Prima oară în clasă română. Un liceu cu predare în limba rusă din Găgăuzia a decis să instruiască elevi și în limba română
Full Article 4 minutes read

Prima oară în clasă română. Un liceu cu predare în limba rusă din Găgăuzia a decis să instruiască elevi și în limba română

La Liceul nr. 2 cu predare în limba rusă din Ceadîr-Lunga va fi deschis, în noul an de studii, o clasă cu instruire în limba română. Aceasta este inițiativa părinților care a fost susținută de conducerea liceului și de cea a orașului și a Găgăuziei. Astfel, aceasta va fi prima școală din raionul Ceadîr-Lunga în care se va preda în limba română.

Valentina Cebotari, directorul Liceului nr. 2, a comunicat pentru NM că părinții i s-au adresat încă anul trecut cu rugămintea de a deschide clasa întâi cu studierea în limba română. „Anul acesta, noi am examinat această chestiune împreună cu primăria. Am mers prin grădinițe și am constatat că sunt mulți doritori de a-și înscrie copilul într-o astfel de clasă. S-a format deja o clasă din 19 persoane. Avem și învățătoare în școală. Vom mai atrage doi pedagogi care se vor ocupa cu copiii după lecții, în program prelungit”, a menționat directorul liceului.

Părinții care s-au adresat cu rugămintea de a deschide o clasă cu predare în limba română consideră că acest lucru îi va permite copilului să-și găsească locul în Moldova și să nu plece, după școală, peste hotare, pentru că nu cunosc limba de stat. „Noi știm că în universitățile din Moldova, studiile în limba rusă sunt reduse în fiecare an și că se deschid preponderent grupe în limba română. Când fiul va absolvi liceul, cunoașterea limbii române îi va permite să rămână în Moldova”, a spus pentru NM Anna Ivanciuc, mamă din grupul care a propus deschiderea în liceu a clasei cu predare în limba română. Ea a mai menționat că este de naționalitate găgăuză.

În raionul Ceadîr-Lunga nu sunt nici școli, nici clase cu predare în limba română. De aceea părinții care doresc ca ai lor copii să învețe în limba română îi duc la Liceul „M. Eminescu” din Comrat (35 km de la Ceadîr-Lunga).

La Liceul nr. 2 au fost pregătite deja două cabinete pentru clasa cu studiere în limba română. În prezent, în acest liceu studiază puțin peste 400 de elevi, în timp de instituția este prevăzută pentru o mie de persoane. De aceea nu au apărut probleme în privința cabinetelor.

La 20 februarie, liceul a avut oaspeți – Olesea Tanasoglo, vicepreședintele Comitetului Executiv și Natalia Cristeva, șeful Direcției Educație a Găgăuziei.

Cristeva a spus pentru NM că aceste săli de clasă vor fi reparate până la 1 septembrie. O sală pentru lecții, iar alta – pentru programul prelungit. Potrivit lui Cristeva, Ministerul Educației din Moldova va asigura instituția cu materiale didactice și programe educaționale. Această chestiune a fost deja discutată cu ministerul. Cristeva a mai menționat că acești copii vor studia conform aceluiași program ca și celelalte școli cu predare în limba română din Moldova.

„Cu vreo 20 de ani în urmă, în Ceadîr-Lunga a fost o experiență nu prea reușită de deschidere a unei astfel de clase. Copiii au ajuns până în clasa a cincea și clasa a fost închisă din lipsă de profesori. Pentru a nu repeta greșelile, noi căutăm de pe acum profesori de matematică, geografie, istorie. Sunt specialiști tineri care cunosc limba de stat, de aceea nu va fi problema cadrelor”, a dat asigurări șefa Direcției Educație din Găgăuzia.

În total, în Găgăuzia funcționează trei școli cu predare în limba română: la Comrat, Vulcănești și în satul Chioselia Rusă. În două din acestea, numărul doritorilor de a studia în limba română este mai mare decât capacitatea acestor instituții de învățământ.

Petr Garciu, Comrat

Articolul este scris în cadrul „Școlii NM pentru jurnaliștii regionali”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: