„Pot să îşi facă aproape orice serviciu public online”. România vrea să preia modelul de digitalizare al Moldovei
Full Article 3 minutes read

„Pot să îşi facă aproape orice serviciu public online”. România vrea să preia modelul de digitalizare al Moldovei

Peste 200 de aplicații informatice folosite în serviciile publice din Republica Moldova vor fi puse la dispoziție gratuit României în baza unui Memorandum semnat între cele două Guverne, a anunțat ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja, citat de presa de peste Prut.

„Am anunțat și operaționalizăm spațiul digital comun cu Republica Moldova. I-am lăudat mult pe frații noștri de peste Prut, dar am motive. Sunt cu peste 200 de servicii publice online și sunt dispuși să pună la dispoziție gratuit aceste servicii, în baza unui Memorandum între cele două Guverne”, a spus Burduja.

Oficialul român a avut recent și o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul Iurie Țurcanu.

„Proiectul merge bine. Avem pus la dispoziție un mediu de testare pentru aceste aplicații din Republica Moldova, unde ele vor fi supuse tuturor testelor, tuturor rigorilor din piața românească din sectorul public ca securitate cibernetică. În următoarele 6 luni vom vedea și primele beneficii, primele soluții informatice pe care le vom putea translata la nivelul României”, a mai declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a explicat că a făcut o vizită în Republica Moldova pentru a lua modelul din această ţară în ceea ce priveşte digitalizarea. Întrebat ce fac exact moldovenii, Sebastian Burduja a precizat că aproape orice serviciu poate fi accesat online.

„În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Totuşi, puţini moldoveni accesează serviciile online, a mai declarat Burduja.

„Au reuşit printr-un program al Băncii Mondiale foarte bine gândit, cu o mână de oameni şi cu o voinţă politică de continuitate, cu toate problemele pe care le-au avut, cu toată instabilitatea de la un guvern la altul, timp de 10 ani, au dat importanţă maximă transformării digitale a statului şi rezultatele se văd. Din păcate, ce problemă au moldovenii astăzi, la o populaţie de 2 milioane de cetăţeni, aproximativ 200.000 apelează la aceste servicii”, a declarat Sebastian Burduja.

Anterior, ministrul român al Digitalizării a spus că „Republica Moldova este la ani lumină faţă de România din punct de vedere al digitalizării statului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: