Preoții opriți din a oficia slujbe, după ce au trecut la Mitropolia Basarabiei, spun că nu se vor conforma deciziei mitropolitului Vladimir: „Este nulă”
Full Article 3 minutes read

Preoții opriți din a oficia slujbe, după ce au trecut la Mitropolia Basarabiei, spun că nu se vor conforma deciziei mitropolitului Vladimir: „Este nulă”

Preoții care au fost opriți din a oficia cele sfinte, prin decretul semnat de mitropolitul Vladimir, doar pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei, spun că nu se vor conforma deciziei Mitropoliei Moldovei. Parohii susțin că decretul ar fi unul „nul”, ținând cont că nu mai fac parte din Mitropolia Moldovei.

„Noi nu mai facem parte din Mitropolia Moldovei din octombrie și de aceea nu poți tu să vii acum cu anumite sancțiuni pe marginea a ceea ce nu-ți aparține de fapt. Motivul care a stat la baza deciziei noastre este refacerea unei nedreptăți istorice. Să știți că noi, cei de jos, preoții care trăim într-adevăr în parohii, noi știm mai bine ce vrea de fapt poporul nostru”, a declarat pentru Radio Moldova Andrei Oistric, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni, care a fost oprit din a oficia cele sfinte.

Andrei Oistric a explicat că trecerea bisericii pe care o reprezintă la Patriarhia Română a avut loc în semn de protest față de Patriarhia Rusă, la care se subordonează Mitropolia Moldovei, și care binecuvântează războiul Rusiei în Ucraina. În același timp, Andrei Oistric a precizat că măsura este nulă și pentru ceilalți parohi vizați.

***

Amintim că cinci preoți de la Mitropolia Moldovei au fost opriți să oficieze slujbe și eliberați din funcția de paroh, prin decrete semnate de Mitropolitul Vladimir, pe 14 noiembrie. Instituția bisericească și-a motivat hotărârea prin faptul că aceștia ar fi părăsit „samavolnic” Biserica Ortodoxă din Moldova, nu s-au supus autorităților bisericești ierarhic superioare și ar fi încălcat jurământul depus la hirotonie.

Membrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Episcopul de Soroca Ioan, a calificat acțiunile parohilor drept un „act de sfidare” și „trădare”, întrucât aceștia ar încălca dreptul canonic bisericesc.

„Constatăm acest exod care, de fapt, nu este unul masiv și îl tratăm cu mare regret, întrucât acești preoți, în mod flagrant, încalcă dreptul canonic bisericesc”, a declarat Episcopul de Soroca Ioan, citat de Radio Moldova.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru sursa citată secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

Reamintim că, recent, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, și un grup de preoți ai Mitropoliei Moldovei i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina. În reacție, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru joi, 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: