Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței parlamentului, în legătură cu situația „dezastruoasă” din agricultură
Full Article 2 minutes read

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței parlamentului, în legătură cu situația „dezastruoasă” din agricultură

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită convocarea, de urgență, a ședinței parlamentului, pentru a căuta soluții pentru situația „dezastruoasă” din agricultură. Declarația a fost făcută pe 27 iulie de către liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA susține că a acumulat mai multe date care confirmă cele mai sumbre prognoze ale experților și că situația este similară „unei catastrofe greu de subestimat”:

„În foarte multe raioane, precum Basarabeasca, Ștefan Vodă, Cimișlia, Căușeni, UTA Găgăuzia, Ungheni, Nisporeni, recolta medie de grâu nu depășește 500 de kilograme la hectar, iar roada medie pe țară, conform datelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea-soarelui și porumb sunt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor”, a declarat Năstase.

Andrei Năstase a acuzat coaliția de guvernare PSRM-PDM de inacțiune.

„Platforma DA cere președintei parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului lgislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor”, a declarat liderul Platformei DA.

În cazul în care președinta parlamentului va refuza să convoace deputații în ședință extraodinară în următoarea săptămână, Platforma DA va face o solicitare în acest sens, prin adunarea semnăturilor a celor puțin 1/3 din deputați.

Amintim că un grup de fermieri din Căușeni și Ștefan Vodă a protestat pe 27 iulie. Ei cer autorităților susținere financiară din cauza secetei din acest an. La manifestație au participat și deputatul PAS Igor Grosu, precum și liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc.

Tot astăzi, premierul Ion Chicu a anunțat, după ședința conducerii de vârf a țării, că agricultorii care au suferit în urma secetei ar putea beneficia de suport suplimentar. Banii vor fi alocaţi în funcţie de pierderile înregistrate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: