Pe 13 și 14 octombrie, te așteptăm în inima capitalei să sărbătorim împreună Hramul Chișinăului

Capitala se pregătește să reunească locuitorii și vizitatorii săi în două zile pline de activități care reflectă bogăția culturală și diversitatea orașului. Atmosfera festivă va cuprinde fiecare colț, oferind tuturor ocazia de a se reconecta cu tradițiile și de a celebra spiritul autentic al Chișinăului. Pe lângă concertele spectaculoase, programul include târguri, expoziții, activități culturale și de divertisment, care vor aduce bucurie și vor contribui la consolidarea sentimentului de comunitate. Fiecare zi va aduce ocazii de a ne conecta, de a ne bucura împreună și de a sărbători capitala noastră, într-un cadru special care va rămâne în amintiri pentru mult timp.

Ziua de 13 octombrie — un concert dedicat spiritului tineresc
Pe 13 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va umple de energia tinerilor, unde muzica fresh și ritmurile vibrante vor fi în centrul atenției. Artiștii Mark Stam, Sun Stroke Project, Misha Miller, Andro, Mira, Minelli, DJ Vanotek și Jador promit un spectacol care va aduce bucurie și emoție pe chipurile tuturor. Concertul începe la ora 17:00, iar accesul este gratuit pentru toți cei care vor să simtă energia tinereții în această seară specială.

Ziua de 14 octombrie — tradiție și cultură în inima capitalei
Pe 14 octombrie, sărbătoarea continuă cu momente dedicate tradiției și culturii. Ziua va începe cu liturghia de hram, urmată de târguri și expoziții, oferind o diversitate de activități pentru întreaga familie. În seara zilei, scena principală va găzdui cele mai mari orchestre ale

Chișinăului conduse de dirijori iluștri:

  • Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet «Maria Bieșu»
  • Capela Corală Academică «Doina»
  • Orchestra Fraților Advahov
  • Orchestra «Fluieraș»
  • Chisinau Jazz Orchestra
  • Dorel Burlacu Band

Publicul va avea ocazia să asculte artiști îndrăgiți de toate generațiile: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Natalia Barbu, Satoshi, Magnat și Feoctist, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii, renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule va încheia această seară memorabilă.

Cele două zile de Hram sunt o ocazie de a fi împreună, de a ne bucura de orașul nostru și de a celebra tot ce ne unește. Muzica, tradițiile și atmosfera festivă vor crea momente care vor rămâne în sufletele noastre mult timp după ce luminile scenei se vor stinge.

Pentru programul complet al sărbătorii și detalii suplimentare, vizitați: hram.chisinau.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

gov.md

Sistemul „Alegeri”, subordonat Guvernului? Reacția Executivului la declarațiile a trei politicieni: „Acuzații neîntemeiate”

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Foto: Elena Covalenco

Recean avertizează, înainte de alegeri: „Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari” (VIDEO)

Forțe străine încearcă să influențeze votul din Republica Moldova, prin bani murdari, propagandă și manipulare digitală, avertizează premierul Dorin Recean, în ajunul alegerilor parlamentare. Șeful cabinetului de miniștri a făcut apel, în cadrul unei conferințe organizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 8 iulie, la protejarea alegerilor libere în Moldova.

Premierul a declarat că, în ultimii ani, Moldova a fost ținta unor campanii sofisticate de influență finanțate din Rusia, menite să destabilizeze situația din țară și să corupă alegătorii. Prim-ministrul a avertizat că, în trecut, grupări criminale au cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei sau circa 3 miliarde de euro pentru a influența alegerile.

Premierul a reamintit că, după alegerile precedente, autoritățile au adoptat un nou cod electoral, au redus plafoanele donațiilor, au interzis finanțarea din străinătate și au limitat contribuțiile în numerar. În ciuda progreselor, Recean a avertizat că „următorul test major” sunt alegerile parlamentare din septembrie.

„Pe lângă banii virați prin conturi false, există rețele care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experți ruși testează limitele instituțiilor noastre. (…) Și, mai îngrijorător, se creează partide fantomă, care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia, pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament”, a declarat premierul.

Dorin Recean a avertizat că „Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile din exterior”. Premierul a asigurat că autoritățile din țară vor folosi „toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”.

„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului. Și, mai presus de toate, avem o țintă absolut clară: Republica Moldova, parte a Uniunii Europene. Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate, iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări — așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a mai declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pe data de 28 septembrie, pentru a alege viitorul legislativ al țării. Autoritățile au avertizat deja că Kremlinul și politicieni afiliați Moscovei vor încerca să cumpere votul cetățenilor, pentru a stabili o guvernare pro-rusă la Chișinău. Recent, oamenii legii au descins cu percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie. Aceastea ar folosi bani de proveniență incertă, transferați prin aplicația mobilă PSB, a băncii ruse „Promsveazibank” – aflată sub sancțiuni internaționale. Banii ar fi fost convertiți ilegal în lei moldovenești și utilizați pentru influențarea alegătorilor și susținerea financiară a partidelor, inclusiv prin metode ce intră sub incidența legii privind spălarea banilor.

Aflată recent la Chișinău pentru primul summit UE-Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

La sfârșitul lunii iunie, liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au reiterat disponibilitatea UE de a continua să colaboreze îndeaproape cu Republica Moldova pentru a consolida reziliența și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare persistente din partea Rusiei, inclusiv atacuri hibride, menite să submineze instituțiile democratice ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

IA MANIA 2025 – CÂT COSTĂ ȘI CE IMPACT ARE FESTIVALUL CARE ADUCE SCHIMBĂRI SOCIALE

FESTIVALUL IA MANIA – UN MANIFEST CIVIC PENTRU IDENTITATE ROMÂNEASCĂ

Anul acesta, IA MANIA a ajuns la cea de-a 11-a ediție, adunând peste 5.000 de vizitatori la Pensiunea Holercani. 

Drept urmare a solicitărilor vizitatorilor de a avea mai multă umbră, festivalul și-a schimbat locația – pentru prima dată în ultimii 9 ani. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Pensiunea Holercani și-a deschis ușile pentru publicul larg. Până în 2020, pensiunea era destinată exclusiv odihnei deputaților și miniștrilor. Spațiul are un potențial imens pentru evenimente, dar are nevoie și de foarte multe ameliorări, precum ar fi o parcare încăpătoare, toalete exterioare, zonare.

KLumea a vândut circa 3.500 de bilete, în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Totodată, am oferit gratuit 2000 de invitații pentru Patronii Klumea și pentru partenerii, sponsorii și autoritățile locale. Pensionarii, copiii sub 12 ani și persoanele cu nevoi speciale au avut acces liber pe teritoriu, iar rezidenții raionului Dubăsari au beneficiat de un preț simbolic de 100 de lei/bilet.

Banii adunați din vânzări au acoperit o parte din costurile organizatorice, iar restul a venit dintr-un grant oferit de Ministerul Culturii și ANTRIM. 


IA MANIA  – UN MANIFEST CIVIC PENTRU PĂSTRAREA RĂDĂCINILOR NOASTRE

Anul acesta, am fost martorii unei veritabile renașteri: cel mai mare număr de vizitatori îmbrăcați în cămăși autentice.

Festivalul a găzduit cinci șezători din toate colțurile țării: comunitatea Măiestria, Șezătoarea Basarabiei, Șezătoarea Ciocârlia, Șezătoarea Basarabia și Șezătoarea Călărași. Comunitățile au adus cămăși cusute manual, au organizat ateliere și au informat vizitatorii despre unde vizitatorii pot învăța să coase propria ie.


IA MANIA – DIVERSITATE ETNICĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ 

Șapte ansambluri din regiunea Dubăsari au urcat pe scenă cu tezaurul lor muzical.
Am avut artiști precumIoana Căpraru, Diamanta Paterău, Valy Boghean, Adrian Ursu și Ada Milea, care a venit din România cu un program inspirat din basmele românești. 

K Lumea a cheltuit aproximativ 250 000 lei pentru onorariile artiștilor și echipamentul tehnic al scenei. Printre alte cheltuieli ale  festivalului se numără decorul, transportul, logistica, promovarea, munca echipei, securitate, asistență medicală, evacuarea gunoiului, curățenie, electricitate, chirie echipamente, creare de conținut. Cheltuielile totale pentru organizarea festivalului au fost de 70 000 euro.


IA MANIA – O  PLATFORMĂ PENTRU SUSȚINEREA AFACERILOR LOCALE

Târgul de Meșteșuguri și producători locali a fost, ca de obicei, locul unde tradiția se cumpără cu respect și se poartă cu mândrie. La această ediție, IA MANIA a susținut peste 50 de afaceri locale – antreprenori și meșteri care și-au promovat și vândut produsele. Înainte de eveniment, comercianții noștri au fost instruiți de echipa Fintech a Băncii Naționale pentru a folosi sistemul MIA de plăți digitale pentru afaceri.


IA MANIA – MOTOR DE PROMOVARE A TURISMULUI ȘI DEZVOLTĂRII ECONOMICE ÎN RAIONUL DUBĂSARI

Una dintre cele mai apreciate atracții a fost „Casele Mari”, unde gospodarii din satele Dubăsarilor – Holercani, Marcăuți, Ustia, Molovata, Oxentea și Molovata Veche – au recreat atmosfera autentică de acasă și au participat la concursul deliciilor.

  • Holercani a câștigat premiul pentru cele mai bune sarmale, învelite în frunze de zmeură, viță-de-vie și varză.
  • Gospodinele din Oxentea au gătit cea mai delicioasă pălăniță – plăcintă din cartofi, coaptă pe vatră.
  • Bărbații din Oxentea au câștigat trofeul pentru cea mai bună tărie, preparând 12 tipuri de lichior de casă, iar câștigătoare a fost trandafirata.
  • Ustiencele, campioane la sarmale anul trecut, au impresionat anul acesta cu un desert tradițional – plăcintă rece cu mere în 7 foi, după rețetă de familie.
  • Premiul pentru cea mai frumoasă Casă Mare și cea mai gustoasă pâine a mers la gospodinele din Molovata.

La Trântă, flăcăii din Ustia au câștigat cocoșul, iar cei din Molovata – iepurele și berbecul festivalului. Premiile au fost oferite de  Transenergo SRL

Promovând gastronomic, antreprenorii și turismul din regiune, contribuim la creșterea atractivității economice și turistice în regiune.


IA MANIA – PROMOVEAZĂ ARTĂ INSPIRATĂ DIN TRADIȚIE

În cadrul concursului „Cai Verzi pe Pereți”, 10 artiști plastici au pictat live, inspirați de mituri și basme.

  • Premiul I: Irina Gurin – „Valea Plângerii” (inspirat din „Tinerețe fără bătrânețe”
  • Premiul II: Mazur Mihaela – „Sub soarele neamului meu”
  • Premiul III: Denis Moscalu – „Mama viei”

Concursul a fost susținut de Caparol Moldova, iar lucrările por fi achizitionate de doritori. 


IA MANIA 2025 – MAI MULT DECÂT UN FESTIVAL

A fost o celebrare sinceră a tradiției, a locului și a bucuriei de a fi împreună. Pe mal de Nistru, la Ustia, cu rădăcini înfipte în trecut și cu pașii orientați spre viitor.

Eveniment organizat cu sprijinul patronilor KLumea – cea mai mare comunitate de patroni din Republica Moldova.
Sponsor: Bere Chișinău
Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, Caparol, Papirus, Parteneri Media: Locals, Agora, Newsmaker, Diez și mOLDOVA oRG

Inspectoratul de Poliție Drochia

FOTO Un camion cu 12 pasageri s-a răsturnat la Drochia: un mort și mai mulți răniți

Un camion de model „GAZ-53”, cu 12 persoane în calitate de pasageri, s-a răsturnat în raionul Drochia. Accidentul a avut loc după ce camionul ar fi fost tamponat din spate de un automobil de model „Renault”. În urma impactului, automobilul a fost proiectat într-un canal de pe marginea drumului. Nouă persoane au fost transportate la spital, iar un bărbat în vârstă de 42 de ani a decedat la scurt timp după internare. Informațiile au fost comunicate pentru NewsMaker de Inspectoratul de Poliție Drochia.

Pe 8 iulie, reprezentanții Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au anunțat că, în seara zilei de 7 iulie, în raionul Drochia, pe traseul Drochia–Dondușeni, în apropiere de localitatea Șuri, a avut loc un accident rutier. Instituția menționa că în accident au fost implicate un microbuz de rută cu pasageri și un automobil. La fața locului au intervenit trei echipe de asistență medicală urgentă (AMU).

„În urma accidentului au fost rănite 9 persoane (5 femei și 4 bărbați cu vârstele cuprinse între 20 și 68 de ani). (…) Ulterior, echipele AMU au transportat asistat 4 pacienți la IMSP Spitalul Raional Drochia”, au raportat reprezentanții CNAMUP.

Pentru NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Drochia, Lilia Harea, a precizat că în impact au fost implicate un camion și un automobil. Nu este vorba despre un microbuz, așa cum anunțau anterior reprezentanții CNAMUP. Poliția a fost sesizată despre producerea accidentului în jurul orei 22:30. Conform poliției, impactul a avut loc pe traseul R-12, la ieșirea din orașul Drochia, spre satul Șuri.

„Potrivit constatărilor preliminare, un automobil de model „Renault”, condus de un tânăr de 20 de ani, ar fi tamponat din spate un camion de model „GAZ-53″, la volanul căruia se afla un bărbat de 71 de ani. În camion se aflau 12 persoane în calitate de pasageri. În urma impactului, camionul s-a răsturnat, iar automobilul a fost proiectat într-un canal de pe marginea drumului”, a comunicat reprezentanta Inspectoratului de Poliție Drochia.

Potrivit ofițerului de presă, nouă pasageri — cinci femei și patru bărbați — cu vârste cuprinse între 20 și 68 de ani au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. „Din nefericire, un bărbat în vârstă de 42 de ani a decedat la scurt timp după internare”, a comunicat ofițerul.

Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic cu aparatul Drager, iar rezultatele au indicat că nu se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Reprezentanta poliției a adăugat că cercetările sunt în desfășurare pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Inspectoratul de Poliție Drochia
Inspectoratul de Poliție Drochia
Inspectoratul de Poliție Drochia
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: