de susținere a integrării și a cursului european al Republicii Moldova și a păstrării păcii și securității în țara noastră”, a declarat Zaharov pentru NM.

Foto: PAS/Maia Sandu

Pe 5 și 6 iulie, la Chișinău a avut loc Conferința politică anuală a Partidului Acțiune și Solidaritate. Formațiunea aflată la guvernare, care se pregătește pentru alegerile parlamentare din septembrie, și-a reafirmat, în cadrul evenimentului, angajamentul de a duce „până la capăt proiectul pentru care a venit la guvernare – o Moldovă liberă, prosperă și europeană!”

La conferință a participat și președinta Maia Sandu. De menționat în acest context că nu este pentru prima dată când șefa statului ia parte la evenimentele organizate de PAS – aceasta a fost prezentă și la congresul din 2022, în cadrul căruia Igor Grosu a fost ales președinte al formațiunii.

Precizăm că, potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele țării nu poate fi membru al unui partid politic, însă nu există o interdicție expresă privind participarea la evenimente organizate de partide. Mai exact, articolul 149 prevede că, până la validarea mandatului, candidatul ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova trebuie să prezinte Curții Constituționale confirmarea că nu este membru al niciunui partid politic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte”. Anastasia Nichita, Emil Ceban și Maxim Potîrniche vor candida pe lista PAS

Luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Emil Ceban vor candida la alegerile parlamentare din această toamnă, pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut de Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul PAS, în timpul unei conferințe de presă din 7 iulie.

„Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a comunicat Grosu.

„Decizia de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova este una strategică și fundamentată, reflectând angajamentul meu personal față de viitorul prosper al țării și în mod special al educației și cercetării medicale. (…) Ca rector al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cred cu tărie că Republica Moldova se poate dezvolta fructuos doar în marea familie europeană. (…) Ne dorim să propunem programe, condiții de lucru, în așa mod ca să lucrăm la noi acasă. (…) Sunt convins că prin eforturi comune, vom reuși să transformăm sistemul educațional și medical într-un motor de produse europene, de dezvoltare europeană”, a declarat Emil Cebanu.

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte de a mă implica activ și a face parte din lista candidaților Partidului Acțiune și Solidaritate. (…) Moldova are nevoie de o continuitate și de un ritm mai alert în tot ceea ce înseamnă sportul. Cine poate înțelege mai bine nevoile reale ale sportivilor, ale tinerilor, ale părinților și ale antrenorilor dacă nu un sportiv care a trecut prin toate etapele acestui drum? Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita.

„Sunt sportiv de performanță activ, licențiat în jurnalism și științe ale comunicării. Sunt expert în alimentație civică pentru fotbal. Îndrăznesc să cred uneori că am o voce atunci când vine vorba despre activismul civic. Sunt gata să renunț la toate pentru a candida la alegerile parlamentare din 28 septembrie pe listele PAS. (…) Sunt gata sunt gata să-mi fac transparente veniturile și cheltuielile. (…) Cel mai important, sunt gata să aud. (…) Încă nu știu dacă îmi doresc o carieră în politică, dar cu siguranță o să fiu mereu acolo unde va fi nevoie de voce, curaj, verticalitate, transparență, empatie, implicare și soluții. (…) Îmi doresc să ajung în Parlament nu pentru imunitate, ci pentru responsabilitate și oportunitate”, a declarat fotbalistul FC Petrocub Hîncești Maxim Potîrniche.

***

Anterior, și alți candidați anunțați de PAS în contextul alegerilor parlamentare au precizat că au acceptat invitația după ce președinta țării, Maia Sandu, le-a făcut această propunere. Solicitat, anterior, de NewsMaker pentru un comentariu în legătură cu declarațiile potrivit cărora șefa statului ar face propunerile, reprezentanții instituției prezidențiale au menționat că „președinta Maia Sandu îndeamnă oamenii onești, care țin la viitorul Republicii Moldova să candideze la următoarele alegeri parlamentare”. „Salutăm faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate este deschis și încurajează implicarea oamenilor noi, profesioniști — pentru a duce mai departe proiectul unei Moldove europene, drepte și prospere”, au mai spus reprezentanții instituției prezidențiale.

Precizăm că noii candidați au fost anunțați după ce, pe 5 și 6 iulie, a avut loc Conferința Politică Anuală a PAS, la care a participat și președinta țării, Maia Sandu. Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele țării nu poate fi membru al unui partid politic, însă nu există o interdicție expresă privind participarea la evenimente organizate de partide. Mai exact, articolul 149 prevede că, până la validarea mandatului, candidatul ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova trebuie să prezinte Curții Constituționale confirmarea că nu este membru al niciunui partid politic.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025. 

Anterior, PAS a anunțat că pe listele partidului pentru alegerile parlamentare vor candida dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea” Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei Viorel Bostan și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: