Plăcinte „cu brânză” fără brânză: comercianții din Moldova, luați la verificări, încă mai utilizează grăsimi vegetale
Full Article 3 minutes read

Plăcinte „cu brânză” fără brânză: comercianții din Moldova, luați la verificări, încă mai utilizează grăsimi vegetale

Comercianții din Republica Moldova continuă să utilizeze, în calitate de umplutură în plăcinte, grăsimi vegetale. Totuși, potrivit autorităților din domeniu, în februarie 2023 cifra acestora era mai mare. „O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, a precizat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, Agenția a efectuat peste 70 de verificări, care s-au soldat cu întocmirea a 25 de procese verbale și amenzi de peste 170 de mii de lei. 

Potrivit Agenției, colaborarea între ANSA și operatorii din domeniul alimentar dă roade și tot mai puține unități de producere a plăcintelor utilizează grăsimile vegetale ca substituent al brânzei de vaci.

Se menționează că pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie au fost efectuate 75 de controale planificate și inopinate. S-a constat că aproximativ 35% din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte grăsimi vegetale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.

În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80% din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare. (…) Cifrele demonstrează că operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de grăsimi vegetale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, a precizat Agenția.

Printre cele mai frecvente încălcări depistate în octombrie-noiembrie, potrivit Agenției, sunt:

– plăcintele nu sunt ambalate înainte de a fi puse în vânzare și sunt comercializate direct consumatorilor finali. Acestea nu conțin mențiunea cu privire la ingredientele utilizate la preparare – nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;

– operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor, cât și în lista de ingrediente;

– lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.

Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni. Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei”, a menționat Agenția.

Instituția a subliniat că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

Totodată, Agenția a amintit despre obligația de a indica un ingredient compus în lista ingredientelor sub denumirea sa, fiind urmat imediat de enumerarea propriilor ingrediente.

Produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, trebuie să includă informația privind toate ingredientele utilizate. Mențiunile trebuie înscrise pe un afiș, anunț, broșură, catalog sau în altă formă și să se plaseze într-un loc vizibil și accesibil consumatorilor”, a comunicat instituția.

Potrivit Agenției, consumatorii trebuie să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice Subdiviziune teritorială ANSA sau ne pot contacta la numărul unic: 022-511-511″, au precizat reprezentanții Agenției.

***

În martie 2023, autoritățile din domeniu declarau că aproximativ 80% din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” fabricate în Republica Moldova nu conțineau brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură. Informația era făcută publică de ANSA, în urma unor controale ample efectuate în luna februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: