Pilotul rus, care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8, a fost găsit mort în Spania
Full Article 2 minutes read

Pilotul rus, care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8, a fost găsit mort în Spania

Maxim Kuzminov, pilotul rus care în august 2023 a dezertat cu un elicopter Mi-8 în Ucraina, a fost găsit mort în Spania. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ucrainei Andrei Iusov a confirmat informația pentru The Insider, însă nu a oferit mai multe detalii.

Informația despre decesul lui Kuzminov a fost difuzată inițial pe 19 februarie de agenția de presă rusă pro-Kremlin TASS, care făcea trimitere la anumite instituții media spaniole. Potrivit The Insider, în realitate, nu au existat astfel de rapoarte în mass-media spaniolă. Sursa originală a știrii este canalul de Telegram Eureka News, autorul căruia este bloggerul pro-război și fostul angajat al Ministerului rus al Apărării Mihail Zvinciuk. Informația a fost difuzată, de asemenea, de portalul tercerainformacion.es, iar în știre Kuzminov este descris ca fiind „trădător”. În știre este inclus link-ul activ spre canalul de Telegram al portalului, La JIRAFA – dedicat în întregime propagandei antiucrainene.

Precizăm că, în august 2023, pilotul rus Maxim Kuzminov, în acord cu serviciile secrete ucrainene, a dezertat în Ucraina la bordul unui elicopter MI-8 și s-a predat autorităților țării. Alți doi membri ai echipajului, un tehnician de zbor pe nume Nikita și un navigator pe nume Khurshed, au fost uciși. Șeful GUR Kirilo Budanov a declarat atunci că aceștia au fost uciși în timp ce încercau să fugă. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva lui Kuzminov.

În octombrie 2023, câțiva militari mascați au declarat într-un reportaj difuzat la postul TV rusesc de stat „Rossya 1” că au primit ordin de a-l ucide pe Kuzminov. În reportaj au fost incluse imagini cu mai multe interviuri pe care Kuzminov le-a acordat jurnaliștilor ucraineni, autorul materialului, „corespondentul de război” Serghei Zenin, numindu-l „trădător al patriei”. Potrivit versiunii prezentate în reportaj, Kuzminov, personal, i-ar fi ucis pe colegii săi – cei doi membri ai echipajul Mi-8, pe care i-a păcălit să călătorească în Ucraina. Potrivit unui „expert” anonim, pe cadavrele celor doi bărbați, care au fost transmise părții ruse, au fost găsite câte o rană de glonț.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: