Dosarul privind cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei, trimis în judecată. Precizările PCCOCS
Full Article 3 minutes read

Dosarul privind cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei, trimis în judecată. Precizările PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, pe 1 decembrie, despre trimiterea în judecată a trei dosare penale pentru trafic ilicit de droguri, inclusiv cu implicarea cetățenilor din Turcia și Ucraina. Unul din dosarele deferite justiției vizează cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei.

Primul dosar penal trimis în judecată vizează contrabanda cu peste 200 kg de heroină din Iran, în valoare de peste 200.000.000 lei, care urmau să ajungă în UE.

În dosar sunt învinuiți doi cetățeni turci, membri ai unei grupări infracționale organizate. Ambii inculpați continuă să se afle în custodia autorităților la solicitarea procurorilor PCCOCS.

„Unul din aceștia este organizatorul grupării, iar altul – complice. În privința altor învinuiți, investigațiile continuă”, au mai comunicat oamenii legii.

Totodată, la solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaților, în valoare totală de peste 220.000 lei. Ulterior, instanța de judecată se va pronunța asupra confiscării acestora.

Potrivit aceluiași comunicat, activitatea de documentare a grupării s-a desfășurat începând din toamna lui 2020. Heroina urma să fie livrată în statele Uniunii Europene. În acest scop, organizatorul grupării de origine turcă își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova.

Trei cetățeni ai Ucrainei – trimiși în judecată pentru comercializarea drogurilor

În această săptămână, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alte opt persoane pentru trafic de droguri, inclusiv cetățeni străini. Acest dosar vizează trei cetățeni ai Ucrainei, parte a unei grupări infracționale specializate în comercializarea drogurilor, dirijată de către ei, despre care autoritățile de investigație au anunțat în data de 7 octombrie.

„Un aspect distinct al grupării l-a constituit faptul că aceasta angaja preponderent ucraineni, în comunicarea dintre membrii grupării foloseau un program creat cu dedicație pentru activitatea infracțională desfășurată, iar remunerarea inculpaților de către conducerea grupării se efectua în criptovalută. Pe piața neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la 1.900.000 lei”, comunică oamenii legii.

Cinci inculpați din Moldova pentru comercializarea de droguri

În al treilea dosar, figurează cinci inculpați din Moldova, inclusiv cumpărătorul uneia din cantitățile de droguri de tip PVP care au fost comercializate membrilor grupării. Doi bărbați și trei femei sunt învinuiți și de comercializarea marijuanei, începând din decembrie 2020, în proporții deosebit de mari. Aceștia foloseau ca metodă de primire a plății pentru droguri monede virtuale, care însumate ar depăși 445.000 lei.

Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoarea, până la un termen de 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: