Politica fiscală pentru 2024, votată în prima lectură. Marian: Întreprinderile vor putea deduce mai multe cheltuieli pentru angajați
Full Article 3 minutes read

Politica fiscală pentru 2024, votată în prima lectură. Marian: Întreprinderile vor putea deduce mai multe cheltuieli pentru angajați

Proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte legislative care fac parte din politica bugetar-fiscală pentru anul 2024 a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 30 iunie. 

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe Radu Marian a declarat că „este pentru prima dată după foarte mulți ani în care politica fiscală a anului viitor este aprobată conceptual până la 1 iulie”.

Prin urmare, deputatul a menționat câteva din măsurile adoptate:

Posibilitatea pentru întreprinderi să deducă mai multe cheltuieli pentru angajați (ie. să le nu plătească impozit de 12% pe ele), cum ar fi:

– cheltuieli pentru perfecționarea angajaților;

– cheltuielile pentru contractarea serviciilor medicale în folosul angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat.

– cadouri în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia sărbătorilor pascale, Crăciunului, 8 martie, zilelor de naștere;

– cheltuielile aferente abonamentelor sportive, în mărime de până la 50% salariu mediu lunar pe economie prognozat;

– cheltuielile pentru asigurare facultativă de asistenţă medicală ale angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat

– cheltuielile de compensare a costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani în mărimea ce nu depășește valoarea 2500 lei lunar per copil.

Persoanele fizice își vor putea deduce următoarele cheltuieli (nu vor plăti impozit de 12% pe acestea):

– cheltuielile suportate pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală, în limita unui salariu mediu lunar pe economie;

– prima de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie;

– suma achitată de către persoana fizică pentru creditele ipotecare, la procurarea primei locuințe, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie prognozat.

Potrivit deputatului au fost introduse restricții pentru aplicarea regimului fiscal pentru IMM (4%). „Nu va mai fi permisă ca aceeași persoană să-și creeze noi SRL-uri neplătitoare de TVA din momentul în care au atins deja pragul”, a comunicat el.

O altă prevedere este introducerea taxării automobilelor în baza TVA și micșorarea graduală a cotelor accizei pentru autovehicule, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Comisia economie, buget, finanțe va organiza consultări publice pe acest subiect, iar parlamentul urmează să vină cu propuneri de îmbunătățire”, a precizat Marian.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024 urmează a fi votat și în lectura a doua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: