„Politica noastră editorială este incomodă”. Canal 5, reacție după ce i s-a suspendat temporar activitatea
Full Article 4 minutes read

„Politica noastră editorială este incomodă”. Canal 5, reacție după ce i s-a suspendat temporar activitatea

Reprezentanții televiziunii Canal 5, a cărei activitate a fost suspendată temporar, au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”. Ei au menționat că postul TV nu a comis nici o încălcare a legislației, care ar putea duce „la o sancțiune atât de gravă precum suspendarea licenței”, și cred că decizia a fost luată în legătură cu politica lor editorială „care este incomodă pentru autorități”. Televiziunea a spus că își va „apăra dreptul la muncă prin toate mijloacele legale”. 

Reprezentanții Canal 5 au emis un comunicat și au numit decizia de a suspenda temporar activitatea postului „un nou atac la libertatea de exprimare”.

Trebuie remarcat faptul că postul nostru de televiziune nu a primit niciun document oficial despre această decizie și, în consecință, nu am primit niciun fapt concret care ar explica pe ce se bazează aceste suspiciuni. (…) Mai mult decât atât, în numele colectivului postului de televiziune, considerăm necesar să subliniem faptul că Canalul 5 nu a comis nici o încălcare a legislației țării, care ar putea duce la o sancțiune atât de gravă precum suspendarea licenței”, au menționat reprezentanții postului TV.

Ei au mai spus că „acțiunile autorităților reprezintă o încălcare flagrantă a normelor democratice precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creație”.

Prin această decizie, autoritățile au atacat în mod flagrant libertatea de exprimare și activitatea antreprenorială. Singura explicație pentru această atitudine represivă este politica noastră editorială, care este incomodă pentru autorități. Ne-am permis să realizăm știri și emisiuni de actualitate. Toată lumea a putut vedea cum au reacționat autoritățile la activitatea noastră, inclusiv la recenta conferință de presă a președintelui Maia Sandu, care a atacat un jurnalist al postului nostru pentru că nu i-a plăcut o întrebare cu privire la licitația de la Aeroport. (…) Ne vom apăra dreptul la muncă prin toate mijloacele legale”, au conchis reprezentanții televiziunii.

***

Menționăm, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, în urma constatării unor „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”. Decizia ar fi fost luată în cadrul unei ședințe din 20 martie, potrivit unui comunicat al Guvernului din seara zilei de 21 martie.

Mai precizăm în acest context că, pe 18 martie 2024, președinta țării Maia Sandu a atenționat o jurnalistă de la postul de televiziune Canal 5 că este posibil să primească salariu din banii lui Ilan Șor, fost deputat condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”. Schimbul de replici a avut loc în cadrul conferinței de presă, susținută de șefa statului. Jurnalista Canal 5 Parascovia Blanari i-a acordat Maiei Sandu o întrebare în legătură cu licitația anulată pentru selectarea unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. În mod special, jurnalista s-a referit la zvonurile conform cărora Lagardere, una dintre cele două companii participante la licitație, ar fi fost favorizată. Ulterior, jurnalista a întrebat-o pe președintă dacă are dovezi că angajații Canal 5 lucrează pentru Ilan Șor. La rândul său, Maia Sandu a întrebat-o dacă cunoaște ce buget are Canal 5, iar aceasta a răspuns că „nu”.

Pe 1 martie 2024, Consiliul Audiovizualului raporta că TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune suspendate Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV.

***

Anterior, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat temporar activitatea a 6 companii (SRL-uri) care dețin licențe de emisie pentru opt posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV și TV6. Consiliul a recunoscut investițiile în aceste canale de televiziune ca fiind „semnificative pentru securitatea națională” și l-ea cerut să obțină autorizație pentru astfel de investiții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: