Platforma DA amenință cu proteste dacă prețurile la benzină și motorină nu vor scădea (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Platforma DA amenință cu proteste dacă prețurile la benzină și motorină nu vor scădea (VIDEO)

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) ar putea organiza proteste din cauza scumpirilor recente a carburanților. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii în cadrul unui briefing din 29 aprilie. Andrei Năstase a solicitat finalizarea achetei privind „acordurile de cartel pe piața petrolieră”.

Andrei Năstase a făcut referire la un raport privind o anchetă care a vizat perioada 2019-2021. În cadrul acestuia, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la benzină și motorină au depins nesemnificativ de evoluția prețurilor la țiței, și mai mult de implicarea factorului politic și interesele companiilor petroliere. Mai mult, prețurile ar fi fost majorate în urma unor „interese neconcurențiale”.

„Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină, în cocondordanță cu cotațiile internaționale la țiței. În caz contrar, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste, pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere”, a argumentat Năstase.

Amintim că, pe 28 aprilie, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la benzină, cu toate că, recent, acestea au crescut.

Pe 26 februarie, scumpirile la combustibil au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Președinta țării Maia Sandu susține că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: