Schemă de corupție la „Metalferos”. Șapte persoane au fost reținute
Full Article 2 minutes read

Schemă de corupție la „Metalferos”. Șapte persoane au fost reținute

Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA au efectuat 48 de percheziții la S.A. „Metalferos” și alte companii afiliate în ultimii patru ani, informează Procuratura Generală într-un comunicat publicat astăzi, 4 decembrie. În rezultat, 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore. De asemenea, au avut loc percheziții la domiciliile și automobilele mai multor persoane, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, Alexei Țimbrovski.

Potrivit oamenilor legii, în cadrul companiei a fost pusă la punct o schemă infracțională. Reprezentanții instituției achiziționau și comercializau deșeuri de metale feroase și neferoasă, prin intermediere fictivă. Aceștia creșteau artificial prețul de cumpărare și îl micșorau pe cel de vânzare, către intermediari, diferența fiind însușită de membrii grupului criminal organizat. În acest scop, erau falsificate documentele de procurare și de livrare.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 – 01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate. Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Menționăm că „Metalferos” este principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova. Anterior, funcția de director al companiei era deținută de Alexei Țimbrovski, care la începutul lunii august 2019 și-a dat demisia. În prezent se defășoară concursul de ocupare a funcției de director al întrprinderii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: