VIDEO Protest la Ministerul Sănătății. Congresul Civic cere demisia Alei Nemerenco: „Până la închisoare sunt 800 metri”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Protest la Ministerul Sănătății. Congresul Civic cere demisia Alei Nemerenco: „Până la închisoare sunt 800 metri”

Reprezentanții Partidului Congresul Civic au pichetat joi, 14 decembrie, clădirea Ministerului Sănătăți și au cerut demisia ministrei Ala Nemerenco, după ce oficiala a supus spre consultări publice un proiect care prevede reorganizarea spitalelor „Toma Ciorbă” și Dermatologic prin comasare. Mihail Poleanschi, care a candidat la alegerile locale pentru funcția de primar al capitalei, a acuzat-o pe Nemerenco și neprofesionalism, îndemnând și alte partide de politice să-i ceară demisia.  

„Când Nemerenco era în opoziție, ea a criticat pe bună dreptate sistemul de sănătate. A devenit ministru și ce face? Vorbește despre optimizare, reorganizare, dar în realitate distruge sistemul public de sănătate. (…) Ea vorbește despre condițiile proaste de la Toma Ciorbă, așa că aceasta este o întrebare pentru ministerul ei: de ce bugetul nu asigură fonduri pentru modernizarea spitalului? Apropo, în Moldova sunt multe spitale care sunt în stare și mai deplorabilă. Și acum ce trebuie să facem? Să le închidem pe toate? Este aceasta o soluție la problemă? Nemerenco ar trebui să se pensioneze și să-și amintească că de la clădirea Ministerului Sănătății până la penitenciar sunt doar 800 de metri”, a declarat Poleanschi.

Amintim că Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, până pe 15 decembrie, un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical.

În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”. (Detalii – AICI).

Între timp, angajații din cele două spitale au cerut anularea inițiativei și au ieșit la proteste în centrul capitalei. Ei nu au exclus că ar putea intra chiar într-o grevă generală, dacă autoritățile nu vor renunța la proiect. (Detalii – AICI). În replică, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că Republica Moldova nu își permite „luxul” de a avea un spital care să activeze cu un grad de ocupare de doar 40%. Aceștia au declarat că niciunul din cele două spitale „nu vor fi închise”, ci vor fi comasate sub un singur management (Detalii – AICI). Ministra Sănătății a reiterat, pe 14 decembrie, că reorganizarea celor două spitale nu înseamnă lichidarea acestora, dar comasarea sub un management comun, pentru o mai bună gestionare. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: