Autoritățile cheamă la vaccinare: șapte persoane au murit săptămâna trecută, din cauza COVID-19
Full Article 2 minutes read

Autoritățile cheamă la vaccinare: șapte persoane au murit săptămâna trecută, din cauza COVID-19

Patru bărbați și trei femei au decedat săptămâna trecută, în Republica Moldova, din cauza infecției COVID-19. Persoanele erau cu vârste cuprinse între 51 și 84 de ani. În total, în aceeași perioadă, au fost înregistrate 486 cazuri de COVID-19, dintre care 73 în rândul copiilor. Datele au fost prezentate pe 30 ianuarie de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). 

Potrivit Agenției, în perioada 22-28 ianuarie, au fost înregistrate 10 350 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Majoritatea – la copii (58,9%). „Cu 31% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 6,4% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent”, a comunicat Agenția.

Pe parcursul săptămânii trecute au fost raportate 229 de cazuri de gripă sezonieră. În municipiul Chișinău – 146, la Bălți – 25, Edineț – 11, Florești – 10, Fălești -9, Sîngerei – 8, Briceni și Cahul – 4, Dondușeni – 3, Comrat, Dubăsari, Glodeni, Ialoveni, Rezina, Râșcani, Soroca, Strășeni și Șoldănești – câte un caz.

„Cazurile au fost raportate la persoane care fac parte din următoarele grupe de vârstă: 0-4 ani (64 cazuri), 5-14 ani (67 cazuri), 15-29 ani (14 caz), 30-64 ani (46 cazuri), 65 ani și mai mult (38 cazuri)”, au precizat reprezentanții Agenției.

Tot săptămâna trecută au fost înregistrate 486 de cazuri de COVID-19, în descreștere cu 16,5% față de săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor au fost raportate 73 de cazuri.

„Totodată, au fost înregistrate șapte cazuri de deces (la 4 bărbați și 3 femei, cu vârste cuprinse între 51 și 84 de ani) asociate cu infecția COVID-19”, au comunicat reprezentanții Agenției.

ANSP a recomandat cetățenilor să respecte măsurile de protecție (păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă și a măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale) și să se adreseze la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, frisoane).

„De asemenea, reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces”, a menționat Agenția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: