Peste 300 de farmaciști din Moldova au fost implicați într-o campanie de promovare a vaccinării
Full Article 3 minutes read

Peste 300 de farmaciști din Moldova au fost implicați într-o campanie de promovare a vaccinării

Ministerul Sănătății și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova au lansat o campanie de informare a cetățenilor. Aceasta se va desfășura pe parcursul următoarelor două luni în peste 100 de farmacii din 4 rețele naționale. În acțiune vor fi implicați peste 300 de farmaciști cu rolul de ambasadori ai vaccinării.

Printre acțiunile desfășurate se numără organizarea unei serii de instruiri a farmaciștilor în promovarea vaccinării și comunicarea pro-vaccinare, la care au participat sute de farmaciști din întreaga țară, dar și elaborarea materialelor informative privind imunizarea și comunicarea eficientă despre COVID-19.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează oamenii de formele grave ale bolii și de deces, asigurându-le o imunitate mai de durată. Însă știrile false și miturile care circulă în societate îi determină adesea să amâne vaccinarea. De aceea, am considerat importantă implicarea farmaciilor în promovarea mesajelor cu privire la beneficiile vaccinării – este un proiect de colaborare în premieră dintre Ministerul Sănătății și Asociația Farmaciștilor. Fiind în prima linie de comunicare cu pacienții, farmaciștii pot oferi oamenilor informații dovedite științific, contribuind la sporirea acceptabilității vaccinului și creșterii ratei de vaccinare în rândul populației”, a declarat Zinaida Bezverhni, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban, coordonator programe de imunizări, Biroul OMS din Republica Moldova, a menționat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt șansa reală de a reveni la o viață normală, mai ales în contextul noilor variante ale virusului: „Pacienții deseori apelează la farmaciști atunci când au nevoie de informații sau recomandări utile. Astfel, specialiștii din domeniu sunt persoane de încredere pentru comunitatea în care activează. Din aceste considerente, farmaciștii au un rol esențial în stabilirea unui dialog constructiv și responsabilizarea oamenilor privind imunizarea. OMS și partenerii de dezvoltare vor oferi tot sprijinul necesar Ministerului Sănătății în continuarea eforturilor de promovarea a vaccinării împotriva COVID-19”.

În cadrul acțiunilor de informare, farmaciștii vor discuta cu oamenii și le vor oferi materiale de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19 ce conțin mesaje despre avantajele vaccinării și alte informații utile referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.

La rândul lor, farmaciștii vor purta insigne cu mesajul „Suntem protejați. Vaccinați-vă împotriva COVID-19!”. De asemenea, acestea au fost înzestrați cu ghiduri de comunicare, menite să ajute farmaciștii să aibă o comunicare eficientă cu oamenii.

***

Pentru informații actualizate puteți accesa paginile web ale Organizației Mondiale a Sănătății (www.who.intwww.euro.who.int) și Ministerului Sănătății (www.ms.gov.md). De asemenea, vă puteți instala pe telefonul mobil aplicația WHO LENA – creată pentru a facilita comunicarea pro vaccinare COVID-19.

Populația este încurajată, de asemenea, să urmărească site-ul oficial www.covidinfo.gov.md, iar persoanele care încă nu s-au vaccinat – să  contacteze medicul de familie sau să se programeze pe platforma www.vaccinare.gov.md.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: