Platforma DA cere guvernului să permită comerțul stradal pe perioada stării de urgență
Full Article 2 minutes read

Platforma DA cere guvernului să permită comerțul stradal pe perioada stării de urgență

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a propus guvernului, în frunte cu prim-ministrul Ion Chicu, să adopte trei măsuri de sprijin pentru producătorii autohtoni. Contactat de NM, deputatul a precizat că măsurile se referă numai la producători.

„Zilnic primesc o mulțime de apeluri din partea fermierilor care riscă să intre în insolvență, să nu aibă bani nu doar pentru dezvoltarea businessului mic, dar chiar pentru întreținerea familiilor, dat fiind faptul că piețele agricole sunt închise și nu au unde să își comercializeze produsele”, a explicat Alexandr Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a propus următoarele măsuri:

1. Cel puțin 50% dintre legumele și pomușoarele de sezon (ridiche, ceapă verde, varză nouă, căpșuni) de pe rafturile unităților comerciale să fie de producție autohtonă;

2. Să fie permisă, pe perioada stării de urgență, a comerțului stradal, în anumite perioade de timp și cu respectarea normelor sanitare, doar a producătorilor mici autohtoni;

3. Să fie permis comerțul cu legume și pomușoare de sezon la locul plantației, cu respectarea normelor sanitare și de protecție epidemiologică.

Contactat de NM, Alexandr Slusari a precizat că măsurile se referă numai la producători.

„Pentru permisiunea comerțului va fi nevoie de certificat, iar o bunică nu va merge pentru asta la primărie”, a explicat deputatul.

„Există un risc sporit de insolvență a miilor de fermieri. Azi, această scrisoare va fi expediată guvernului și Comsiei pentru Situații Excepționale. Fermierii așteaptă un sprijin real”, a argumentat Slusari.

La final, vicepreședintele Platformei DA a îndemnat locuitorii Republicii Moldova să opteze pentru produse autohtone.

„Dacă statul nu înțelege suficient importanța sprijinului producătorilor autohtoni, haideți să noi să fim solidari și să cumpărăm produsele moldovenești, începând cu cele agroalimentare și terminând cu cele textile. Chiar dacă pe alocuri vedem că calitatea poate fi mai slabă, dar business-ul moldovenesc, angajații, salariații au nevoie de sprijin”, a conchis deputatul.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: