Peste 55 la sută din angajații Parlamentului sunt femei. Fracțiunea cu cele mai multe deputate 
Full Article 2 minutes read

Peste 55 la sută din angajații Parlamentului sunt femei. Fracțiunea cu cele mai multe deputate 

În contextul Zilei Internaționale a Femeilor, reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova comunică date statistice cu privire la angajatele femei din Legislativ. Astfel, în Parlament activează 262 deputate și angajate ale Secretariatului, ceea ce reprezintă 57 la sută din numărul total de parlamentari și angajați.

40 de femei – 39,6% din corpul de deputați – sunt în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a. „Este cel mai mare număr de doamne parlamentare pe care l-a avut Legislativul de la Chișinău vreodată”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” are în componența sa un număr de doamne deputate peste media generală: 26 de femei din 63 de deputați sau 41,27%.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – 12 din 32 de deputați sau 37,5%.

Cota femeilor printre deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului politic „Șor” este de 33,33% – două femei din șase deputați aleși.

Reprezentanții Parlamentului mai declară că Republica Moldova se află printre țările europene care au înregistrat o pondere ridicată a femeilor-membre în Parlament.

Țara noastră a implementat măsuri de stimulare a participării femeilor în alegeri. În 2016 au fost introduse modificări în legislație referitoare la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la formarea Guvernului, la constituirea forurilor de conducere a partidelor politice și în procesul de constituire a listelor electorale pentru alegerile naționale și locale.

De menționat că Republica Moldova are la conducere mai multe femei. Este vorba de președintele țării, premierul, conducerea afacerilor Interne, cea a Ministerului Sănătății, de la Ministerul Mediului, guvernatorul UTA Găgăuzia, precum și președintele Curții Constituționale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: