Tauber nu se lasă. La o zi de la protest, cere demisia ministrului de Interne și se plânge la Procuratură pe polițiști
Full Article 4 minutes read

Tauber nu se lasă. La o zi de la protest, cere demisia ministrului de Interne și se plânge la Procuratură pe polițiști

Partidul „ȘOR” cere demisia ministrei Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, și anunță că va depune plângeri la Procuratura Generală (PG) pe numele tuturor polițiștilor care „au comis abuzuri și au împiedicat lumea să participe duminică la protest”. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta Partidului „ȘOR”, deputata Marina Tauber și președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cadrul unui briefing din 20 iunie. Cei doi acuză poliția că ar fi sabotat protestul de duminică, la indicația ministrei Ana Revenco. Contactat de NM, responsabilul de comunicarea cu mass-media din cadrul MAI, Daniel Mazepa, a declarat că instituția nu comentează declarațiile cu conotație politică.

„Sunt acțiuni fără precedent comise de actuala guvernare, în special de către poliție și alte structuri de forță. Este vorba despre participanții la protestul de ieri din PMAN, care au fost împiedicați în mod vădit să-și exprime nemulțumirea în public și cărora le-a fost încălcat în mod flagrant dreptul constituțional de a protesta”, a declarat deputata Marina Tauber.

Potrivit parlamentarei, poliția nu ar fi lăsat organizatorii protestului să instaleze scena din PMAN. Mai mult, Tauber anunță că agenții de patrulare ar fi împiedicat lumea să vină la protest, somându-i să coboare din transport. „Mijloacele de transport erau oprite fără motiv. Oamenii erau obligați să coboare și să se deplaseze pe jos, chiar dacă afară erau peste 33 grade și multe persoane erau în etate. Fiecare om care voia să participe la protest era supus unor controale amănunțite, percheziționat și supus unui tratament umilitor. Scopul era evident – de a descuraja lumea să se alăture protestului”, a mai spus parlamentara.

Tauber dă vina pe poliție, care, potrivit ei, ar fi acționat la indicația ministrei MAI, Ana Revenco. Vicepreședinta Partidului „ȘOR” anunță că va sesiza PG în vederea sancționării oamenilor legii care s-ar face vinovați de „abuzurile comise”.

Membrul Partidului „ȘOR”, tot el președinte al Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că intimidările oamenilor ar fi început cu mult timp înaintea de ora propriu zisă a mitingului. „Ieri gheața a crăpat și tot ieri s-a bătut primul cui în sicriul politic al actualei guvernări”, a  spus el.

Reacția MAI

Contactat de NM, Daniel Mazepa, responsabil de comunicarea cu mass-media din cadrul MAI, a declarat că Ministerul nu comentează declarațiile politice. Potrivit lui, poliția și carabinierii au obligația de a asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor în cadrul evenimentelor publice, fie ca acestea sunt organizate sau spontane, indiferent de apartenență, culoare, viziuni și orientări ale celor care participă și organizează evenimentele – obligație pe care și-au asumat-o și în cadrul mitingului desfășurat pe 19 iunie în centrul capitalei.

„Verificările de securitate, comunicarea cu organizatorii evenimentelor publice, adoptarea deciziilor de limitare a accesului pe unele perimetre, solicitările de documentație valabilă și autentică, reprezintă doar un spectru de acțiuni care se realizează la orice eveniment public și care a fost realizat și la ziua de 19 iunie. Ministerul Afacerilor Interne nu comentează declarațiile cu conotație politică”, a declarat pentru NM Daniel Mazepa.

De menționat că, pe 19 iunie, în centrul capitalei a avut loc un protest împotriva conducerii țării. Participanții la miting, organizat de Mișcarea civică „O viață nouă”, în spatele căreia este Partidul „ȘOR”, au adoptat o rezoluție. Potrivit acesteia, obiectivul final al Mișcării „O viață nouă” este de a determina PAS să renunțe la putere și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Încă de la începutul evenimentului, organizatorii au denunțat mai multe neconformități, acuzând guvernarea că ar încerca să împiedice desfășurarea evenimentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: